Коло од хиљаду ногу

1 min read

(ТО МОЖЕ) САМО У СМЕДЕРЕВУ:

Протеклог викенда и Смедерево се придружило националној акцији промоције културног аматеризма у којој је учествовало 17 КУД-ова. Обележен је и Међународни дан жена са села. Такође, недавно су у Грчкој боравила и два наша културно – уметничка друштва, док је град, овогодишњим конкурсом определио вишеструко веће износе за финансирање друштава. Све то, неки су од повода за разговор са Јасмином Војиновић, чланицом Градског већа за рурални развој Смедерева.

Под покровитељством града Смедерева, Министарства културе и информисања и Грчког националног савета, чланови делегације из Смедерева су, почетком октобра, пет дана боравили у три грчка града, Лептокарији, Велестину и Едеси. На овај пут у организацији Удружења српско – грчког пријатељства, су кренули чланови КУД-ва „Михајловац“ и „Кантакузина“, Петар Родифцис-Нађ, председник Грчког националног савета ( и Удружења српско-грчког пријатељства и КУД ”Кантакузина”), Бојан Лукић, потпредседник МЗ Михајловац и координатор рада смедеревских КУД-ова, као и Јасмина Војиновић, чланица Градског већа. Реч је о узвратној посети, КУД из Михајловца и Кантакузина су били гости Велестина, места са којим се наше поменуто село братимило пре 22 године. Било је око 30 младих чланова првих ансамбала наша два удружења. Наступали су, заједно са грчким трупама, и привукли велику пажњу. Наши домаћини су чак изразили жељу да науче једну нашу кореографију. Осим у Валестину, наступали смо и у Лептокарији и Едеси и свуда били лепо дочекани – каже Јасмина Војиновић.
Протеклог викенда, и Смедерево се одазвало једносатној, симболичној акцији коју је организовало Министарство културе у намери да подржи културни аматеризам. Наиме више од 150 КУД-ова широм Србије је тог поподнева прошетало улицама својих градова. Пројекат је покренут ради оживљавања духа аматеризма и скретања пажње на значај културно уметничких друштава у Србији. Удружења су желела да укажу на то да раде и постоје, али и да су неискоришћена, често непримећена. То су у ствари наши амбасадори, свуда где се појаве изазивају поштовање, а ми их можда најмање ценимо. Град Смедерево је са задовољством подржао ту акцију, али ми смо се одлучили да будемо мало другачији од других градова. Ми имамо 20 КУД-ова, а у овој акцији је учествовало 17. Уместо да, по препоруци организатора, одаберемо неколико која ће наступити, ми смо, желећи да тога дана сви играју, у центру града направили једно велико, заједничко коло, са преко 500 учесника. То је био прелеп призор – закључује Војиновић.
Већ наредне вечери, обележен је и Међународнио дан жена са села тако што је, публика у Центру за културу, имала прилике да погледа монодраму Лина, тврђа од камена. По истоименом роману Јована Д. Петровића, у драматизацији Милисава Миленковића и у режији Иване Богићевић Леко, представу је одиграла Весна Станковић. Посећеност је била одлична, а тим програмом, покровитељ, односно град Смедерево је желео да подсети на све наше храбре и јаке жене са села које су скоро увек у запећку, иако је њихова улога веома важна.Такође, градско руководство је ове године, напомиње чланица Већа, за део КУД-ова, на основу конкурса за финансирање пројеката, издвојило од два до четири пута више средстава него што је то био случај раније. Градоначелница води посебну политику подршке која ће нашим удружењима жена и културно уметничким друштвима пружити више могућности за даљи рад. На помолу су и два нова друштва, али о том – потом, поручује Јасмина Војиновић.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.