Станарима свих зграда понудићемо обнову фасада по повољним условима

НАШ ИНТЕРВЈУ >>> ЈОВАН ЂОКИЋ, ДИРЕКТОР ЈП ГРАДСКА СТАМБЕНА АГЕНЦИЈА

Такође, ГСА ће на располагању имати и своје, лиценциране управнике зграда које ће такође понудити скупштинама станара. Грађанима који дугују на име одржавања зграда, боље је да измире обавезе, него да плаћају судске и трошкове за ангажовање извршитеља – поручује директор ГСА, Јован Ђокић.

Пре извесног времена, акција за уређење фасада је била прилично истицана у јавности, а онда се све некако „успорило“. Због чега, шта је до сада по том питању урађено и какав је план за даље?

Тако је. Акција која је тада најављивана није заживела из разлога што станари нису могли да се договоре са извођачима радова око цене и услова плаћања. Управо из тог разлога, ЈП ГСА је на предлог градоначелнице др Јасне Аврамовић преузело иницијативу и самостално покренуло акцију уређења фасада. Почетком 2017. године субвенцијама града, ГСА је набавила скелу и камион путар који су нам били неопходни како бисмо самостално могли да отпочнемо са уређењем фасада. У овој години, поред уређења фасада у школама међу којима су сеоске у Раљи и Луњевцу, у склопу акције „И село и град“, ГСА је урадила и санацију неколико фасада за скупштине станара и то на објектима у Ковачићеву, улици 17. октобра, Деспота Ђурђа, Краља Петра. Скупштине станара које имају уговоре са ГСА, сада имају могућност да своје фасаде уреде путем одложеног бескаматног плаћања до 24 рата.
У 2018. години, Градска стамбена агенција ће озбиљније приступити акцији уређења фасада, и из тог разлога, уз подршку градоначелнице, покренућемо акцију која ће се симболично звати „Ваша фасада, лице нашег града“. Упутићемо позив свим стамбеним заједницима да нас контактирају како бисмо им сачинили понуду за уређење фасада и где бисмо већ почетком следеће грађевинске сезоне могли да приступимо и њиховом уређењу по условима које сам већ споменуо.

Шта је тренутно најактуелније када су у питању основне делатности ГСА, на чему се ради, какво је пословање… Има ли повратне информације од корисника, да ли су задовољни услугама, пре свега одржавањем зграда и шта би ту евентуално, могло да се побољша?

Поред већ споменутих уређења фасада, ГСА свакако није запоставила ни своје основне делатности. Можемо се слободно похвалити да смо у овој години побољшали техничку опремљеност, а самим тим и квалитет услуга који пружамо што потврђује све мањи број притужби којих смо до сада имали на рачун квалитета одржавања. Наравно, увек може и боље, такође се надам да ћемо у предстојећој години бити у могућности и да упослимо додатан број запослених на одржавању хигијене како бисмо могли још више да побољшамо квалитет услуга. Али, да би смо у наредном периоду све то успели да реализујемо неопходно је и поред наше воље за побољшањем услуга и да поједини корисници редовно измирују своје обавезе што до сада нису чинили. Из тог разлога бићемо приморани да приступимо и неким непопуларним мерама, односно утужењима. Зато бих овим путем апеловао на наше кориснике који не измирују своје обавезе уредно да то учине како их не бисмо излагали додатним трошковима извршитеља и судског поступка који су много већи од трошкова самог одржавања.

У неким ранијим разговорима, често сте на ту тему истицали нелојалну конкуренцију, каква је сада ситуација?

Нелојална конкуренција је увек постојала и представљала проблем свима онима који послују у складу са законом као што то чини ГСА. Ступањем на снагу новог Закона о одржавању стамбених зграда, на тржишту ће опстати само они који послују у складу са законом, тако да ће и проблем нелојалне конкуренције надам се, коначно бити решен.

Кад смо већ код новог закона у тој области, шта конкретно, у вашем пословању мењају нови прописи који се односе на становање? Колико је ГСА укључена у читав тај процес?

Нови прописи мењају много тога у области становања, то јест одржавања стамбених зграда и коначно се уводи ред у овој области. По први пут, законом су детаљно обухваћена и појашњена сва права и обавезе стамбених заједница и самих станара. Свака зграда ће до 12. децембра морати да се региструје као стамбена заједница, мораће да се одлучи да ли ће заједницом управљати неко од станара или лиценцирани професионални управник. Уколико стамбена заједница не именује управника у законском року, локална самоуправа има права да именује такозваног принудног управника чије ће трошкове, слагали се они са тим или не, сносити станари по ценовнику који ће прописати локална самоуправа. Нашим тренутним и будућим корисницима ће бити понуђено да посао управљана зградом повере нашим управницима, запосленим у ГСА који се налазе у поступку добијања лиценце за професионалног управника.

Сматра се да ће много времена бити потребно да те новине заиста и заживе у пракси, шта ви мислите, с обзиром на досадашња искуства и чињеницу да познајете сваку зграду у Смедереву?

Вероватно ће бити потребно извесно време да се у потпуности спроведу све новине које доноси нови Закон. Мислим да ће овог пута, станари схватити да сви подједнако сносе одговорност и трошкове када је у питању одржавање стамбених зграда. А уколико мисле да ће, као и до сада моћи да избегавају обавезе одржавања зграда, биће у великој заблуди. А да су у заблуди схватиће врло брзо, када на кућну адресу почињу да им стижу законом прописане казне за занемаривање одржавања стамбених објеката.

Leave a Reply

Your email address will not be published.