ХИВ у порасту у Смедереву

1 min read

СТАТИСТИКА НЕ ОХРАБРУЈЕ:

Светски дан борбе против сиде, 1. децембар 2017. године обележен под слоганом „Тестирај се на ХИВ јер је важно да знаш”.

Европска недеља тестирања на ХИВ и хепатитисе обележена је по пети пут, и то у периоду од 17. до 24. новембра, а претходила је Светском дану борбе против сиде, 1. децембру, који је први пут обележен 1988. године.
Овогодишњи слоган поменуте кампање на националном нивоу гласио је „Тестирај се на ХИВ јер је важно да знаш.”
Циљ ове иницијативе је да се кроз комуникацију о добробитима тестирања на ХИВ и вирусне хепатитисе Б и Ц омогући да што више особа сазна свој ХИВ, ХБЦ и ХЦВ статус у што ранијем стадијуму инфекције. Акција има за циљ да подигне свест код што већег броја људи о добробити тестирања и ризицима за инфицирање. Пожељно је што раније сазнати свој ХИВ и/или хепатитис статус како би лечење дало што боље резултате – објашњавају из пожаревачког Завода за заштиту здравља и напомињу да је ХИВ и даље велики проблем за јавно здравље.
С обзиром на све могућности тестирања, кампање које имају за циљ упознавање становништа са ризицима и превенцијом, едукације и слично, неприхватљива је чињеница да у Европи, од процењених 1,2 милиона особа инфицираних ХИВ-ом, најмање 25% особа ни не зна да је инфицирано. При том се чак у 50% случајева, зараза дијагностификује у тренутку знатне узнапредовалости вируса, када им је имунолошки систем већ значајно нарушен, што условљава бројне здравствене компликације и лошији одговор на терапију.
Завод за јавно здравље, надлежан за координацију рада свих здравствених установа у Браничевском и Подунавском округу, и место где се може урадити добровољно, поверљиво и бесплатно тестирање на ХИВ, располаже подацима о тренутном стању када је о броју инфицираних реч.
Од 1987. године, када је први случај ХИВ/АИДС откривен на територији Браничевског округа, оболеле су и регистроване 44 особе од ХИВ/АИДС-а. За исти период на територији Подунавског округа оболеле су и регистроване 52 особе. Водећи пут трансмисије инфекције и болести је незаштићен сексуални контакт, обољевају више особе мушког пола у узрасној групи 30-59 година. У току 2017. године, до почетка новембра месеца, регистровано је 5 оболелих са територије Подунавског округа, а на територији Браничевског округа оболеле су 2 особе; све су мушкарци – наводе из Завода за Јавно здравље уз напомену да су од пет забележених случајева у Подунавском округу, четворца мушкарци из Смедерева. Иначе, ови подаци не охрабрују јер упућују на закључак да је ХИВ у порасту – у 2016. забележена су два новоинфицирана у Подунавском округу, годину дана касније их је двоструко више. У 2013. није забележен ни један случај, а у 2014. такође их је било два…
Иако је ХИВ присутан у нашој земљи више од 30 година, процењује се да још увек око 1000 особа не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Тестирање на ХИВ је данас део одговорног понашања, јер се дијагностиковањем и лечењем смањује могућност даљег преношења ХИВ-а на друге особе, укључујући и пренос ХИВ-а са мајке на дете.
Сваке године у Европи буде дијагностиковано више од 100.000 инфицираних, а овај број у многим земљама не показује тренд смањења. Досадашњи напори нису резултирали спречавањем инфицирања ХИВ-ом. Зато је већа обухваћеност становништва тестирањем, препозната као кључна превентивна активност.

Leave a Reply

Your email address will not be published.