Песници стигли у град који им одвајкада припада

ОВЕ ГОДИНЕ СПЈ НАГРАЂУЈЕ НЕМАЧКОГ ПЕСНИКА:

Најстарија манифестација из сфере културе, окупиће, по традицији у Смедереву, велики број поета са свих меридијана, а трајаће до 19. октобра.

Увод у овогодишњу Смедеревску песничку јесен била су, прошле недеље одржана „Радосна сусретања“, односно дружења завичајних песника и деце у смедеревским школама. У понедељак је као део пратећих програма, представљен фестивал у Момбају, док је наредног дана, по устаљеном обичају у Народној библиотеци уследио овогодишњи Сајам поезије као сублимат свега што је, између два фестивала, објављено на српском језику, а припада песништву. Уследио је програм „Госпа од Винче“, односно представљање истоимене књиге Маје Херман Секулић која ствара у Њујорку, а која је осим из угла ауторке приказана и кроз игру драмских уметница Весне Чипчић и Вјере Мујовић. У славу Бахуса, смедеревског вина и рима, гости фестивала су се потом окупили у Винском граду. У вечерњим сатима, одржано је вече Смедеревског Орфеја и „Сусрети песничких фестивала“. Овога пута, упознали смо индијски фестивал Критија из Керале.
И за среду, 18. октобар предвиђен је низ дешавања. Песници увек дарују „Светлост речи“ па ће тако бити и ове године у све четити средње школе у Смедереву. Књиге фестивала биће промовисане од 11 и 30 у Музеју.
Од 19 и 30 свечано ће бити отворен 48. фестивал и уручена награда Златни кључ, а публика ће имати прилике да чује пет аутора најбољих песама пристиглих на конкурс за Златну струну. То су Душан Поп Ђурђев, Видак М. Масловарић, Биљана Миловановић Живак, Милица Миленковић и Стефан Митић.
Златни кључић ће бити уручен у четвртак, 19. октобра, а од 19 сати почињу песнички сусрети. На „митингу поезије“ очекује се учешће поета из Индије, Турске, Немачке, Русије, Грчке, Румуније, Енглеске, Аустралије… Повеља Златко Красни за превођење, овога пута припашће Драгану Мраовићу.
Повељу листа Наш глас добиће Живорад Ђорђевић Жеђ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.