Марсел Бајер, добитник Златног кључа

ОВЕ ГОДИНЕ СПЈ НАГРАЂУЈЕ НЕМАЧКОГ ПЕСНИКА:

Међународну награду фестивала Смедеревска песничка јесен добиће Марсел Бајер, песник, прозаиста, есејиста, аутор три опере.

Марсел Бајер је до сада добио двадесетак различитих награда. Златни кључ Смедерева биће му уручен на свечаном отварању фестивала, у среду, 18. октобра. Иначе, то ће, на СПЈ, бити трећи награђени песник из Немачке.
Бајер је студирао енглеску књижевност, магистрирао бавећи се радом и стваралаштвом Фридерике Мајрекер. Песме пише од 1980, а неколико година касније објављује и прозу, прилоге о књижевности, музици и уметности. У последње време истражује историју науке, па је био организатор и учесник јавних дискусија на тему археологије, зоологије и ентомологије.
Аутор је збирки песама „Вокменка“ (1990) и „Земљопис“ (2002) и новеле „Заборавите ме“ као и збирки приповедака „Путиново поштанско сандуче“, романа „Људско месо“ (1991), Летеће лисице, Шпијуни и Калтенбург. На његово стваралаштво, осим опуса Фридерике Мајрекер, утицали су и представници француског књижевног правца Ноувеау роман (нови роман), а његов израз каракетришу теме које имају посебан, индивидуалан осврт и доживљај немачке историје, нарочито из периода Трећег Рајха.
У Србији је већ на позив Гете института, боравио 2014. године као учесник фестивала Крокодил.

Leave a Reply

Your email address will not be published.