Дани посвећени кључним питањима инвалидности

ДВЕ НЕДЕЉЕ РАЗЛИЧИТИХ ПРОГРАМА:

Спортски програми, низ трибина којима се размтарају неки од највећих проблема савременог друштва, део су програма припремљеним за ову и наредну недељу, а поводом Међународног дана особа са инвалидитетом.

Први у низу програма који су за овогодишње обележавање 3. децембра, Међународног дана особа са инвалидитетом, приредиле социјално хуманитарне организације у Смедереву, одржан је 1. децембра – Шаховски турнир у организацији ДСРИ ГО цивилних инвалида ратова и УДГС Бољи живот. Истога дана, у пратњи учитељице Биљане Ковачевић, у посету Удружењу параплегичара, дошли су ђаци четвртог разреда школе „Димитрије Давидовић“. Важно је да деца од најранијег узраста схвате да постоје и особе које имају проблема са инвалидитетом. Ова деца из Давидовићеве школе су понешто и знала о томе, била је и једна ученица која у фамилији има особу са инвалидитетом – објашњава Предраг Николић, преседник Удружења параплегичара Смедерева које је такође организовало финале државног првенства у стрељаштву (појединачно 12 + 6), финале републичке лиге у шаху за особе са инвалидитетом, а 14. децембра, по традицији четвртком, приређују књижевно вече хумора и сатире у Народној библиотеци када ће удружење учучити и награду за друштвено најодговорнију организацију. Турнир у пикаду и доминама приређује, 10. децембра Градска организација глувих и наглувих.
Овогодишњи програм обележавања караткерише приличан број трибина и разговора, па је Друштво за церебралну парализу приредило едукацију за родитеље, а ГО Савеза слепих трибину посвећену насиљу у породици. У четвртак 7. децембра Међуопштинско удружење дистрофичара позива на разговор на тему насиља над женама, док је за 13. децембар најављена трибина „Препознај дискриминацију“ у Скупштинској сали, а у организацији ЦСЖ Смедерево и ГССХО.

Leave a Reply

Your email address will not be published.