Подручје смедеревске луке ће бити двоструко веће

1 min read

ЗАСЕДАЛА СКУПШТИНА ПО 11. ПУТ:

Одборници донели одлуке о приступању изради измена и допуна неколико важних урбанистичких планова, а који између осталог предвиђају и да се подручје луке Смедерево простире на још 34 хектара.

Једанаеста седница Скупштине града била је другачија од уобичајених из неколико разлога. Најпре, сама одлука да се одржи донета је у свега неколико дана, па су позиви и материјал одборницима достављени пар дана пред одржавање. Такође, ово заседање је имало три тачке дневног реда (прва са четири подтачке). Сразмерно свему томе, било је ово и релативно кратко заседање, при том уз ограничено време за дискусију од два сата по првој тачки, односно предлогу одлуке о изради Измена и допуне генералног урбанистичког плана Смедерева, као и Плана генералне регулације, Плана детаљне регулације Луке Смедерево и ПДР Старе железаре.
Позив за ову седницу одборницима је упућен у року краћем од седам дана, па сам дужан да објасним и разлоге за то. Вама је познато да је Скупштина града донела планска документа пре него што је урађена Стратегија и пре него што су усвојене измене закона који се односи на водни саобраћај и луке. Прошлог понедељка је била седница комисије која је урадила ове документе, истога дана их је усвојило Градско веће и заказана је Скупштина. Ово је практично полазна тачка да се приступи изради нацрта. Да не бисмо губли много времена, сазвали смо Скупштину. Комисије имају рок од 60 дана да ураде нацрте ових докумената, онда ће то ићи на јавни увид и свако ће моћи да стави примедбе и предлоге. Не можемо проширити лучко подручје ни спровести радове када је у питању интегрални транспорт, ни приступити изради колосека који би повезао нову луку са железничким саобраћајем без тих докумената – казао је председник Скупштине Богољуб Спасојевић.
Драган Крстић, начелник Одељења за урбанистичко – комуналне и имовинско – правне послове, известилац по овој тачки, обавестио је одборнике да се тренутно, у Министарству саобраћаја ради студија оправданости за лучко подручје на потезу Старе железаре. Обзиром на све елементе које садржи тако сложен пројекат, потребне су измене у нашим актима како би се тај посао привео крају. Такође постоји и одређени рок који Министарство има да уради пројектну документацију, па је потребно да и ми у што краћем року ускладимо наша документа са Законом о пловидби и лукама на унутрашњим водама. Нови закон предвиђа да лукама може да управља само Агенција за луке, а сва имовина припада Републици. Сви који се сада баве било којим пословима на Дунаву, сву своју инфраструктуру мораће да пренесу Републици Србији у власништво, а након тога ће Агенција за луке да одређује оператере. Други корак ће бити Нацрт плана и јавна седница о томе шта су суштине измена – казао је Крстић. Оно што пак у овим излагањима није поменуто, а што је било повод и да се, за скупштинском говорницом покрену никада окончане теме о, како каже опозиција контраверзним инвестицијама у Смедереву, јесте чињеница да се као потписници иницијативе за део ових одлука налазе компаније Феранекс и LPG Petrol.
Неуобичајена је процедура за ово заказивање Скупштине, не бих могао да конатстујем да није могло другачије. Сам податак да су иницијативу поднеле ове две компаније је врло интересантан. Јер од како се LPG појавио у Смедереву не престају афере у вези са том компанијом када је у питању њено пословање, одлуке градских власти, служби и републичких инспекција. Поменимо само неке, као што је изградња складишта течног нафтног гаса без адекватних дозвола у зони која је по Генералном урбанистичком плану намењена за спортску и рекреативну активност. Наша градска власт ћути, а можда и саучествује. Плански документ на основу којег је дозвољена изградња усвојен је супротно Закону о генералном урбанистичком плану. Постоје финансијске малверзације у вези са куповином земљишта. Компанија је платила 800 000 евра за један хектар што је вишеструко увећана цена у односу на тржишну. Као афера је и прича о опасности, јер се у најужем центру града складиште и транспортују опасне материје, вагони пуни течног нафнтог гаса данима стоје необезбеђени на колосеку и нико не одговара. Иницијатор жели измену планских урбанистичких аката и да им се тиме одобри да обајвљају лучку делатност, а из документације коју смо добили сазнајемо да они то већ раде, само тренутно немају дозволу за то. А раде на основу противправно издатог решења за постављање пловећег постројења од локалне самоуправе, а у ствари је постављен грађевински објекат као пристаниште посебне намене. Уз то, овај њихов захтев се не уклапа у најављено уклањање железничког колосека и измештање свих постојећих пристаништа на савим други крај града. И катастарска парцела је обележена другачијим бројем од оног на којем се LPG налази… Ово је покушај прикривања одређених радњи и незаконитог поступања Градске управе – рекао је Игор Швоња, шеф одборничке групе ДСС Двери.
Андреја Павловић, шеф демократа, такође је изразио сличне сумње додајући и недоумицу око тога да ли фирма са седиштем које је наведено у овој одлуци још увек постоји под тим именом. Овде пише да вам је 23. октобра, Феранекс доо Смедерево поднео захтев за покретање ових поступака. Нисам био лењ, проверио сам у АПР-у, такво предузеће не постоји, већ само Феранекс друштво за увоз, извоз, услуге и трговину доо Београд на Звезадри, које је извршило пререгистрацију у јуну 2017. То више није ово предузеће са седиштем у Горанској, већ на Булевару Краља Александра број 232. Ево, даћу председнику Скупштине и решења из АПР-а. О LPG-у смо доста причали, сваки пут поменем да постоји гомила кривичних пријава, које чекају промену власти. Шта је још заборављено – LPG је изграђен на парцели која не постоји, која је насута поред пута, која је део одбарне од клизишта и продата, препродата. Ви хоћете докуметом да тој фирми дате лучку делатност коју она већ дужи период и ради. Дали смо дозволу за плутајући објекат, а он је све само не плутајући јер је армиран за обалу… Видим да се дуплира земљиште, првобитном одлуком обухваћена је површина од 34 хектара, а овде се додаје још 34 хектара, дакле, још једна катастарска парцела, чиме се удвостручује Лука Смедерево – казао је Павловић.
Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева је реагујући на овакве ставове, поручила је да нема никаквих „закулисних радњи“ и да се све чини искључиво у интересу развоја града: Сећам се да када је градоначелник био Предраг Умичевић, а шеф његовог кабинета Андреја Павловић, да је тада почела прича о продаји те земље. Иначе, процес продаје водила је Сузана Спасојевић, а земља је купљена из стечаја од Утве. Не знам зашто вам није јасно да у договору са републиком хоћемо да проширимо лучко подручје што је добро као могућност за наредне године. Ова власт планира брз економски развој Србије, од Смедерева се очекује да буде мотор развоја привреде, између осталог и кроз проширење капацитета лучког подручја. Друго, нико никоме из града ништа не издаје и не продаје. Закон налаже да приобаљем газдује Агенција за луке. Нити можемо некоме да издамо право да буде оператер, нити имамо овлашћења. Да ли је неко променио седиште, о томе можемо да дискутујемо, ја се извињавам ако наше стручне службе то нису то испратиле и уважавам вашу примедбу, мада мислим то није круцијално за ову одлуку, али нешто што Скупштина усвоји треба и формално да буде исправно, слажем се. Ја свакако више волим да буде регистровано у Смедереву него да седиште пребаце у Београд, из више разлога. Ово је све припрема за један озбиљнији развој града. О томе нећу детаљније да причам, али пошто сам члан радне групе за измештање колосека очекујем да у новмебру почне изградња колосека кроз индустријску зону. Процедура мора да се поштује, оваквом одлуком припремамо терен за будућност да, када се појаве нови инвеститори већ имамо све спремно. А шта би било поред Дунава него лучко подручје? Дај боже да нам цео тај део буде највећа робна лука у Србији. Шта смета и коме смета развој Смедерева? Желимо да у легалне токове уђу и ове две компаније. Смета нам Петрол, што запошљава 30 радника? Сад смо се сетили да је ту насуто и да је неко продао, па где се били тада? Када је ваш кабинет о томе одлучивао? Ја, када бих могла, нашла бих инвеститоре за сваки квадратни метар у овом граду.
„Зарад истине“ одмах потом огласио се и Бранче Стојановић, сматрајући да ова тема не треба да изазове никакве политичке поделе ни расправе: Овде је поменута СПС, по мом схватању у једном негативном контексту. СПС је и као позиција и као опозиција, све оно што је за добробит града увек подржавала и гласала без обзира на то што је понекад, у датом моменту био и политички интерес да се „покажу зуби власти“. Доста је тога изречено у полуреченицама, може неко да схвати да се иза овога крију неке ствари које су изван закона. Често, сви овде истичемо компаративне предности Смедерева, ауто пут, пругу, Дунав. Која је предност Смедерева ако ту не може да се стане бродом? Чуди ме страх изазван овим одлукма које само иду у сусрет чињеници да желимо да проширимо лучко подручје. Претпостављам да свако од нас има добру намеру, па и они који критикују. Не угрожава се ништа. Феранекс је закупац простора Старе железаре, некадашњег Сартида, претпоствљам да од 1913. постоји и лука, која значи егзистира више од 100 година. Помињан је Петрол, и ту сада ја хоћу да кажем још нешто јер на неки начин сносим и одговорност. Тада сам био председник Скупштине, када су доношена одговарајућа акта. Градоначелница је прогрешила, није купљена парцела од Утве, већ од приватног лица, мислим да је у међувремену преминуо. Значи, приватна фирма је купила од приватног лица земљиште, не видим како смо ми могли да утичемо на цену. Ова је Скупштина била ту да само пружи могућност да се изгради постројење по законским прописима. Када је Скупштина града у питању, и одељење које се бави одговрајућим пословима, по закону су испуњене обавезе и ту нема никаквог зареза. Проблем је настао и то сви врло добро знамо, у проширењу објекта који је фирма направила, за шта овај град нема одговорност, ресорна министарства су реаговала, такође по закону и овај објекат легално послује и ради. Не би они дошли у Смедерево да није било Дунава. Било је недоумица у вези са тим да ли ова одлука подразумева да евентуално пруга остане до Старе железаре, то се неће догодити. Када се створе услови и изгради нови колосек, све ће бити пребачено. Ту има још заинтересованих фирми које желе да направе одговарајуће пристане на Дунаву и сада је прилика да све то и шири, да се свима који испуњавају законске услове пружи могућност да своју делатност обављају и лучки.
Да је кључно у овим одлукама заправо тек неминовно усаглашавање са законима Србије и да о томе нема много приче, поручио је Зоран Мишељић из редова владајуће већине:
Закон је јасан. Ја сам био један од заговорника да се цео ток ток Дунава који пролази поред Смедерева прогласи за лучку област јер мислим да бисмо на тај начин дали управо могућност свим фирмама да направе пристане и оживимо Дунав. Објаснили су ми да то по закону није могуће и да је држава то скратила, по мом мишљењу, на један врло узан појас. Цела дискусија произлази из непоназавња закона који је на снази. Ово није проширење за LPG и није проширњење за Феранекс, ни за Томи Трејд, Митан олил, Желзару. То није проширење за фирме, то је проширење оперативног дела луке. А за то се мора расписати конкурс за оператера када се све буде свело у законски оквир. Ми то сада радимо. да то уопште може да функционише. Излишна је прича да се лука прави за неке од ових компанија… И да нису оне поднеле ову иницијативу, ми бисмо. Сматрам важном подршку министартсва да се помогне да Смедерево коначно и заиста буде град на Дунаву. Дунав је до сада само пролазио поред нас и није нас спајао ни са ким. Погледаје колико има запослених који раде нешто на Дунаву, за сада их је неколико стотина запослених, надам се да ће их бити бар још толико. Волео бих да неко изађе за ову говорницу и да ми објасни зашто не би желео да се тако нешто догоди – изјавио је Мишељић.
Све што сам у овој сали чуо, то је да већина покушава да опозицију представи као оне који су против напретка града. То је једна апсолутна замена теза којом желите да изманипулишете, желим да то грађани знају и знам да ниједна опозициона странка није против било какве врсте напретка у овом граду, казао је Перица Ђорђевић из ДС-а, док Аца Цветановић из покрета Доста је било додаје да нико није против добрих одлука већ да оне буде сумњу уколико је до сада било небројено прилика да се усвоје на уобичајен начин, уместо оваквом, хитном седницом и при том је чекано да иницијатива крене од компанија, а не од самог града: То нама буди сумњу, а не сумњамо у то да ви желите напредак свом граду, то је ваљда нормално, свако од нас овде жели исто то. И молим вас да водите рачуна, одборници из Двери и Доста је било никада у власти нису били, ништа нисмо мућкали, нити смо правили неке комбинације како сте ви то рекли. Нити ћемо то радити. А на питање ко јесте, па, осврните се мало, прво међу вама, наћи ћете одговоре.
У наставку заседања усвојена је измена недавно донете одлуке о постављању привремених пословних објеката на територији града, тиме што је, као опција за узимање у закуп, осим писаних понуда ипак додата и лицитација. Ово је било неминовно јер се дешава да се приватници договоре, како је казала градоначелница па сви понуде најнижу цену. Тако, простор који узму за седам или осам хиљада месечно, накнадно издају за 300 евра.
Трећа тачка дневног реда, била је давање сагласности на измене и допуне прословања ЈКП Зеленило и гробља у 2017. години, а разлог је усклађивање капиталних улагања. Сума је остала приближно иста, али су се промениле позиције, јер је уместо раније предвиђених, набављена друга врста механизације, а уложено је и у набавку пресе за пет амбалажу, израду изложбено – продајних кућица, равнање паркинг простора на Робној пијаци…

Leave a Reply

Your email address will not be published.