Нова шанса за Смедеревце

ПОСАО ЗА ТЕЖЕ ЗАПОШЉИВЕ:

Ове године Смедерево је дало 79 радних места од 62 послодавца. За уговоре је обезбеђено преко 27 милиона динара. Град Смедерево је определио 15 милиона динара, а 12 милиона и 200 хиљада Национална служба за запошљавање.

Особе теже запошљиве категорије су људи који имају преко 50 година, који су на евиденцији незапослених, а били су вишак у некој фирми. Затим, млади до 30 година који су преко годину дана на евиденцији, жртве породичног насиља и деца инвалидних родитеља.
Смедерево, неколико година уназад на овај начин запошљава своје људе и директорка Националне службе за запошљавање Олга Свилар мисли да је ова мера јако добра, јер, како наводи “ти људи настављају да раде и после годину дана”.
“Ово је субвенција која се даје послодавцима за запошљавање радника незапослених лица из категорија теже запошљивих. И ове године су град Смедерево и Национална служба за запошљавање по локалном плану поделили 27 милиона динара. Очекујем да следеће године добијемо макар исту своту новца и нових 80 људи запослимо на неодређено, ангажујемо кроз јавне радове и да њих 50 отворе своја предузећа” рекла је Олга Свилар, директорка Националне службе за запошљавање.
Подели уговора присуствовала је и градоначелница, др Јасна Аврамовић, која је свим присутнима пожелела много здравља и среће за крај ове године.
“То је најважније. Све остало ће доћи на ред као и да се радно ангажујете. Ове године смо 180 људи из Смедерева успели радно да ангажујемо субвенцијама из општине. На крају године остало је нешто средстава за ових 20, за нова радна места. Надам се да ћете овај новац најбоље могуће искориститии и да ћете следеће године свој посао увећати. Можете сваке године поново конкурисати, па да поред вас буде још неко запослен” рекла је Аврамовић.
Она тврди да је свако радно место јако битно као и да је то игра малих бројева. “На много места по један, два, три или пет човека и дошли смо до цифре од око 20 хиљада запошљених људи за три године, што код приватника, што по институцијама или преко различитих организација и удружења грађана” закључила је Јасна Аврамовић.
Олга Свилар поручује да је слобода сваког лица да се пријави или не пријави. Она наводи да нико није у обавези да се пријави преко Националне службе за запошљавање, ни послодавац ни незапослено лице. Међутим, Смедерево је прошле и ове године било доста успешно у том сегменту јер се враћа поверење у Националну службу и то је јако радује.
“Много већи број послодаваца данас тражи раднике преко Националне службе за запошљавање уместо исписивања огласа на стаклу својих локала. Ако некоме стварно треба посао, он треба и пре истека трећег месеца да се појави код свог саветника и додатно ангажује. Саветник не може знати ситуацију сваког од својих 1500 људи на евиденцији. Уколико он види да се неко више интересује као и да је стварно мотивисан он ће га сигурно послати код више послодаваца.”
Што се тиче брисања са евиденције, она наводи да није проблем уколико се незапослени не јаве истог дана, али да су запослени у Националној служби по закону у обавези да „бришу“ незапослене уколико то траје данима.
“Није проблем ако се промаши један дан, већ ако људи не долазе данима. Исто тако није то толико строго колико људи воле таквим да га прикажу. Чак су неке сугестије из Европске уније, са неких конференција на ту тему биле да би рок требало да буде и краћи од овог. Онај коме треба посао не може само да чека да дође на шалтер да се пријави” поручује Олга Свилар.

Leave a Reply

Your email address will not be published.