Насиље не сме остати невидљиво

ТРИБИНА У СКУПШТИНСКОЈ САЛИ:

Град и настарија установа културе позивају суграђане на трибину посвећену обележавању Међународног дана борбе против насиља.

Међународни дан борбе против насиља над женама, установиле су Уједињене нације и обележава се 25. новембра. Тог датума у свету  почиње и 16 дана активизма – глобална, светска кампања коју обележава 1700 организација у преко 100 држава света, а која се завршава 10. децембра, Даном људских права.
Према незваничним подацима, свака друга жена у Србији преживи неки облик насиља, било физичког, сексуалног, психолошког или економског, а насиље често остаје „невидљиво“ све док се не деси трагичан исход. Насиље над женама које чине њихови актуелни или бивши, брачни или ванбрачни партнери представља најучесталији вид насиља у породици и карактерише се трајношћу, широком распрострањеношћу, присуством традиционалних механизама окривљавања жртве, присуством друштвених стереотипа који замагљују праву слику ове појаве и одговорност како учиниоца тако и институција.
О насиљу се не сме говорити само када се оно деси и на Међународни дан борбе против насиља над женама, то мора бити свакодневна тема у нашем друштву. Овим поводом, Град Смедерево и Народна библиотека Смедерево организоваће тематску трибину која ће се одржати у суботу, 25. новембра, са почетком у 17 часова у Скупштинској сали Градске управе.

Leave a Reply

Your email address will not be published.