Одржана девета Стиховизија

1 min read

РЕЦИТОВАЛИ СРЕДЊОШКОЛЦИ ИЗ ДЕСЕТ ГРАДОВА:

Стиховизија је такмичење у рецитовању на страним језицима коју Народна библиотека Смедерево већ девету годину организује за ученике средњих школа.

Ове године са ученицима смедеревских средњих школа дружили су се њихови вршњаци из још десет градова. То су Смедеревска Паланка, Велика Плана, Панчево, Ковин, Гроцка, Пожаревац, Аранђеловац, Велико Градиште, Петровац на Млави и Младеновац.
Ученици припадају следећим школама: Гимназија Смедерево, Гимназија Велика Плана, Гимназија “Урош Предић” Панчево, Гимназија Младеновац, Гимназија и Економска школа “Бранко Радичевић” Ковин, Паланачка гимназија, Гимназија “Милош Савковић” Арандјеловац, Музичка школа “Коста Манојловић” Смедерево, Пожаревачка гимназија, Средња школа Велико Градисте, Средња школа “Младост” Петровац на Млави, Економско-трговинска школа Смедерево и Средња школа Гроцка.
Такмичари су у финалу наступали на пет страних језика: енглеском, француском, руском, немачком и италијанском.
“Реч дакле јесте живот, јесте светлост, победа над смрћу и пролазношћу. Вечерас ви, финалисти Стиховизије, рецитујући песме великана светске поезије на најлепши могући начин доносите светлост у таме наших живота. Стварате пред нама чудесне светове поезије и тако отварате срца у ритму матерњих језика великана светске поезије. Играју у нама и пред нама немачке метафоре, енглеске персонификације, руске асонанце или француске алитерације. Хвала вам што са Народном бибилотеком Смедерево пламен љубави и поезије негујете” захвалила се и пожелела свима много успеха Маја Огаревић, председница Управног одбора Народне библиотеке Смедерево и професор српског језика и књижевности.
Победнике такмичења одредио је збир гласова стручног жирија и публике.
Стручни жири је радио у следећем саставу: Марина Лазовић, професор руског и српског језика и књижевности, библиотекар саветник, директор Народне библиотеке Смедерево, Биљана Живановић, професор оријенталне филологије, библиотекар саветник, руководилац Одељења стране књиге Народне библиотеке Смедерево, Софија Грба, мастер библиотекар информатичар, виши библиотекар на Одељењу набавке и обраде Народне библиотеке Смедерево, Милица Станојевић, мастер професор француског и италијанског језика и књижевности, Зорица Стојковић, професор немачког језика и књизевности и Јанг Пинг Пинг, маркетинг менаџер.
Победник 9. Стиховизије је Савић Миња, ученица Гимназије Смедерево (Nora Cooper: I WON’T WRITE YOUR OBITUARY). Друго место припало је Милетић Милану, ученику Гимназије “Урош Предић” из Панчева (Prince Ea: DEAR FUTURE GENERATIONS: SORRY), а треће Цветковић Александри, ученици Гимназије Смедерево, која је на руском језику рецитовала песму “Признание” од Пушкина.
Као и сваке године, додељене су и специјалне награде. Награда публике припала је Милошевић Ђорђу, ученику Гимназије Смедерево (Sharon Olds: MRS. KRIKORIAN), док су награђени и ученици који све четири године свог школовања учествују на Стиховизији. То су Шаму Моника из Гимназије Смедерево и Станојевић Звездан из Техничке школе Смедерево.
За допринос промовисању језичне разноврсности манифестације, награђене су такмичарке које су на овогодишњој Стиховизији рецитовале на грчком, латинском и кинеском језику. То су Балог Анастасија, Јоксимовић Анђела и Младеновић Милица из Гимназије Смедерево.
Финалисти и професори страних језика који су их припремали за такмичење награђени су књигама, пригодним поклонима и бесплатним уписом у Библиотеку за наредну годину, а три првопласирана такмичара, такмичар који је добио највише гласова публике, као и такмичари чији су наступи оставили посебно снажан утисак на жири и посетиоце, добили су дипломе и вредне награде.
У градској биобилиотеци у Панчеву прошле недеље организовано је исто овакво такмичење под називом “Стиховизија Панчево. Победници у Панчеву учествовали су и у Смедереву.

Leave a Reply

Your email address will not be published.