Стиже нам „Караван игре“, наступају балетски прваци

1 min read

БАЛЕТ И КЛАСИЧНЕ ИГРЕ ЗА СМЕДЕРЕВЦЕ:

Смедерево се наредног викенда одржава Караван игре, пројекат који реализује Национална фондација за уметничку игру и Београдски фестивал игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна и Министарства државне управе и локалне самоуправе. Покровитељ је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић.

Циљ пројектa Караван игре је да кроз уметничке, креативне и едукативне, а пре свега интерактивне програме, у 15 одабраних градова у Србији, представи и промовише уметничку игру.
У току четири месеца, односно у периоду од септембра до децембра 2017. године, пажња најшире културне јавности у Србији, пре свега младих људи и нове публике, биће фокусирана на уметничку дисциплину која се у свету препознаје као једна од најважнијих у области креативне индустрије и туризма, али и бенефита које доноси локалном становништву, од рада са децом и младима, анимирања нове позоришне публике, до програма рекреације и плесне терапије.
Идеја је да Караван кроз тродневни програм понуди бројне активности, приближи класичан балет и савремену игру свим заинтересованим учесницима и посетиоцима, и истовремено понуди другачији културни садржај. У Нишу, Крагујевцу, Пироту, Суботици, Врању, Новом Пазару, Неготину, Краљеву, Вршцу, Шапцу, Ваљеву, Ужицу, Чачку, Зрењанину и Смедереву, публика свих генерација може да присуствује представама, да прати филмски програм и презентације, открива уметничке фотографије из савремених продукција, слуша предавања о историји игре, новим кореографским поставкама, правилном и правовременом раду са балетским талентима, фестивалима игре у свету…
Најмлађи ће имати прилику да се укључе у практичне едукативне радионице или мајсторске курсеве, да разговарају са вршњацима који похађају професионалне балетске школе у Београду и Панчеву, док ће њихови родитељи моћи да се посаветују са педагозима и стручњацима. Кроз овај интензивни програм, сагледаће се ниво интересовања публике, могућност даљег укључивања талентоване деце у различите програме, као и технички капацитети позоришних сала за успостављање наредних гостовања.
Децентрализација културе, односно могућност да сви грађани буду укључени у разноврсну културну понуду, развија пре свега потребу младих генерација за новим уметничким садржајима који подстичу креативно размишљање, нудећи ширу образовну базу. Истовремено, Караван игре је подстицај за неговање навика активног учествовања у културним садржајима, које се морају развијати код свих старосних група. Сви програми су за публику бесплатни, а циљ је да активности у сваком граду окупе минимум 3.000 посетилаца и учесника свих генерација.
Поред Фондације Арт Ментор из Луцерна, Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, као и градова домаћина, реализацију је подржала агенција Тера Травел из Београда као званични превозник, док је РТС главни медијски покровитељ.
Програми у Смедереву почињу у суботу, 14. октобра, приказивањем филмова „Прва позиција“ и „Беле ноћи“. Први је документарни филм о формирању младих играча, одрастању, изазовима и суровости балетске професије, тешкој и неизвесној стази која само најупорније води до успеха на сцени. Овај сјајни филм овенчан је првим наградама на фестивалима документарног филма у Торонту, Њујорку, Портланду, Ванкуверу и Сан Франциску, а Смедеревци ће моћи да га погледају од 17 сати у Концертној дворани Центра за културу.
Два сата касније, следе „Беле ноћи“. Прича прати догађаје око Николаја (М. Баришњиков) који је давно побегао из бившег Совјетског савеза. Током путовања, његов авион се спектакуларно руши на писти у Сибиру. Заробљен у земљи из које је побегао, борави код Рејмонда, американца који је побегао током Вијетнамског рата. Николај очајнички жели да побегне из земље, али Руси имају друге планове…
Другог дана од 11 сати педагог Марија Јанковић, прва солисткиња, држаће отворени час балета, а од 12 часова планирана је прес конференција и отварање изложбе. Од 13 ће најмлађи суграђани имати прилике да присуствују још једном отвореном часу балета, који ће, након 14 часова, мало променити ритам ка савременој игри.
Од 16 сати их очекује представа „Мали принц“, а од 16 и 30 на програму је представа „Часови игре за одрасле и напредне” кореографа Сташе Зуровца из Хрватске. Разговор са децом и родитељима након представа водиће нико други до Аја Јунг, наша позната балерина и кореограф, директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру, која ће такође одржати и предавање „Савремена игра и креативне индустрије“.
Тачку на дводневно славњење уметности покрета и лепоте плеса ставиће „Балетски гала концерт“ од 19 сати, када ће наступити прваци Балета Народног позоришта из Београда, ученици Балетске школе Националне фондације за уметничку игру и ученици Балетске школе Димитрије Парлић из Панчева.

Leave a Reply

Your email address will not be published.