Уметност као ритам дисања

НАКОН ДВЕ ГОДИНЕ ЂОРЂЕВИЋ ИЗЛАЖЕ:

Изложба постављена у Градској галерији савремене уметности Смедерево под називом ДЕМИјУРГ аутора Немање Мате Ђорђевића представља низ радова, углавном великог формата, који су настали у периоду од 2015. до 2017. године на простору Француске.

На изложби у Смедереву уметник ће се, након излагачке паузе од две године, а као увод у његова планирана излагања током 2018. године, представити уљима на платну и цртежима.
“Не мислим да су моје слике мрачне. Постоји нека пластичност у првом плану јер делују мутно. За мене су оне доста суптилне и нежне. У најружнијим стварима тражимо лепе и обрнуто. Увек постоји унутрашња конструкција за саму слику. Слике припадају једној врсти фантастике док је са друге стране рад на техничким сликама осредњи. Зашто осредњи? Мислим да не постоји никад крајња тачка у сликарству да можете да кажете “сликарство је добро”, треба увек оставити луфта да оно има своје успоне и падове. Претенциозно је рећи да неко добро слика” рекао је Немања Ђорђевић.
Каже, да када би направио мини рекапитулацију својих радова, да би се тачно сетио када и под којим околностима су они настали.
“Мислим да, ма колико год то људима деловало патетично, свака од ових слика носи шифру неког дешавања. Да ли сам тог дана засадио дрво или ме је сачекала киша на којој сам покисао, то пре или касније уђе у рад. И онда се више сећам тог момента него рада и саме идеје. То је моменат када само сликарство постаје живот”.
Своје радове описује као дубоко органску ствар као да у сликарству и на цртежима не треба да постоји последња тачка. Његови цртежи воде један ка другом уз одређени ритам. Као ритам дисања. Каже да је велика платна сам бирао под стицајем околности али и да сваки формат изабере свог аутора.
“Смедеревска Галерија има једну дозу просторности која треба да се искористи. Техника је комбинована али махом је рађено уље на платну. Трудим се да користим само уље и платно јер ми то највише одговара, међутим дешава се да налетим на неке материјале које у том тренутку треба или морам да искористим и онда и њих убацим. Требало би да то буде нека продужена трећа рука или плућно крило преко кога ћете да дишете док радите слику “ поручио је Мате.
Немања Ђорђевић, познатији као “Мате” је српски сликар и цртач. Рођен је 1983. године у Београду. Дипломирао је сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду у класи Гордана Николића. Излагао је на великом броју домаћих и страних изложби. Дела аутора се налазе у домаћим и страним колекцијама. Бави се цртежом, графиком, сликом и скулптуром.
Од 2014. године живи и ради на територији Француске.

Leave a Reply

Your email address will not be published.