“Небески бедеми” представљени у Смедереву

СА ПРОМОЦИЈЕ КЊИГЕ САШЕ КУЗМАНОВИЋА

У Народној библиотеци Смедерево публици је представљен роман Саше Кузмановића “Небески бедеми”.
Саша Кузмановић Белов, писац, прозаиста и поета. Аутор романа “Небески бедеми” и “Тајна Св. Саве”, драме “Шапат” и збирке песама “Зрна соли”.
Роман “Небески бедеми” прати шест различитих прича осликаних кроз животе главних јунака у шест паралелних светова, где се маштовито преплићу трагична љубав, митологија, бурна српска историја и фикција, воде читаоца у имагинарну стварност Дајбога, Старине Новака, Баба Јаге, Ћир Анте Протића, Николе Тесле и Асгарда.
“Роман је о Смедереву и Смедеревцима. Он прати различите епохе битне за Смедерево. Од зидања смедеревске тврђаве, преко различитих рушења. Имамо рушење које је било 5. јуна 1941. године и у књизи сам дао један осврт на то, пошто се и данас не зна како је до експлозије дошло. Та целина повезује остале приче и даје једно ново виђење експлозије. У последњој причи Смедерево не носи назив Смедерево већ Снежни град у ком је сачуван спој традиције и будућности. Ново виђење трагије која се десила 5. јуна 1941. године у књизи је чиста фикција како је могло нешто да се деси на основу трагичне љубави Ане Јеврејке и Стефана, немачког официра“ рекао је Саша Кузмановић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.