Мјузикл „Твоја звездица будалица“ премијерно у јануару

ХОР КИР СТЕФАН СРБИН И МОШО ОДАЛОВИЋ ПРИПРЕМИЛИ НЕШТО НЕСВАКИДАШЊЕ:

И хор смедеревских девојака и песник за децу који је живот везао за наш град, нашироко су познати ван Смедерева. Није им само то заједничко. Сарађивали су и раније, тако да ни то није новост, али оно што су овога пута осмислили, сасвим је другачије од било чега што је, бар код нас, до сада изведено. Ево о чему се ради…

На годишњем конкурсу Министарства културе, градски женски хор Кир Стефан Србин учествовао је јединственим пројектом и добио средства за реализацију ове занимљиве идеје. Реч је о форми која се најближе може означити као мјузикл, мада то није у уобичајеном смислу те речи, а заправо се односи на музички програм током којег се изводе изабрани стихови Моша Одаловића, за које је посебно урађена музика. Све то, уз девојке из прослављеног хора, изводиће ђаци готово свих основних и средњих школа на територији Смедерева.
Идеја је настала у разговору са Мошом пре годину дана, када смо се кроз разговор подсећали једне његове песме коју смо ми тада радили и то је врло лепо испало. И њему се допало, па смо сумирали устиске. Истом приликом смо причали и о томе како је сада све другачије у нашим школама, како су и животне навике деце другачије,затим да више нема онаквих представа као некад, деца не могу да доживе ту врсту музике, процес васпитања је другачије усмерен и сада је највећи изазов мало их одвојити од Фејса, телефона и улице, журки… Да буду заједно, сви под окриљем једног оваквог програма. Мислим да смо то и постигли. Око 80% свих наших школа учествује, па у овом тренутку имамо око 300 деце. Сви они, изводиће Мошине песме, ја сам настојао да музику урадим тако да буде прилагођена њима. Има ту етно, фолк али и поп и фанки звука. Због тога се и не може назвати мјузиклом у класичном смислу те речи јер мјузикл има један жанр који је заступљен током читавог трајања, овде то није случај. При том, ђаци не само да певају већ глуме, играју, праве своје сценографије, костиме и реквизите. Укључене су све секције по школама, у сарадњи са Миљаном Кравић, чланицом Градског већа, а ученици су то чини ми се прихватили здушно. Тренутно је реч о 12 нумера, али очекујем да ће их до премијере бити 14. И наравно, ту се не завршава, верујем да ће бити могућности да се дода још нека композиција. Мјузикл није замишљен као коначна форма, он ће се мењати, допуњаваћемо програм што на крају води томе да сваки концерт буде другачији – објашњава Милан Илић, диригент хора и идејни творац мјузикла.
Претходних недеља, ученици су у школама вежбали своје тачке, а прошле седмице наступили су заједно, на првом извођењу које је гледало око 600 деце, што је уједно била и једна од проба пред премијеру за одрасле, најављену 16. јануара, а којој ће, наравно, такође моћи да присуствују деца и ђаци за које ће улаз бити бесплатан. Прошле недеље је примпремљене тачке гледао и познати глумац и редитељ Ивица Клеменц који је такође вољан да сугестијама помогне како би читава замисао била што боље остварена.
Ми смо урадили све матрице, желели смо да им олакшамо максимално, хор ће, читаво време певати са ђацима. Није битно да ли ће они промашити тон, ако се пева из срца то није важно, битно је да они уживају. Интересантно је да је свака нумера која се ради настала по неком стварном догађају који је преточен у стихове, а сада и у композиције. Важно је што смо их ми одабрали тако да пошаљемо најважније поруке и подсетимо на неке заборављене вредности, пријатељство, љубав и поштовање према члановима породице, уважавање других, брига за свет око себе и сва друга жива бића, повратак селу и традицији, лепоти давања… Мошо је често са нама и много помаже својом енергијом, он је невероватан када је у питању рад са децом – напомиње Милан Илић.
И заиста, Мошо је и приликом бележења овог разговора за новине, био на позорници, међу децом, храбрећи их.
Ја одавно сарађујем са хором, знам шта и како раде и колико прослављају само Смедерево. Може се рећи да су славни и у свету јер раде заиста високо професионално. Имао сам среће да са њима и путујем, видео сам Миланову брижност, иста је као она што је имају родитељи, а верујте ми, у неким случајевима и већа. Што се тиче мјузикла, ето, први сам дечији песник на чије стихове неко прави мјузикл, то се обично ради на други начин, ово је нешто посебно. Колико сам схватио то је озбиљна прича, Милан то ради месецима уназад. Колико и ви и ја сам радознао да видим како ће то све изгледати на сцени када буде завршено. Они су урадили избор мојих песама, наравно, ритам у стиху је једна, а сасвим друга ствар у песми, али оно што сам одслушао, делује ми веома складно и уверљиво. Они су и раније на репертоару имали једну моју песму, „Босиљка Серафимова“, Милан је то направио на свој начин, а ја сам је створио једног јутра, разгоревајући ватру – прича песник Мошо Одаловић. Иначе његови радови и скице такође ће послужити и као део сценографије. Одаловић је, осим што је најпознатији као песник за децу, такође и аутор преко 150 илустрација за књиге.
Ирина Николић, наставник музичке школе из школе „Др Јован Цвијић“ чији су ђаци управо завршавали пробу током наше посете, поручује да је рад на овакавом програму дивно искуство у коме подједнако уживају сви актери:
Једва чекам заједничку премијеру, да видим како ће то да изгледа на сцени. Ово је први пут се код нас појављује један овако смео и генијалан пројекат, свака част Милану што се усудио на овако нешто. Само по себи је прво смелост спојити све основне школе, што је прелепа ствар, а затим то све повезати на овај начин, подићи културу на мало виши ниво и мислим да је то потребно нашем граду. Уједно, то ће бити и могућност да и ми другима прикажемо шта све то имамо у нашем граду, изврстан хор, Милана, Мошу, и наравно, децу… Они су одушевљени песмом коју смо ми спремали, наслов им се посебно свидео „С родитељима само строго“, а и музика им се јако допала, све се склопило – каже наставница Ирина Николић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.