Објављени истраживачки радови о Смедереву

1 min read

ЗА СВЕ ПОШТОВАОЦЕ ЛОКАЛНЕ ИСТОРИЈЕ:

Промоција Зборника радова научног скупа „Смедеревски крај 1918-1941“ у организацији Историјског архива у Смедереву биће одржана 30. новембра од 13 сати у Регионалном центру за усавршавање.

Нешто више о обједињеним радовима посвећеним историји Смедерева, одштампаним у посебној публикацији, сви заинтересовани ће моћи да чују тамо где је, прошле године и одржан велики научни скуп на коме су истраживачи предстваили своје текстове, у Регионалном центру за усавршавање запослених.
Свесни чињенице да су завичајна историја и културно наслеђе недовољно истражени, а увидевши и очиту експанзију публицистичког и ненаучног приступа у њиховом проучавању, Историјски архив у Смедереву је одлучио да дā свој допринос употпуњавању знања о историји смедеревског краја и да и на тај начин промовише високе стандарде у научно-истраживачком раду у области друштвено-хуманистичких наука.
Вођени том идејом пре нешто више од годину дана, 6. и 7. октобра 2016. године, организован је научни скуп са темом „Смедеревски крај 1918-1941“.
Идеја је била да се ангажовањем истраживача из различитих научних области расветли, протумачи и широј јавности представи недовољно истражен период локалне међуратне историје, као време полетног опоравка економије, пораста индустријских капацитета, градитељске активности, политичке ангажованости грађанства и значајног напретка на пољу културних и просветних делатности.
Иако је првобитна замисао била окупљање младих колега истраживача са територије Смедерева и околине чије је поље истраживања везано за завичајно наслеђе, наш архив је наишао на одзив еминентних стручњака са Филозофског факултета у Београду, Филозофског факултета у Новом Саду и Института за новију историју Србије, као и самосталних истраживача што је допринело да овај научни скуп поприми значајније размере од првобитно замишљених.
Током два дана, а у оквиру три сесије, научници и истраживачи из Београда, Новог Сада, Смедерева, Смедеревске Паланке и других градова, представили су у форми научних радова своја најновија сазнања на тему Смедерева и смедеревског краја између два светска рата. Изложени радови сада су пред нама у штампаном издању у виду Зборника радова – поручују из Историјског архива у Смедереву.
Промоција Зборника ће се одржати у четвртак, 30. новембра 2017. године са почетком у 13 часова.
На представљању ће говорити проф. др Александар Кадијевић, редовни професор Филозофског факултета у Београду и један од уредника Зборника, др Ана Костић Ђекић, асистент на Филозофском факултету у Београду, мастер историчар Немања Девић и Данијела Милошевић, директор Историјског архива у Смедереву.

Leave a Reply

Your email address will not be published.