Да ватромет хуманости не престаје

1 min read

ЖИВОСЛАВА ЛАЗИЋ, ЈОШ ЈЕДАН ХУМАНИСТА СМЕДЕРЕВСКОГ ЦРВЕНОГ КРСТА:

Како је и где почео пут вишедеценијске посвећености племените мисије Живославе Лазић, председнице Црвеног крста Смедерево…

Текст: Слободан Станковић

Живослава Лазић, председница Црвеног крста Смедерево основну школу је завршила у Михајловцу, а гимназију и психологију клиничко-школског смера у Београду. Радила је у Основној школи “Димитрије Давидовић” у Смедереву. Радо се сећа детињства, када је развила љубав према члановима породице и другим људима, што ће је красити током целог живота.
У раном детињству и касније одрастала сам у обичној сеоској породици, али врло угледној и необичној по слози свих чланова. Са љубављу према ближњем, са солидарношћу, толеранцијом, разумевањем. Са сећањем на драге родитеље, на драгог оца који је деценијама био председник Мировног већа у селу, са постојећим споровима и конфликтима међу људима, али успешно и мирно решаваним. Добрим делом је то био и мотив да студирам психологију. У мојој дечјој души вртела су се безбројна питања шта се то догађа унутра у души када се људи воле, љуте, мисле, брину, много знају, много постижу успехе и неуспехе, чине добра велика дела или мала па и погрешна и непожељна.
И тако редом, доследним радом у школи, и као руководилац подмлатка Црвеног крста у школи бивам предложена за члана Општинског одбора Црвеног крста Смедерево скоро 15 година; а од 2001. сам председница Црвеног крста Смедерево. У свим овим годинама као мото био ми је „да се на дну сваке душе налази скривено благо које само љубав може изнети на видело“. То је тако, што се може доказати ако гајимо љубав као широк појам према свему, а у Црвеном крсту љубав према човеку у невољи и поштовање личности других, различитих а опет сличних нама. Непрестаним радом на себи пре свега, са поштовањем према другима стално сазревамо, ма колико година имали. Ми у Црвеном крсту Смедерево чинимо да ватромет хуманости не престаје. А Достојевски своју мисао заокружује, па се над њом замислимо: „За свако добро дело вас ће Господ благосиљати. Добра дела не остају без награде, и врлина ће увек бити овенчана венцем праведности Божје, кад – тад.“ А и када је тешко неко мудар саветује: „Међу добрим душевним људима лако се подноси терет живота.“ И „Будимо људи“ кратка је и јасна порука почившег патријарха Павла”, рекла је између осталог Живослава Лазић, председница Црвеног крста Смедерево поводом 100. Броја Електронског билтена Црвеног крста Смедерево.

Leave a Reply

Your email address will not be published.