Није се имало куд

1 min read

Редакција Наших новина обавештава читаоце да је у тексту „Није се имало куд“ дошло до пар ненамерних грешака које овом приликом исправљамо.

Најпре, Владимир Нешић је повереник Независног синдиката Ласте. Такође, током прелома поменутог текста, дошло је до техничке грешке која је, (испуштањем негације из реченичне конструкције) променила смисао изреченог. Наиме, у петом пасусу, контекст упућује на закључак да се зараде исплаћују из кредита, док је порука саговорника била да се штрајк разматра како не би дошло до тога да се зараде исплаћују из кредита. Уједно, читаоцима пружамо и појашњење изјаве из последњег дела текста којим се објашњава да су у Младеновцу, склопљени уговори са градом били гарант сигурности за Ласту, да може да подигне кредит и набави возила.

Редакција „Наших новина“ Смедерево

 

ШТРАЈК ЛАСТЕ ИПАК ОДЛОЖЕН:

Прошле недеље, радници 12 пословница Ласте, међу њима и смедеревске, најавили су генерални штрајк за уторак, 3. октобар. Пред преговараче су поставили три захтева. Најважнији, смена руководства, услишен је тек 24 сата пред почетак најављене обуставе рада. Штрајка, на срећу ипак није било, а томе су се надали и синдикалци, али проблеми остају и у наредном периоду ће Ласта морати да уложи много у повратак рејтинга…

Већ извесно време Ласта је у проблемима, о чему се понешто говорило, али јавност заслужује да буде детаљније обавештена, сматра наш саговорник, повереник АСНС Владимир Нешић, уједно и шеф саобраћаја у Ласти.
Недаћа има на све стране – од стања возног парка, преко набавке делова… Плата, како каже, још увек „иде“ и књижице су оверене, али знајући да ко жели да сагледа ширу слику, мора и да се суочи са потенцијалним опасностима, колектив фирме је предвођен синдикатима, прошле недеље покушао да скрене пажњу на могуће последице уколико се нешто не промени. То се, најпре односи на руководство које према мишљењу Нешића и већине његових колега из Србије, нема слуха ни праву визију за будућност Ласте.
Подсећам вас да смо ми у ранијем периоду направили репрограм и стали на ноге. Добили кредит и почели куповину возила. Купљено је 35- 40 возила типа СОР, делимично су завршила у Београду и Младеновцу како би биле испоштоване уговорене обавезе. Требало је да нека возила буду распоређена и у унутрашњости. Међутим, то је стопирано јер је уговор био штетан у старту. Смењен је генерални директор, дошло је ново руководство на челу са Вукобратовићем који је четири године пре тога био председник Надзорног одбора. И у почетку је све било „нормално“. Међутим, у једном тренутку постаје јасно да се прича понавља. Новца од кредита има, делова нема, нисмо платили добављаче, нисмо измирили дугове… Почео је суноварт Ласте, бар ја то тако видим. Страшном брзином смо губили послове, синдикати су дошли у ситуацију да одреагују јер је доведена у питање безбедност и путника и радника због неисправности возног парка. Такође, не одржавају се поласци или касне, почели смо да губимо уговоре за градски превоз у Београду, који је много значио за Ластино пословање, изгубили смо потез 600, угашене су пословне организације у Крагујевцу, Лозници, изгубили смо уговор са Тителом, предали смо, приватнику, малтене све линије из Обреновца ка Београду, нема више ни уговора са Галеником, Војском, Јатом, ни организованог превоза ђака у многим местима у унутрашњости. Погасили смо и многе међуградске и међународне линије. Све је то тако ишло, ми смо ћутали, прихватали то као корак ка консолидацији снага, свесни да уз овакав возни парк и не може више да се уради. Јер исправност возног парка је пала испод 50%, а било је важно сачувати најважније клијенте попут Колубаре и Хстила. Е, онда је кренуло руководство да обилази пословнице по унутрашњости, Смедерево, Паланку… Имали су састанке и са представницима железаре пошто су они, причам сада потпуно отворено, незадовољни нашим услугама, поготово у летњем периоду, али ми ту уговорену услугу настојимо да пружимо како знамо и умемо јер је Железара важна за читав град. Због тога пак, испашта други део грађанства у Смедереву. Под таквим околностима, када већ ми нисмо у стању да обезбедимо најбољи превоз, морали смо да стопирамо акцију против дивљих превозника и таксиста који возе по цени карте. Ако ми нисмо исправни не можемо то да зхтевамо ни од других – каже Владимир Нешић.
О свему овоме, биле су обавештене многе институције, куцало се на бројна врата како би се спречило даље пропадање Ласте, али без већег ефекта. Годину дана касније, више се није имало куд. За 3. октобар најављен је штрајк уз поштовање минимума процеса рада (уговорени превоз радника и ђака).
То је била одлука Независног и Самосталног синдиката. Међутим, за разлику од осталих штрајкова где се углавном протестује због неисплаћених зарада, ми смо најавили штрајк пре него што се то деси, док још има ефекта, после је касно, томе нас учи искуство других. Јер, тренутно, зараде исплаћујемо од кредита, а не од онога што зарадимо. Страховали смо да ћемо ускоро доћи у ситуацију да ни за плату неће бити- додаје Нешић.
Запослени су имали три захтева. Један од њих се односио на формирање Надзорног одбора који је блокиран након што је последњи председник, не слажући се са лошом политиком руководства, поднео оставку. Од тада, НО није функционисао. И тај захтев је убрзо након најаве штрајка испуњен, постављањем новог председника. Трећи се односио на обезбеђивање новог менаџмента за Ласту, тим стручњака који би умео да се избори са проблемима. Али први и најважнији подразумевао је комплетну промену извршних директора. То се и догодило, 24 сата пре најављеног штрајка у 12 Ластиних пословница широм Србије. Овога пута, најава штрајка је постигла ефекат. Међутим, нагомилани проблеми остају и свакако представљају велики изазов за руководство Ласте. Не мора да прође много времена како бисмо добили одговор на питање да ли су „нови људи“ успели да их превазиђу:
Нама су потребни људи који ће рационално да распореде тај новац који смо добили, да он не оде у ветар, да подигнемо ово што имамо и у року од месец дана то би била сасвим друга прича. Да неке вратимо на посао, на пример могуће је ангажовати их на привременим пословима јер смо остали без много возача. Пара има, још 70 возила треба купити и правилно рапосредити, да се зна да је смедеревска железара приоритет ове земље и да ту мора да дође бар 10 аутобуса. То све може одради у року од месец дана. Прошле недеље у Младеновцу је локална самоуправа потписала као гарант кредита и Ласта је добила нова возила 15 возила је отишло граду Младеновцу, то може свуда поготово што је у Смедереву тржиште међу јачима, када говоримо о Ласти. Крајње је време да овде дође десетак аутобуса, само мора мало боље да се организује посао – закључује Нешић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.