Само је чист град леп град

1 min read

АКТИВНА И ПОСЛОВИМА ИСПУЊЕНА ЈЕСЕН У „ЈКП ЗЕЛЕНИЛО И ГРОБЉА“

Ово, поручује нова директорка ЈКП Зеленило и гробља уз образложење да ће то предузеће интензивније радити на одржавању чистоће, али и да је сваки њихов рад узалудан уколико и сами Смедеревци не узму активније и одговорније учешће у одржавању града

Нова директорка, претходно начелница Одељења за инспекцијске и послове комуналне полиције Градске управе, Виолета Максимовић, руковођење највећим јавним предузећем у Смедереву преузела је пре нешто више од месец дана. Пред крај још једне пословне године у ЈКП Зеленило и гробља ускоро ће се свакако сумирати резултати, тим пре што ће то уједно бити први пресек стања обједињеног предузећа (након припајања јавних предузећа „Пијаце“ и „Чистоћа“), а наша саговорница на питање какво је стање затекла и шта види као своје прве задатке каже:
-Ако говоримо о финансијама, могу да кажем да сам затекла релативно добро стање. Када је о осталим стварима реч, мислим да има простора да се уз бољу организацију и упошљавање постојећих капацитета, оствари још бољи финансијски резултат уз нека минимална улагања.
Подсећамо, најслабија тачка овог предузећа биле су „Пијаце“, оптерећене великим дуговима. Уједињење је имало ефекта, каже директорка:
-Пијаце сада послују позитивно. Њихови мањкови су покривени од стране Зеленила и Чистоће, па ћемо завршити годину уз позитиван финансијски извештај, али било би још боље да њихов губитак није био толики. Али, то је готово, важно је да сада Пијаце врло добро послују, нема минуса, чак су и поред свих улагања и сређивања и даље у плусу – каже Максимовић.
Међу првим плановима које намерава да оствари, јесте веће активирање Рециклажног центра, који се налази на Шалиначком путу, са идејом да се направи откупна станица за ПЕТ амбалажу, односно папира, картона, пластике и конзерви. Тим пре што предузеће већ има место за то, раднике и део потребне механизације.
Сви знамо да се сада контејнери за ПЕТ амбалажу обијају, пљачкају, намера је да се направи откупни центар, све прикупљено односи директно тамо, да се испресује и прода као виши степен обраде. За то су потребна нека мања улагања која би се брзо исплатила. Тренутно, имамо једну пресу мањег капацитета, ако бисмо набавили већу, могли бисмо и више да обрађујемо.

У скорашњем периоду, екипе предузећа су радиле пре свега на уређењу Старог и Новог гробља која су, у једном тренутку била у запуштеном стању, на шта су се жалили и бројни корисници. Недуго пре Митровданских задужница, радници ЈКП „Зеленило и гробља“ су били ангажовани у нешто интензивнијој акцији уређења:
-Веће приступне стазе посули смо шљунком и ризлом, и уопште где год је то било могуће, стазе смо на тај начин уредили. Колико су нам, за ово кратко време могућности дозволиле, максимално само се потрулили да те стазе више не буду у блату. Урадили смо комплетну хигијену Старог и Новог гробља. На Старом смо реновирали степенице које су биле у веома лошем стању. Та реконструкција је урађена искључиво због безбедности и сигурности наших грађана, а комплетна обнова степеништа и ограде на Старом гробљу планирана је за 2018. уз могућност да нешто од тога започнемо и до краја ове године. Подсећам, нама је додељен и посао одражавања сеоских гробаља, у последње време смо те површине уређивали у пет – шест села. Од следеће године у нашој надлежности ће бити сва гробља у селима, мада ми и сада настојимо да их све одржавамо, бар када је реч о кошењу и одржавању хигијене, без обзира на то што се ништа не наплаћује и по том основу предузеће тренутно нема прихода.
Када је о опреми и возилима реч, расписан је тендер и ускоро се очекује набавка по једног смећара и ауто подизача што ће рад на одржавању чистоће учинити ефикаснијим. Још једна, имајући у виду да је почела сезона грајања изузетно важна новина је набавка посуда за пепео. Тиме би требало спречити распрострањену праксу у нашим домаћинствима да се пепео и жар од пећи на чврсто гориво бацају уз остало смеће у контејнере што представља велику опасност од пожара:
-У питању су посебно конструисане, мале посуде у које грађани  треба да бацају пепео и жар, који се на тај начин не мешају са осталим отпадом. За сада су постављене на два места, у насељима Сењак и Папазовац, али како их ми правимо, ускоро ће их бити и у осталим деловима града. Комунални радници су раније врло често у зимском периоду наилазили на упаљене контејнере. Након што се ти пожари угасе, контејнери су по правилу или потпуно изгорели или трајно оштећени и неупотребљиви. Поред материјалне штете, постоји и велика опасност да се пламен рашири на околно растиње или аутомобиле, али и да угрози безбедност пролазника. Због свега тога, апелујемо на суграђане да жар и пепео убудуће не бацају у контејнере за смеће, већ у специјално обезбеђен простор и направљене посуде са посебном наменом.
Тендер је расписан и када је реч о одржавању путева током наредних месеци. Зимска служба при ЈКП Зеленило гробља може да одржи град проходним, али би им добродошло да неко други преузме чишћење сеоских путева и подручја јер њихова, постојећа механизација једноставно није довољна за толико обим посла.
Када је реч о планираним активностима до краја овог месеца, на реду је сређивање паркинг простора код Кванташке и Робне пијаце. Намера је да се паркинг нивелише и поравна, наспе шљунком и ризлом, након чега ће бити места и за паркирање и за пролаз возила што сада није могуће, посебно током дана када су пијаце и сајам половне робе веома посећени.
Велики је и посао у вези са заменом уличне расвете за који је задужено ово предузеће. Наиме, живине сијалице више не смеју бити у употреби, па је постојеће потребно заменити натријумским или ЛЕД осветљењем у ужем и ширем центру града. Због тога се свакодневно, тај посао ради у две смене, пратећи листу приоритета. Трошкове сноси град, а Зеленило је извођач радова.
Од ове године, лишће које се у сваком случају и раније скупљало, али и бацало, сада се користи у сасвим друге намене. Наиме, у расаднику овог предузећа направљено је место за производњу хумуса од лишћа које сакупе чистећи по граду. Одговарајућим третманом, оно ће постати хумус који ће се убудуће употребљавати за биљке које Зеленило производи и одржава у граду, а уколико буде вишка, хумус ће моћи и да продају.
Оно што би ипак била, можда и најважнија промена у пословању јесте „отварање према суграђанима“ од којих ЈКП Зеленило и гробља очекују повратну информацију, сугестије, примедбе, идеје…
-Та врста комуникације са суграђанима није постојала, а активирана је на моју иницијативу. Тако ће преко нашег сајта, Фејсбук профила и друштвених мрежа, Смедеревци моћи свакога дана да прате шта ми то и где радимо, да нам кажу своје мишљење и изнесу предлоге, оцене наш рад. Уједно, тако ћемо и ми моћи да апелујемо на наше суграђане да се мало одговорније односе према одржавању чистоће јер, на крају крајева, ми смо партнери, радимо на истом задатку, да Смедерево буде лепши и уређенији град, а то може само уколико је чист – поручује Виолета Максимовић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.