Смедеревска тврђава од престонице до споменика културе

У ТОКУ ОБНОВА ДРУГЕ ИЗЛОЖБЕНЕ САЛЕ:

Потребе наше публике за сазнањем и забавом су сада другачије. Ми смо се прилагодили томе, ослушкујемо, шта је неопходно да будемо још бољи, хоћемо да публици створимо амбијент у коме ће се они пријатно осећати, моћи да истражују и да се забаве – каже директор Музеја Татјана Гачпар.

Од како су, отварањем Музеја, 1972. урађене основне, сталне поставке, тада приређени концепт се није много мењао у деценијама које су уследиле. Обимни пројекат „Реконструкција и адаптација сталне изложбене поставке Музеја у Смедереву“, настао је управо у намери да се постојећи ресурси освеже и да се публици понуди једно пре свега инспиративно место у коме ће радо проводити своје слободно време. Тако је, 2011. почела реализација те велике обнове која се спроводи у етапама. Након реконструкције прве изложбене сале, која је сада опремљена на најсавременији начин, на ред је дошла и друга, за смедеревски Музеј и уопште све суграђане можда и најзначајнија јер приказује оно чиме се посебно дичимо – средњи век у коме је баш Смедерево било престони град. Тако су тренутно у току радови због којих је Музеј затворен за посетиоце.
Ти радови су саставни део комплексног пројекта реконструкције, што подразумева не само обнову сталних поставки већ и архитектонско – грађевинске радове који ће омогућити боље услове за боравак публике и сам рад запослених у музеју. Пројекат је до сада, од 2011. прошао кроз више фаза, али је циљ јасан да се, пре свега редефинише музеј, да понуди потпуно нову, савремену, динамичну, јасну и допадљиву сталну поставку која ће бити доступна свима. Када то кажем, мислим и на особе са инвалидитетом и то да ће наш Музеј, након реконструкције бити инклузивног карактера. На овај начин, постајемо незаобилазна тачка на туристичкој мапи града и самог региона – каже директорка Музеја, Татјана Гачпар.
У другој изложбеној сали била је поставка посвећена тврђави, материјалу и предметима из средњевековног периода. И сада ће, већ од стајалишта испред сале, посетиоце дочекивати тема која се такође односи на тврђаву, али је разлика у томе што ће то бити сумблимирање читавог живота тврђаве кроз векове и епохе. Зато ће носити назив „Смедеревска тврђава од престонице до споменика културе“.
Ми смо на стајалишном делу предвидели низ интерактвних момената, поставку у којој ће моћи да учествују и сами посетиоци, она треба да пружи једну забавнију ноту приликом стицања нових знања о идентитету, да пружи знања, али на провокативан начин. У сталној поставци биће промењена столарија, уређени подови, зидови, плафон, електроинсталација, јер смо предвидели нову изложбу са компетно новим мобилијарм, витринама, чији је изглед одређен самим пројектом, врло је специфичан и на недвосмислен начин указује да је пред вама поставка која се односи на смедеревску тврђаву. Акценат је на предметима, али они ће бити представљени у контексту саме приче. Та поставка мора да буде питка, а да подвуче значај онога што ми имамо као највећи идентитет, после београдске, највећу тврђаву у Србији и једну од највећих у Европи. Пројекат је у првим плановима требало да се заврши до краја године, али има много активности па ћемо, надам се, сасвим другачију и посебне пажње вредну поставку, представити почетком пролећа. Музеј ће бити затворен за посетиоце само док трају архитектонско – грађевински радови из практичних и безбедносних разлога. Чим буду завршени, ми ћемо отворити прву салу у којој ћемо потавити нову изложбу и ту ће даље моћи несметано да се одвијају програми. Претходна поставка из 1972. је за то време, била пример добре музејске праксе, али много се тога променило од тада. Потребе наше публике за сазнањем и забавом су сада другачије. Ми смо се прилагодили томе, ослушкујемо, шта је неопходно да будемо још бољи, хоћемо да публици створимо амбијент у коме ће се они пријатно осећати, моћи да истражују и да се забаве. Једна од првих ствари коју смо урадили је утврђивање идентитета града, па имамо више тема које ће бити обухваћене новим концептом, а то су Дунав, „Смедеревка“ и „Смедеревац“, гвожђе и грожђе. Да постанемо завичајни музеј са комплетном причом и сликом о нашем граду – напомиње Гачпар.

Leave a Reply

Your email address will not be published.