Краја нема јер ја – имам визију

1 min read

НАШ ИНТЕРВЈУ >> ДР ЈАСНА АВРАМОВИЋ, ГРАДОНАЧЕЛНИК СМЕДЕРЕВА

Износ у висини скоро четвртине градског буџета смо добили кроз пројекте, то се дуго није дешавало. Када је мој претходник био градоначелник, све што смо добили, било је 10. 000 евра за сушару у Водњу, и 2.000 евра за кречење Канцеларије ЛЕР-а. Сада, први пут добијамо пет милиона евра које нећемо морати да враћамо

Месецима уназад, градоначелница Смедерева није иступала јавно. Није било никаквих изјава за медије осим изузетка поводом „Смедеревске јесени“. Свесна, како сама истиче, обавезе да се суграђанима обрати након ове, дуже паузе и упозна их са свиме што се дешавало током лета и почетком јесени, Јасна Аврамовић овом приликом „полаже рачуне“ Смедеревцима обавештавајући их пре свега, да су у другом делу године, обезбеђена велика средства за неколико капиталних пројеката и да крај ове и почетак наредне године доноси реализацију идеја које су у овом граду, деценијама жељно ишчекиване…

Дуго је времена прошло од ваших последњих иступања у јавности и обраћања медијима. Шта је узрок томе и шта се то догодило у међувремену?

Јесам у обавези према свим грађанима Смедерева да им се обратим. Како онима који су гласали за СНС тако и онима који нису, јер сам ја градоначелник свима. Ја волим да причам када нешто конкретно урадим и када имам чиме да се похвалим, не волим да говорим неистине и да не извршавам оно што сам обећала. Смедеревци јако добро знају да када нешто кажем то и урадим. Али, за велика обећања, потребан је и велики рад. Према томе, сво ово време док сам ћутала, прегорно сам радила на реализацији многих пројеката.

У првом реду, то се односи на програме који се уклапају у тенденцију постизања енергетске ефикасности, радило се и радиће се на више локација у Смедереву…?

Пре свега, то су програми који се односе на увођење енергетске ефикасности, реновирање Гимназије где ће бити уређена фасада, кров, грејање, вода, канализација, санитарије… Реч је и о комплетној реконструкцији школе у Сараорцима, као и болнице. У међувремену смо у Бадљевици завршили обнову, па је осим школе ту сада и вртић и амбуланта, затим Дом здравља у Коларима, где ће бити лекар опште праксе, педијатар, гинеколог, ултра звук, интерниста једном месечно, као и апотека. То су све велике ствари на којима се радило претходних месеци. Такође, када смо код енергетске ефикасности, али и промена које се односе на заштиту животне средине и квалитета ваздуха у Смедереву, обезбедила сам средства и чекам да та одлука „прође“ Владу па да добијемо и новац за промену четири котларнице које би са мазута требало да пређу на био масу. Као што видите, све сами велики пројекти. Много новца је ушло и ући ће, до краја године у град.

Оно што Смедеревце посебно занима, а један је од тих, капиталних пројеката, јесте када ће почети најављено измештање колосека из центра града?

Ја сам члан Радне групе за измештање колосека и изградњу робне луке, то је оно што Смедеревци чекају већ 50 година, доста тога смо урадили, расписан je тендер за пројекат, тако да ја очекујем да у новембру почне изградња колосека кроз Годоминско поље, а да уколико све буде завршено предвиђеном динамиком, ми, у другој половини 2018, дигнемо колосеке из центра града. Наравно, и то ће изискивати доста средстава, само подизање колосека, па пројекат уређења тог дела града, измештање Железничке станице… Такође сам и у радној групи за нови индустријски парк који ће се простирати на 400 хектара у Смедереву, од чега је део и оних чувених 113 хектара где је требало да буде рафинерија. Значи, то ће бити на потезу од садашње Слободне зоне па све до мотела Хамбург. И ту треба много документације, доста радимо са нашим катастарским и урбанистичким службама, а поред мене у тиму су и представници министарстава привреде, финансија, грађевинарства, Развојне агенције, сви заједно радимо на пројектима који су врло битни за даљи развој Смедерева. Ја сам обећала да ће наш град бити мотор привреде Србије. Али, много труда се у то мора уложити. Радим и на прибављању земље за клиничко болнички центар. Све то, кад ја некоме причам са стране, изгледа лагано, сви пожеле да буду градоначелници и функционери јер мисле да то функционише тако што градоначелник седне, исприча шта има и онда то све неко други ради. Не, ја када обећам, а јако добро знам шта обећавам, ја све и одрадим. Али је потребно време. Ништа не пада са неба.

Све у свему, може ли да се констатује да стиже огроман новац од државе и других извора у Смедерево ових дана?

Да, за сада смо преко разних фондова и од средстава републике, обезбедили око пет милиона евра. Радимо на увођењу канализације у Малом криваку, у плану је и базен затвореног типа, уложено је раније у реновирање психијатрије и хирургије… Настављамо насипање путева у Осипаоници, тамо ће сваки сокак бити уређен јер ће то бити један огледни приказ како свако село може да се уреди. Много смо пара у последње време донели граду, ја сам врло задовољна резултатима рада наше локалне самоуправе током 2017. Наш буџет обично буде око 20 милиона евра, видећемо, ова буџетска година ће бити боља од претходне две сигурно. Наравно, и оно што сми урадили кроз подршку отварања нових радних места је уродило плодом. На пример 2015. смо завршили са 2 милијарде и 100 милиона, а ми већ данас имамо исто толико. И још два и по месеца до краја године. Износ у висини скоро четвртине градског буџета смо добили кроз пројекте, то се дуго није дешавало. Када је мој претходник био градоначелник, све што смо добили, било је 10. 000 евра за сушару у Водњу, и 2. 000 евра за кречење Канцеларије ЛЕР-а. Сада, први пут добијамо пет милиона које нећемо морати да враћамо.

Удовички плато?

Да, ето то нисам споменула, а то чак и не улази у поменуту суму од пет милиона. Требало нам је дуго времена због правно имовинских ствари, нисмо могли тако лако да нађемо локацију на којој ћемо поставити то прво постројење. Ми смо добили 104 милиона од Агенције за земљиште при Министарству пољопривреде и у фази смо расписивања тендера за први део радова у висини поменуте суме. Добили смо и новац за комасацију коју после две или три деценије поново радимо у Смедереву, то сам на захтев наших суграђана, покренула преко Скупштине. Добили смо осам милиона динара за прву фазу, као и средства за другу фазу, односно за села Скобаљ, Осипаоницу и Сараорци.

Ових дана је актуелан и тендер за набавку ЛЕД расвете, коме је намењена?

То је нешто што смо обећали житељима сеоских месних заједница. Ми смо један тендер раније већ имали, па смо га поништили због пропуста које је направио онај ко је тендер тада расписивао. Јавни позив мора да буде транспарентан, да се више понуђача јави и да се одабере најбољи. Реч је о томе да ћемо 6200 живиних сијалица променити у ЛЕД расвету. За десетак дана биће отварање приспелих понуда.

Хоће ли напокон бити вести када је реч о једном важном питању, новој локацији за гробље?

Да, ми смо је уредили колико смо могли. Расписали смо тендер, међутим нико се није јавио. Морамо поново да прегледамо тендер и установимо зашто није било заинтересованих, како би следеће године почела прва фаза, односно изградња капела, прилазних путева и ограде.

У јако сте добрим односима са менаџментом ХБИС-а, има ли неких нових планова у сарадњи са том компанијом?

Ја сам на сталној вези са руководством компаније. Заједно радимо и консултујемо се у вези са свим проблемима у граду. Ја сам од градоначелника Тангшана добила позив, требало је 15. септембра да будем тамо, али због свега поменутог и Смедеревске јесени, нисам могла да одем. Надам се да ћу до краја године то учинити, а они ће потом бити наши гости, побратимићемо се. Та сарадња, захваљујући руководствима наше две земље је одлична. Руководство ХБИС-а има велике планове за Смедерево, али то су детаљи које они треба да саопште јавности онда када буду мислили да је време за то.

Претпостављамо да ни све побројано није крај, има ли још нечега што је план за наредну годину?

Наравно, није крај. Ја већ радим на ономе што следи наредне године. Већ сада спремам пројекте за мој следећи мандат, јер то су све велики пројекти који се на завршавају за годину, две… Ја имам визију коју желим да реализујем јер желим да живимо у једном другачијем, лепшем граду, да нам се деца враћају у Смедерево. Ми имамо добру позицију, о томе су говорили сви моји претходници, али нису успели. Ја сада имам шансу, кроз добру комуникацију и подршку председника државе и Владе Србије да то све искористим и донесем што више тога нашем граду.

Давно је истекао законски рок за постављање нових директора, хоће ли бити неких промена у нашим јавним предузећима?

Биће. На наредној Скупштини, 11. октобра, биће промена неких директора, не свих… Морамо јако пажљиво да бирамо директоре. Мењаћемо многе, не само оне којима је истекао в.д. статус, већ уопште све оне за које мислимо да нису успели да одговоре задатку.

Како ви описујете политичку ситуацију у граду?

Што се мене тиче, та ситуације одлична. СНС никад није била јединственија и јача.

Да ли то значи да се ставља тачка на приче о вашој смени?

Па, то су биле само амбиције и спекулације оних који не знају шта значи водити странку, град и колико енергије и снаге треба да све функционише. Не бих се спуштала на ниво тих нагађања. Свако има право на амбиције, у овом случају, болесне, политичке амбиције.

Значи, нема вруће политичке јесени?

Добро, покушавате да ме испровоцирате, али.. Чујем да сам, претходних месеци смењивана на сваких седам дана. Грозила сам се свега тога, али толико сам имала посла, да и нисам имала времена да се осврћем на ово што се пише по неким порталима или изговара за кафанским столом. То је све неозбљино, а СНС је једна озбиљна странка. Државотворна. И зна шта ради.

Leave a Reply

Your email address will not be published.