Смедерево је већ у врху

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ОБЕЛЕЖЕН ДАН ГРАДА:

Дан града Смедерева обележен је свечаном академијом, наступом два културно уметничка друштва и доделом Сребрњака града. Као највећи успех који је житеље овог града сврстао „раме уз раме“ са другим, највећим центрима јесте чињеница да је у Смедереву, скоро 20 000 више запослених него што је то био случај пре три године.

Академски хор Културно уметничког друштва Универзитета у Београду „Шпанац“ отворио је, извођењем националне химне овогодишњу свечану академију, а програм је потом настављен приказивањем филма који сумира најважније догађаје из домена рада локалне самоуправе.
Након тога, добродошлицу на свачаност је, поздрављајући посебно представнике компанија ХБИС, Метех, Каизен, ПКЦ, председнике општина Смедеревака Паланка и Велика Плана, делегацију Војске Србије и члана председништва СНС и народног посланика Владимира Орлића, пожелела градоначелница поручујући да је та странка, за Смедерево урадила нешто што су грађани сањали деценијама уназад.
Када сам размишљала шта ћуовом приликом рећи, било је много мисли, дилема одакле почети, много тога је урађено. Онда сам позвала директора ПИО фонда и питала колико људи у Смедереву прима плату на данашњи дан. Рекао ми је 51 656. А колико је 2014. примало плату у Смедереву? – упитала сам даље. Одговор је био 31 583. Разлика је у „само“ скоро 20 000. Значи, 19 600 људи у Смедереву више прима плату него пре три године. За све то смо захвални Александру Вучићу и Српској напредној странци. Да 2013. Александар Вучић није дошао у Смедерево и дао подршку за железару, Каизен, ПКЦ и остало, данас у Смедереву не би радила та 51 хиљада. Наравно, фирме смо отворили, створили смо добру базу за живот у Смедереву. Све је то остало у нашем граду, све се слило у наш буџет. Ове године смо 220 младих људи стипендирали, међу њима 45 средњошколаца и 29 Рома. Они су овде и желим им да даље студирају и раде, да граде Смедерево и да можемо да приуштимо да их следеће године буде 300 на стипеднијама. Приватне компаније запошљавају Смедеревце, али смо и ми, као град, желели да учествујемо у свему томе, уједно брнинући о руралној средини и запошљавајући. Тако смо решили и то чинимо три године уназад, да ни један лекар у Смедереву не буде на бироу незапослених. Желели смо да остану овде, лече наше људе и не иду у иностратнство. И ове године смо обезбедили новац за упошљавање још 20 лекара тако да опет, већ од сутра, на бироу неће бити ниједан лекар. Једном приликом сам причала са председником и он ми је казао да је толико тога учњено за Смедерево како би оно било мотор развоја Србије. Много тога смо, током ове године добили од министарстава, па се некима можда чинило да нисмо много градили, али смо много запошљавали и много радили на припреми пројеката за оно што ће се радити током наредне године. У овој је 703 милиона у Смедерево, из различитих фондова, дошло мимо буџетом планираних средстава. Хтели смо заједно да, све што зарадимо и све што добијемо од пореза на доходак, вратимо суграђанима, уложимо у наше друштво, породице. Морамо много тога да учинимо да достигнемо Београд и Нови Сад, све што они имају, желим да имамо и ми. Надам се да ћемо Александар Вучић, СНС и ја, и убудуће имати вашу подршку у томе – рекла је др Јасна Аврамовић, а потом са послаником Орлићем уручила уговоре за 20 новоангажованих младих лекара.
Такође, обележавање Дана града је повод да се доделе признања, а овога пута припала су чуварима српске традиције, пре свега народне културе и фолклора, али и двојици истакнутих спортиста који су заслужни за афирмацију спорта.
Сребрњаке града добили су: КУД из Михајловца, једно од најстаријих друштава у нашем граду које постоји дуже од једног века, затим „Коларац“ који иза себе има веома активну сезону, „Вук Караџић“ из Осипаонице, победник смотре у Симићеву и Кличевцу и Културно уметничко друштво из Липа, добитници награда за најбољи сценски наступ у Бољевцу и Сврљигу.
Награђени спортисти су Никола Стошић и Ненад Мартић. Стошић је рођен 1986. у Смедереву, дипломирао је на Факултету спорта и физиочког васпитања у Београду. Карате је тренирао 13 година, а од своје 21. професионално тренира кик бокс. Освојио је многобројне домаће и иностране награде попут најбољи спортиста сениор, професионални првак Србије, друго место на европском првенству у Билбау, најбољи спортиста Смедерева, првак Европе, друго место на светском првенству… Члан је кик бокс репрезентације Србије од 2012, а како се наводи у образложењу, несебично помаже и подржава развој спорта као тренер у клубу Тријумф.
Ненад Мартић је Факултет спорта и физичког васпитања завршио у Нишу. Од 2010. је тренер је РК Смедерево, а на челу клуба је од 2015. Организатор је међународног турнира Трофеј Смедерево, који је на последњој манифестацији, окупио 125 клубова из 15 земаља. И Мартић је освојио многобројне награде и признања, и са тимом из Смедерева избрио пласман у виши ранг. Захваљујући на признањима у име свиг награђених Мартић је поручио:
Јако сам поносан што сам део овог скупа, велику захвалност дугујемо Градској управи и градоначелници на подршци. Надам се да ће тако бити и убудуће.
Владимир Орлић је окупљеним Смедеревцима поручио да треба да буду задовољни јер живе у граду у коме је за кратко време постигнуто много тога:
Задовољство је бити са вама, у оваквој атмосфери, са оваквом енергијом и осмесима који сведоче колико свој град волите и колико сте, с правом поносни на оно што сте постигли у последњих годину дана. Вечерас вам преносим искрене честитке и поздраве нашег председника и чланова председништва. Ви сте у протеклој години побрали сјајне плодове свега онога што смо заједно и тимски радили, плодове мукотрпног и посвећеног рада. Тај дух слоге резултат је заједништва. Много сте уложили. Пошто је било речи о томе да желите свој град да видите раме уз раме са другима, једно треба да знате: Ви сте по мишљењу свих, сигурно међу најбољима у Србији. Када то кажем, желим да знате на шта мислим, шта је то највжније што смо успели да урадимо? Увек пуног срца, максимално гласно то можемо да покажемо на примеру онога што сте ви направили у свом граду, на примеру железаре. То је феноменалан резултат који нико на свету не може да оспори, напротив. Ових 20 000 новозапослених је оно по чему ова историјска престоница није ни мало заостала за актуелном. Отприлике у истом периоду, Београд је имао толико, а можда и мање нових радних места у одноису на вас, и на томе још једном, све честитке…

Leave a Reply

Your email address will not be published.