Значка за труд и креативност

СА ОВОГОДИШЊЕ „ЧИТАЛАЧКЕ ЗНАЧКЕ“

У Центру за културу Смедерево одржана завршна свечаност “Читалачка значка 2017”. Ова акција траје већ пуних 39 година.

Значка увек носи лик оног српског писца чији се јубилеј обележава у току године. Ове године прославља се 125 година од рођења нашег познатог писца Иве Андрића, што уједно значи и да је ове године, у оквиру акције прочитано највише његових књига.
Марина Лазовић, директор Народне библиотеке Смедерево, пожелела је свим ученицима основних школа да и следеће године буду чланови библиотеке и да наставе да читају књиге.
“Имамо чиме да се похвалимо када је наша градска библиотека у питању. Она је једна еминентна и велика установа која је ове године навршила 171. годину постојања. Најлепше, и одељење које највише волимо, јесте одељење за наше најмлађе суграђане. Увек ћемо се трудити да вам обезбедимо књиге које највише волите. Прочитали сте хиљаде и хиљаде књига и написали велики број дивних дневника” рекла је Марина Лазовић.
Стручна комисија је прегледала сваки дневник и одлучила који су најбољи. Комисија Народне библиотеке Смедерево је у овогодишњој акцији “Читалачка значка 2017” прегледала укупно 606 читалачких дневника. У акцији је учествовало 18 основних школа, 7 градских и 11 сеоских. Комисија је констатовала да су сви учесници заслужени добитници читалачке значке. Одабрано је чак 50 читалачких дневника чије ће ауторе Народна бибилотека Смедерево наградити бесплатним уписом за 2018. годину.
Комисија је такође одабрала и три ученика, Андреја Ивановића ученика шестог разреда ОШ “Доситеј Обрадовић”, Нађу Павловић ученицу петог разреда ОШ” Др Јован Цвијић” и Петра Марковића ученика трећег разреда ОШ “Вук Караџић” као ауторе најуспешнијих дневника које ће даривати из фонда Слободана Мелентијевића за посебно уложен труд, залагање и креативност.
Најуспешнија градска школа била је ОШ “Др Јован Цвијић” са 129 дневника. Одмах иза ње, само четири дневника мање је ОШ” Димитрије Давидовић”, док од сеоских школа вреди истаћи труд ђака ОШ” Бранко Радичевић” из Лугавчине са 26 дневника, ОШ “Вук Стефановић Караџић” из Липа са 20 и ОШ “Сава Ковачевић” из Михајловца са 8 дневника.
“Од данас ћете на својим грудима носити значку великог писца, светског, а нашег. Иво Андрић је за свој књижевни рад добио Нобелову награду за књижевност 1961. године, такође он је једини човек са ових простора који је икада добио ту награду. Цео новчани износ од милион долара поклонио је развоју бибилотекарства јер је знао колико је важно да књига буде доступна свима. И ви сте својим радом показали да цените уметност и лепоту без које би живот био сиромашан, као и да сте достојни да лик овог писца носите на својим грудима. Хвала вам на томе што читате и наставите да се дружите са књигом и наредне године” пожелела је свим присутним ученицима Маја Огаревић, председница Управног одбора Народне библиотеке Смедерево и професор српског језика и књижевности.
Додели награда присуствовао је и наш песник Мошо Одаловић, а изложбу најуспешнијих читалачких дневника сви заинтересовани моћи ће да погледају од 15. децембра у Народној библиотеци Смедерево.

Leave a Reply

Your email address will not be published.