Наступила четири КУД-а

1 min read

И ВРАНОВЦИ БИЛИ ДОМАЋИНИ:

У Вранову одржан још један концерт смедеревских културно-уметничких друштава.

Поред домаћина КУД „Враново“, концерт су обогатили наступима и КУД „Мала Крсна“, КУД „Мало Орашје“ и КУД „Липе“. Публику, која је бројала преко 350 посетилаца и која је до последњег места испунила Дом културе у Вранову, поздравила је у име локалне самоуправе др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева. Концерту је присуствовала и Јасмина Војиновић, чланица Градског већа за рурални развој.
Раскош традиције српског народа оличене у фолклору, младост, лепота и радост – то су речи којима би се могао описати и овај догађај, још један у низу успешно реализованих током ове године.
Др Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева, поздравила је присутне изразивши задовољство што локална самоуправа наставља након прошлогодишње акције „Јасно је – и село и град“ да континуирано оживљава оваквим активностима дешавања из области културе на селу. Она је истакла да су културно-уметничка друштва језгро окупљања омладине, образовања и васпитања младих на селу и да су највећи чувари српске традиције, те да ће Град Смедерево и у наредном периоду наставити са давањем подршке развоју КУД-ова, чиме се наша локална самоуправа прикључује и републичким акцијама Министарства културе и информисања Републике Србије за оживљавање духа аматеризма, представљајући узоран пример другим градовима.
Иначе, претходно је, под покровитељством локалне самоуправе, у Центру за културу Смедерево одржана обука за руководиоце културно-уметничких друштава на којој је 36 полазника имало прилику да усаврши своје компетенције из области традиционалне игре упознајући се са играма, ношњом, обичајима и песмом пиротског краја на предавањима Гордане Рогановић, магистра народне игре, што је још једна од активности којима град даје подстицај за унапређење рада културно-уметничких друштава у времену глобализације и комерцијализације.

Leave a Reply

Your email address will not be published.