Колико год трајала, лепа дружења увек су прекратка

СМЕДЕРЕВСКИ ПЕСНИЦИ МЕЂУ ОСНОВЦИМА У СЕЛИМА:

У оквиру претфестивалских програма 48. Међународног фестивала поезије „Смедеревска песничка јесен“ завичајни песници посетили су основне школе у Шалинцу, Радинцу, Раљи, Вранову, Малој Крсни, Сараорцима, Вучаку, Петријеву и Удовицама.

И ове године остварена је прошлогодшња замисао – да се фестивал што више окрене деци и омладини, нарочито оној из сеоских средина, за коју овакве активности представљају нове културне садржаје, са жељом да се код најмлађих развију естетски укус, читалачке навике и љубав према књижевности.
Зато су завичајни ствараоци Мошо Одаловић, Милош Дунчевић, Јовица Тишма и Живорад Ђорђевић Жеђ, заједно са драмским уметницима из позоришта ПАТОС, обишли школе „Јован Јовановић Змај“ у Шалинцу, „Иво Андрић“ у Радинцу и њен подручни огранак у Раљи, „Доситеј Обрадовић“ у Вранову, „Ђура Јакшић“ у Малој Крсни, „Херој Света Младеновић“ у Сараорцима, „Свети Сава“ у Вучаку, „Бранислав Нушић“ у Петријеву и подручни огранак школе „Димитрије Давидовић“ у Удовицама.
На књижевним сусретима више стотина основаца имало је јединствену прилику да уплови у чудесни свет поезије. Смењивали су се у низу шале са стиховима, приче о детињству, том најлепшем добу живота, са анегдотама о одрастању, ауторски редови са рецитацијама ученика. Сваком детету је на крају радосних сусретања, било жао што су дружења кратко трајала, па су одмах дата обећања за посете песника школама наредних година.
Фестивал „Смедеревска песничка јесен” поклонио је преко хиљаду књига, својих издања, сеоским школама.

Leave a Reply

Your email address will not be published.