Повратак расељених на Космет је реалан и могућ

1 min read

ПОТПРЕДСЕДНИК КОСОВСКЕ ВЛАДЕ У СМЕДEРЕВУ:

У Смедереву је прошле среде боравио потпредседник косовске владе и министар за повратак и интеграције, Далибор Јевтић.

Након састанка са расељеним лицима, у обраћању новинарима, Јевтић је најавио бројне активности његовог кабинета за наредну годину. Решавање питања права, повраћаја имовине, покретања послова и обезбеђивања егзистенције и повећања сигурности повратника, најважнија су од њих.
Захвалан сам градоначелници што ми је омогућено да се састанем са расељениим лицима са Космета. Ми смо данас овде да свима њима представимо наш план активности за 2018. годину, као и реалну могућност повратка на Косово и Метохију. Једна од могућности је и интеграција у оне средине где они сада живе. Наравно, највећи проблем је питање узурпиране имовине расељених. Овај проблем ћемо решавати на основу смерница које смо усвојили на недавној Регионалној конференцији представника четири владе – Србије, Црне Горе, Македоније и Косова. Дакле, формираће се судски панел који ће се једино бавити проблемом узурпиране имовине, како би људи добили назад оно што им припада.
Када је у питању повратак расељених лица, рекао је потпредседник косовске владе, Далибор Јевтић, најважније је обезбеђивање услова за остваривање елементарне егзистенције и сигурности за људе који се одлуче да се врате.
Када говоримо о повратку, он мора да буде добровољан, за оне људе који то желе и тамо где је то могуће – напомиње Јевтић и додаје: Такође, важно је и обезбедити и радно место за оне који се врате. То ћемо учинити кроз конкретне пројекте кроз упошљавање у јавним институцијама, али и кроз отварање предузећа и задруга. Ми смо на Метохији покренули једну задругу, која ће се, конкретно, бавити производњом лука. Већина становиштва на Косову бави се пољопривредом и ми смо то имали у виду, а посебно у косовском Поморављу, где живи највећи број људи расељених у Смедерево. Ми ћемо покренути земљорадничку задругу која ће покрити цео тај крај и која ће покривати Клокот, Партеш, Ранилу, Каменицу, Гљилане, Ново брдо, где ће моћи заједно да раде и да своју робу пласирају. Са друге стране, наш заједнички циљ је да у дугорочном смислу решимо проблем расељених. Припремамо и нацрт закона с тим у вези. Тај нацрт ће решити и наследно право потомака да добију узурпирану имовину и зато је од стратешког значаја да се не продаје ни педаљ земље на Косову, да би нас у будућности тамо било више.
Један од већих проблем у минулом периоду на Косову био је и рад правосуђа. Јевтићев кабинет у косовској влади и Канцеларија за КИМ, раде и на правној помоћи за расељена лица.
Ми желимо да обезбедимо бесплатну правну помоћ за све расељене у оквиру Канцералије за Косово и Метохију. Они морају да добију начин да остваре своја права, јер право приватне имовине је свуда у цивилизованом свету најсветије право. Тако мора да буде и за њих. Нећемо одустати, бићемо упорни да што више Срба вратимо на Косово.
Према речима градоначелнице, докторке Јасне Аврамовић, у Смедереву на састанку са потпредседником косовске владе и министром за повратак и интеграције, Далибором Јевтићем, било је 11 породица. Иначе, у нашем граду, према званичним подацима тренутно има око 4000 расељених особа са КиМ.
За почетак, 11 породица је добар број. Нека буде на сваком стастанку следећем још толико и биће добро. Уосталом, данас су овде они који имају и показују највише воље да се врате – рекла је обраћајући се новинарима градоначелница Смедерева. Смедерево је један од градова који је протеклих 20 година примио највећи број расељених и прогнаних људи са Косова. Ми ћемо помоћи свима који желе и могу да се врате на своја огњишта. Већ се један број породица вратио и ми ћемо наредне године радити на решавању свих проблема које они имају. Сада је сасвим другачији приступ и то је видљиво. Председник Александар Вучић је свим својим државничким и људским капацитетом стао иза ове иницијативе и програма повратка расељених – рекла је Јасна Аврамовић.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.