На поклон два трактора, миксер, штампач за шаблоне и два микроскопа

УСАВРШАВАЊЕ СМЕДЕРЕВСКИХ СРЕДЊОШКОЛАЦА ЈАПАН ПОМОГАО ЗНАЧАЈНОМ СУМОМ:

Влада Јапана обезбедила ТТПШ Деспот Ђурађ 73 000 евра за опрему за извођење практичне наставе.

Донација ће побољшати практичну наставу у више смерова јер је руковдство школе од добијених средстава набавило два трактора марке Белорус, снаге 100 киловата, миксер за тесто од 25 литара са електронском регулацијом, затим комору за ферментацију, два бинокуларна микроскопа и плотер штампач за шаблоне.
Делегација амбасаде Јапана у Београду, коју је предводио министрар Масахиро Суга, саветник Министра просвете, науке и технолошког развоја Милош Благојевић, у друштву председника Скупштине града Богољуба Спасојевића, директора школе Миладина Виторовића и других гостију, обишли су школу и упознали се са применом набављене опреме.
„Користим прилику да се Јапану захвлим на овој донацији која ће помоћи ученицима да стекну нова знања и искуства, посебно практична, када су у питању ове машине за спремање теста, када су у питању трактори – за обраду земље или машине која треба да ради шнитове за производњу одређене гардеробе. Јапан је једна од ретких земаља која чини реалне поклоне, односно донације без било каквог условљавања, осим да се одржавају, као што је то био случај у Београду, где су поклоњени аутобуси. Једини услов био је да они буду уредни и чисти и да се види застава Јапана. Верујем да ово није крај наше сарадње и да ћете поново доћи у Смедерево, као и да ћете пробати ово што ђаци производе, а ми ћемо у Смедереву имати нове раднике који ће бити обучени да стварају нове дохотке, да школују и да обучавају млађе генерације“, изјавио је председник Скупштине града, Богољуб Спасојевић.
Министар амбасаде Јапана у Републици Србији, Масахиро Суга изразио је задовољство чињеницом што ће кроз овај пројекат ученици имати више практичне наставе и то већ сада, на почетку школске године:
„Срећан сам што сам данас овде, са вама, на церемонији примопредаје донације за овај пројекат. Чуо сам да је прошло више од четврт века од оснивања ове школе, па је део опреме који се користи од тада застарео. Због такве опреме школа није била у могућности да пружи ученицима одговарајуће обуке. Овом приликом као знак пријатељства између народа Јапана и Србије, Јапан је обезбедио опрему за стручну обуку ученика, између осталог и тракторе. Јапан је до сада обезбедио неопхону опрему за бројне образовне установе у Србији. Ипак, ово је први пут да донирамо опрему за стручно усавршавање ђака. Врло сам задовољан што ће кроз овај пројекат ученици имати више практичне наставе почевши од овог полугодишта. Да би Србија обезбедила одрживи развој, сматрамо да је најважније да развија младе таленте који су будућност ове земље. Са ове тачке гледишта, јапански народ са великим задовољством подржава вашу школу, јер се у њој развијају млади таленти. Надам се да ће сви ученици имати велику корист од стечених стручних обука и да ће је искористити за развој и своје будуће звање. Надам се да ће кроз овај пројекат пријатељство између Србије и Јапана бити још јаче“, рекао је Суга.
У име Министарства просвете, науке и технолошког развоја, амбасади и народу Јапана захвалио се саветник министра Милош Благојевић:
„Сигуран сам да ће оваква донација потпуно променити перспективу образовања и рада у овој школи. Имали смо прилику да видимо мало пре како све то изгледа и чини ми се да је то управо оно што недостаје овој школи. У разговору са директором, видим да су планови већ направљени како ће се ове машине искористити на најбољи могући начин и надам се да ће се сви ти планови и остварити. Искористио бих ову прилику и да напоменем да ово није први пројекат који подржава амбасада Јапана, али и да се захвалим амбасади и народу Јапана на овој великој помоћи и уопште на помоћи коју пружају становништву Србије, дуги низ година, практично од 1999. године. Сигуран сам да ће се ова сарадња наставити и да је ово дугорочно пријатељство“, казао је Благојевић.
Опрема је дошла у право време и у правом обиму и квалитету, додаје директор Миладин Виторовић. Он је, овом приликом позвао госте из Јапана да дођу поново за годину дана како би се уверили у напредак стручног оспособљавања ученика. Донирану опрему користиће ђаци који похађају пољопривредне, прехамбене и текстилне смерове и профиле за извођење стручне праксе.
Иначе, од 1999. године до сада, у Србији је реализовано 207 пројеката за основне потребе становништва у укупној вредности од око 12.4 милиона евра, док је јапанска помоћ у истом периоду премашила 500 милиона евра.

Leave a Reply

Your email address will not be published.