Караван разиграо Смедерево

О ВЕЧНОЈ ЛЕПОТИ БАЛЕТА И У НАШЕМ ГРАДУ:

Током протеклог викенда у Смедереву је трајала интензивна афирмација балетске уметности и савременог плеса уопште, а сви приређени програми део су „Каравана игре“.

„Караван игре“ се реализује захваљујући Националној фондацији за уметничку игру и Београдском фестивалу игре, уз подршку Фондације Арт Ментор из Луцерна, објаснили су, током конференције за новинаре непосредно пред почетак планираних садржаја, организатори програма одржаних протеклог викенда у Смедереву.
Медијима се најпре обратила градоначелница Смедерева, захваливши премијерки Ани Брнабић чији је кабинет покровитељ пројекта, као и Министарству локалне самоуправе које га подржава и самом творцу, Аји Јунг, на томе што је Смедерево препознала као град који треба да буде део Каравана игре.
Ово је привилегија за Смедерево, ако знамо да је у пројекту 15 градова. За нас је битно што Караван омогућава да повежемо децу из основних и средњих школа, да их упознамо са балетом, али караван има и низ других програма, а све у циљу да младе мотивишемо да се посвете уметности уместо да слободно време троше на неке друге ствари. Такође, задовољни смо што на овај начин можемо додатно да употпунимо нашу понуду културних дешавања – казала је Јасна Аврамовић.
Караван је замишљен тако да приближи уметничку игру и класичан балет, али и савремен плес уопште, кроз едукативне и креативне радионице, изложбе и уз помоћ играча који повезују оне који имају знања о плесу и оне који се са тим први пут сусрећу.
Децентрализација културе је такође важан сегмент пројекта. Култура није само за Београд и то се заиста овим пројектом потенцира јер он кореспондира са грађанима без обзира на узраст, од оних најмлађих, преко предшколског и школског узраста, а имамо и старије генерације које се препознају кроз игру као универзалан језик. Смедерево је пети град у коме реализујемо пројекат и овде смо затекли велико интересовање за наш рад – изјавила је координаторка пројекта Гордана Предић.
На питање какве су прве реакције јавности у градовима у којима је караван застао пре Смедерева, она каже да све зависи од специфичности саме средине.
Када уђете у један овакав пројекат који је пун неизвесности, не зна се увек како ће где протећи. Југ Србије, исток или север, свако има неке своје посебности, негде су надаренији за игру, у другим местима им боље иде певање… Оно што је заједничко градовима које смо посетили јесте да нас је свуда дочекала заинтересованост, караван је препознат као програм који нуди могућности и на крају, увек остаје благи жал када све буде говото јер има места у којима не постоје балетски студији па деца немају прилике да се тиме баве. Али, зато је караван и нека врста подстицаја да локалне самоуправе размишљају у том смеру. Грађанима треба пружити разне врсте избора, а на њима је да одаберу оно што желе – закључује Гордана Предић.
За почетак је отворена изложба фотографија којом се практично најављује ко ће бити учесници 15. Београдског фестивала игре. Потом су балетски педагози најмлађима приближили могућност да се опробају на сцени и дочарали им шта је то заправо балет и у чему је његов значај. Караван је уједно и прилика да се можда запазе и подрже неки нови, неоткривени таленти међу децом. Такође, у фокусу је био и савремени плес, а за најмлађе су приређене две представе (Мали принц и „Часови игре за одрасле и напредне” кореографа Сташе Зуровца). Разговор са децом и родитељима након представа водила је Аја Јунг, наша позната балерина и кореограф, директорка Београдског фестивала игре и Националне фондације за уметничку игру, која је одржала и предавање „Савремена игра и креативне индустрије“.
У вечерњим сатима Каравн игре смо испратили из Смедерева након гала концерта на којем су наступили Ана Павловић и Јован Веселиновић, прваци Народног позоришта у Београду.

Leave a Reply

Your email address will not be published.