Обележен Дан ослобођења Смедерева у Другом светском рату

1 min read

16. ОКТОБАР, 73 ГОДИНЕ КАСНИЈЕ:

Смедерево је, у Другом светском рату ослобођено 16. октобра 1944. године, након дводевних борби у којима су се против окупатора бориле совјетска Црвена армија и партизанске јединице Народноослободилачке војске Југославије.

Тог, последњег дана, у раним сатима је извршен десант совјетских трупа које су дејствовале у оквиру Дунавске флоте. Шест оклопних чамаца се, без обзира на јаку артиљеријску ватру непријатеља, искрцало на обалу, на километар северно од Смедерева. Те јединице успеле су да се учврсте на обали и пресеку регионални пут, онемогућивши повлачење непријатеља. У току дана су совјетске јединице успеле да одбију неколико противнапада немачких снага. У предвечерје 16. октобра градски немачки гарнизон је капитулирао.
Тај тренутак, обележен је и ове године неизоставним полагањем венаца на споменике у парку „Три хероја“ и интонирањем химне. Том приликом окупили су се представници локалне самоуправе, Богољуб Спасојевић, председник Скупштине Града Смедерева и Мирко Ђурић, члан Градског већа за ресор инфраструктуре и месних заједница, као и Градског одбора СУБНОР-а и Удружења потомака и поштовалаца ослободилачких ратова 1912 – 1918. године.
На ратне дане у Смедереву. Подсетио је Стева Јаковљевић из СУБНОР-а, напомињући да је, из смедеревског краја, у Другом светском рату учествовало око 6000 људи, од којих је скоро шестина дала свој живот за слободу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.