Туристички пристан предат на управљање

1 min read

СМЕДЕРЕВО КОНАЧНО НА ЛИСТИ МЕЂУНАРОДНИХ ПУТНИЧКИХ ЛУКА

У Смедереву извршена примопредаја туристичког пристана лучком оператеру, Конзорцијуму који чине привредна друштва „Ђердап услуге“ а.д. Кладово и „Емпорио теам“ д.о.о. из Београда, на десетогодишње управљање. Смедерево стекло звање међународне путничке луке, уз Београд, Нови Сад , Доњи Милановац и Кладово.

Уговор о предаји туристичког пристана на Дунаву, код Дунавског парка, потписали су представник Агенције за управљање лукама, Владимир Павловић и градоначелнциа Смедерева, Јасна Аврамовић.
Деценијама смо чекали на овај дан, на стварање услова да у Смедереву поново пристају беле лађе и тај дан је коначно дошао- рекла је обраћајући се медијима, градоначелница Смедерева – Пре годину дана путнички пристан, вредан 25 милиона динара привезан је за смедеревску обалу. Од тада смо, потшујући све законске прописе, вредно радили на добијању свих дозвола и у сарадњи са Агенцијом за управљање лукама, коначно смо добили и лучког оператера. Град Смедерево је уз помоћ републике и председника Александра Вучића одлучио да се бави једном од европски изузетно важних привредних грана- туризмом. Шта више, Стратегија Владе Републике Србије предвиђа да Смедерево буде мотор и покретач развоја шест општина у такозваном Доњем току Дунава – Великог Градишта, Доњег МИлановца, Голупца и Кладова. Међународни путнички пристан је један од првих предуслова за то. Сан генерација Смедереваца биће коначно остварен .
Агенција за управљање лукама при Влади Србије годину дана је примењујући нове, строге прописе ЕУ радила на изради Стратегије развоја речног саобраћаја у Србији, али и на “подизању“ међународних птуничких пристана на целом току Дунава кроз нашу земљу. Град Смедерево, је после Београда и Новог Сада и Кладова, које већ има стратешко место због Ђердапа, имао посебно место у визијама и стратешким планирањима владе и агенције.
Смедерево је прави приимер, како град може да искористи геостратешку шансу на прави начин и ја честитам градоначелници и њеним сарадницима на напору да заједнички остваримо визију коју смо имали – рекао је Владимир Павловић, представник републичке Агенције за управљање лукама. – Линијски бродски саобраћај и крузинг су велике шансе Србије на целом току Дунава. Пристајање бродова на лукама у Кладову, Смедереву и Доњем Милановцу, уз постојеће у Београду и Новом Саду, отвара велике привредне могућности за цео регион, а посебно за те градове, јер ће бити нових радних места и значајног прилива новца од туризма, али и линијског превоза путника.

Туристичка лига шампиона у Смедереву

Директор ЈП „Смедеревска тврђава“ новинарима се обратио уводном, изузетно успелом и обећавајућом синтагмом да је будући долазак и пристајање великих, трансевропских речних крузера у наш град „као долазак Реала или Манчестера да играју Лигу шампиона у Смедереву“.
Немам речи да изразим захвалност Влади и Агенцији што су препознали наше предности. Такође, поносни смо на чињеницу да ће на 2.888 километара тока Дунава кроз Европу, туристи, они најбоље платежни имати вољу и жељу да посете баш Смедерево – каже Горан Јовшић и додаје: Крузинг Дунавом је, знате, један од најскупљих видова организације туристичких тура у Европи. Ако су најскупљи аранжмани, рецимо обилазак свих највећих европских градова 999 евра за седам дана, крузинг Дунавом је 2.999 евра! То је највиши облик туристичких кретања у Европи, права лига шампиона у туризму. Ми смо ,такође, веома поносни на чињеницу да су нас ти најсофистициранији туристи у Европи и свету, већ препознали, раније, пролазећи речним крузерима поред Смедерева. Били су одушевљени нашом тврђавом, прелепим зеленим падинама крај Дунава и чињеницом да имамо град одмах уз реку!. Поручивали су нам ,, Хоћемо ту да пристанемо, хоћемо ово да видимо!,,. Али, на жалост нису имали где да пристану. Сада ће имати и пред нама се отварају неслућене туристичке перспективе.
Посао лучког оператера на тендеру, припао је конзорцијуму фирми Ђердап услуге из Кладова и Емпорио тим из Београда.
Ми ћемо данас преузети овај лучки пристан у Смедереву, а на пролеће ћемо почети са озбиљнијим плановима, јер доњи ток Дунава има велику перспективу и туристичке потенцијале. На жалост „букинг“ за 2018. је већ обављен и резервисани су и утврђени сви термини, али можемо да почнемо да плниарамо и да развијамо линијски саобраћај, од Београда и Новог Сада до Смедерева и од Смедерева, низводно до Кладова – објашњава предстравник лучког оператера, Љубомир Шујерановић.
Горан Јовшић је на ово додао – Доњи ток Дунава, који почиње од Смедерева, а заршава се код Кладова има неколико туристичких тачака, које су атрактивне за туристе из целог света. Ту је Трајанова табла, сећање на највећи мост старог света, ту је, код Голупца и Великог Градишта, Дунав најшири, скоро седам километара и само неколико киклометара даље на улазу у Ђердапскку клисуру, најужи, само сто метара и најдубљи – 81 метар. Имамо све „нај“, много суперлатива, где ће Смедерево бити лидер у освајању и туристичком коришћењу.

Leave a Reply

Your email address will not be published.