Све је спремно, грејна сезона може да почне

1 min read

РАЗГОВОР С ПОВОДОМ >> ВЛАДИМИР КУЛАГИЋ, ДИРЕКТОР ЈП „ГРЕЈАЊЕ“

Мазута има за првих шест недеља, а даљу динамику набавке ће диктирати временске прилике. У сваком случају, директор поручује корисницима да су у том предузећу спремни на све, па и на прошлогодишњи сценарио када је забележена једна од најтежих сезона у последњој деценији. О томе, осталим актуелним радовима и плановима, Владимир Кулагић говори за ово издање „Наших новина“.

Два месеца након последњег разговора за Наше новине, претпостављамо да ћемо овом приликом моћи да констатујемо да су завршне припреме за нову грејну сезону привредене крају?

Управо тако, све планиране активности су приведене крају, у току су функционалне, а од суботе 7. октобра 2017. године и топле пробе. Очекујемо да од 15. октобра грејна сезона отпочне и званично, без већих проблема и са мање кварова и ситнијих цурења него обично.

Како су протекли (или још увек теку) радови на санацији дела топловода котларнице Београдска банка, у августу је изабран понуђач, коме су поверени радови на деоници зграде код Шах клуба. Шта се практично добија том инвестицијом, због чега је важна и колика су улагања у питању?

Када смо средином августа говорили о ремонтима био је актуелан тендер за санацију дела топловода у дужини од 30м – деоница иза зграде у ул. Српског совјета бр.7. Тада смо бирали извођаче машинских и грађевинских радова. Најповољнији су добили посао који је успешно и у року завршен. Све што се ради на постројењима и опреми, а посебно на топловодима где се заменом старих инсталација постављају нове са вишеструко бољом изолацијом представља позитиван помак и свакако бољитак са становишта енергетске ефикасности. Ниво улагања је конкретно у овом случају нешто испод милион динара.

Како протиче увођење СКАДА система у преостале четири котларнице у граду?

Из техничких разлога, не кривицом Предузећа, радови на уградњи опреме за централни надзор и праћење рада топлотних подстаница су каснили у старту две недеље, али са задовољством можемо да констатујемо да су окончани пре почетка грејне сезоне. Ово је посебно значајна активност која директно утиче на повећање комфора наших корисника и уштеду примарног енергента за око 5 – 7%. Комплетирањем овогодишњих радова у СКАДА систему је више од 70 топлотних подстаница у нашем граду.

А сада мало о снабдевености, знамо да сте најавили да се цена грејања, бар у 2017, неће мењати, а претпостављамо и да су залихе мазута спремне. Колико га тренутно има, а колико ће бити потребно до краја сезоне и која је планирана динамика набавке?

Тако је, промене цена неће бити ове године, а када је реч о залихама оне су у овом тренутку између 350 и 400 тона, што је количина довољна за неких пет до шест недеља рада што свакако зависи од временских услова. Ми годишњу потрошњу планирамо на 4.000т ± 5%, али се дешава да она искочи из ових оквира. То се десило претходне грејне сезоне када је потрошња мазута премашила 4.600 тона.

Шта поручујете корисницима у Смедереву, какву грејну сезону и услугу могу да очекују ове зиме?

Претходна грејна сезона била је једна од најтежих у последњих десетак година, мало пре смо говорили о количини енергента који је потрошен због екстремно јаке и дуге зиме. Статистички је мало вероватно да се претходна зима понови, али ми можемо поручити нашим корисницима да смо и на то спремни и да можемо као и претходне године у потпуности да одговоримо свим изазовима.

Како је Смедерево међу најзагађенијим градовима, између осталог и због енергената који се користе током зиме, знамо да је у некој даљој будућности предвиђено да котларнице пређу на друге енергенте. Такође, на једној од седница Скупштине било је речи о томе да ће најпре, котларница код Спортског центра бити „преведена“ на неки други извор енергије. Каква је ситуација с тим у вези, има ли новина?

Из разлога које сте сами навели неопходно је радити на пројектима конверзије постројења са фосилних горива на биомасу, односно прелазак са мазута на дрвну сечку. Тиме би значајно смањили зависност од увоза нафте и због коришћења сопствених извора енергената, неизвесност око цене на тржишту смањили у мери у којој је то могуће. Надам се да ћемо у току наредне године и у том делу да направимо помак. Радимо пројекте, конкуришемо за средства и очекујемо да поред школа које су већ ове године ушле у програм Канцеларије за јавна улагања Владе РС, пет или шест наших котларница такође добију зелено светло за конверзију. Котларнице Парњача и Спортски центар су свакако прве планиране за промену примарног енергента.

Осим поменутог, вероватно постоје још неке активности и послови у ЈП Грејање на којима се тренутно ради, шта би још требало споменути овом приликом?

Свакако да има послова који се мање виде или се мање помињу, а такође су важни за побољшање услова и свакако резултата рада. Ту је на првом месту подизање свести о потреби побољшања енергетске ефикасности, подизање степена аутоматизације рада постројења, пројекат увођења тарифног система – мерење потрошње и наплата топлотне енергије према утрошку, пројекат увођења ФУК-а (финансијско управљање и контрола) идр.

Пред вама је и трећа грејна сезона од како сте на челу овог предузећа, сада је то вероватно, сасвим друга прича у односу на прилике које сте затекли… Шта сматрате највећим променама и постигнућима?

Преда мном је двадесета грејна сезона од како сам у Предузећу, а четврта од како сам на месту директора – време брзо пролази. Практично, ја нисам прилике у Предузећу гледао очима некога са стране, већ очима активног учесника. То је са становишта познавања ситуације и процеса у Предузећу било позитивно када сам ступао на дужност, али са становишта управљања кадровским ресурсима и балансирања између постигнутих међуљудских односа и нове улоге у којој сам, отежавајућа околност.
Обзиром да сам по струци дипломирани машински инжењер морам да издвојим наставак аутоматизације рада топлотних подстаница и увођење СКАДА система као једно од значајнијих унапређења у раду која смо остварили у протеклих пар година.

Leave a Reply

Your email address will not be published.