Тврђава и Смедерево су на мапи туристичке Европе

1 min read

ГОДИШЊИ ИНТЕРВЈУ СА ГОРАНОМ ЈОВШИЋЕМ, ДИРЕКТОРОМ ЈП „СМЕДЕРЕВСКА ТВРЂАВА“

Сећате се почетком године сте били у Тврђави да забележите посету индонежанске делегације тур оператора тврђави. Та посета је резултирала тек у августу уврштењм у програм „7 дана Балкана“. Од тих седам дана, само два је предвиђено на Србију, а поред Београда и Златибора, Врњачке бање и Опленца, само је Смедерево успело да уђе у тај план. Дакле, поред Дубровника, Охрида,Београда, Скопља, Тиране, балканских метропола, у балканској тури од ове године је и Смедерево – каже, у разговору за Наше новине директор ЈП Смедеревска тврђава, почињући причу о свему што је обележило туризам у Смедереву 2017.

ЈП Смедеревска тврђава је стожер туризма у Смедереву. Десетине хиљада страних туриста, стотине хиљада домаћих током целе године, велико интересовање за Вилу Обреновића, фантастична прича током јубиларне 130. Смедеревске јесени, избор лучког оператера за међународни пристан, бројне награде у Србији и кадрови који ће обићи Европу и свет са снимања серије о Немањићима. Могло би се рећи да је све побројано, велики учинак за младо предузеће које послује тек нешто више од годину дана и наследник је Туристичке оргнизације.
Без лажне скромности, ми смо задовољни. Кренули смо од нуле, јер ово је новоосновано предузеће, које је почело са радом крајем прошле године. Наша основна мисија била је да промовошемо туристичке могућности Смедерева. Од почетка године радило се на том стратешком пројекту. Одлучили смо да стално будемо присутни у медијима и да промовишемо град, стално, упорно, доследно. Сећате се, почетком године сте били у Тврђави да забележите посету индонежанске делегације тур оператора тврђави. Та посета је резултирала тек у августу уврштењм у програм „7 дана Балкана“. Од тих седам дана, само два „отпада“ на Србију, а поред Београда и Златибора, Врњачке бање и Опленца, само је Смедерево успело да уђе у тај план. Дакле, поред Дубровника, Охрида, Београда, Скопља, Тиране, балканских метропола, у балканској тури од ове године је и Смедерево!

Посебна предност је и то што се све више чују страни језици на смедеревским улицама. Прво смо мислили да су у питању само инвеститори и пословни гости, али видимо да сви страни туристи долазе из тврђаве, пре свега?

Велики број туриста из иностранства посетио је Смедерево. Од укупног броја оних који су посетили Смедерево, а њих је више од 40 хиљада, четвртина су странци. Нећемо ми сад баш превише да се хвалимо као да смо Грчка, где туристи могу да проведу десет дана, али свакако да страни туристи желе, а то смо у непосредном контакту видели, да барем два или три дана проведу у нашем граду. Има ту и много пословних туриста, јер смо и по томе у последње време, на срећу, препознатљиви, али свако ко дође пословно у наш град и одседне у неком смештају, жели да у слободно време обиђе град и пре свега тврђаву и, у последње време, Вилу Обреновић.

Ваше предузеће у последње време изузетно је агилно у граду, околини , али и у Србији. Дошле су и награде као признање…

Ми смо као предузеће током читаве године били присутни на свим градским и важним сеоским манифестацијама. Идемо свуда по Србији где нас позову и доносимо награде. Ево, недавно смо освојили друго место у Лесковцу, на међународном фестивалу туристичких оргнизација, у категорији најбољи сувенир. Стигла су и друга признања из целе Србије, али и окружења.
Много је дешавања за протеклу годину. Мало нас је у предузећу али смо много урадили сви и ја сам поносан на целу екипу. Знате, ни један туриста није пао са неба, много је посла потребно да би се они привукли, много рада свих у тиму на привлачењу сваког појединца, који ће једног дана пожелети да посети Смедерево. То се зове такозвана туристичка обрада потенцијалних посетилаца. То је процес од првих контаката, њихових позива, објашњавања, представљања, лобирања да их уопште привучете вашом понудом. Пазите, то је толико посла, а да туриста још није ни дошао, а шта нас све чека тек кад дођу. То Вам је као за славу, славски ручак траје неколико сати, а ви само знате колико посла је требало да се то све спреми. Ми смо се ове године припремали за дочек гостију и успели смо у томе – напредак је видан, гости све више и све рађе долазе и задовољни су!

ЈП Смедеревска тврђава нашло се у три наврата на насловним странама српских новина и хедлајнсима електорнских медија у целој земљи. Кадрови са снмања серије о Немањићима у тврђави били су ударна вест из културе у јуну и јулу, у спетембру поново смо били поносни на наш гради и тврђаву, када смо гледали слике са јубиларне 130. Смедеревске јесени, трећи пут смо били у фокусу пажње српске јавности када смо као тек четврти град у Србији, на Дунаву, добили међунараодни туристички пристан. Да ли и ви то видите као три кључна момента?

У праву сте, то су, уз почетак процеса уклањања шина из центра града, стожерни моменти за наше предузеће и туризам у Смедереву. Од маја, па током целог лета, сви смо били пресрећни због чињенице да се кадрови највеће серије у историји националне телевизије снимају у нашој тврђави. Зашто је то важно? Па зато, што ће цела Европа и регион, као и цела Србија, видети лепоту и значај наше тврђаве. Али, не само то, филмичност смедеревске тврђаве отвара небројене могућности да убудуће и стране екипе снимају овде. После снимања Господара прстенова, она места на Новом Зеланду за која нико није знао постајала су најпосећеније туристичке дестинације. Тако је и свим осталим местима где су снимани популарни филмови. Наша предност је што су Беч, Праг и Будимпешта већ много искоришћени. Филмаџије траже нова места и наша тврђава постаће апсолутни хит! Нама сада долазе деца, која тврђаву препознају на основу филма Бој на Косову, који је сниман 1988. године…Тај кумулативни ефекат је дуготрајан и ми га полако постижемо. Убиремо плодове дуготрајног рада.

Смедеревска јесен била је велелепна у сваком погледу!?

Смедеревска јесен је била савршен спој туристичке, привредне, етно, културно-историјске и забавне понуде. Ту идеју спровела је као прва градоначелница, а онда и сви из Градског већа и јавних предузећа. Ми смо, понављам, били само део те савршене приче, која је имала позитиван ефекат. Ми смо једноставно одлучили да свима пружимо што желе, али у најбољем могућем облику и свако је могао да прати ту линију дешавања и да изабере своје приоритете.

И сви су на крају били задовољни. По први пут ове године, ми смо од гостију чули да „траже сат више“ – да желе да остану и другог дана Смедеревске јесени у граду, да хоће да преноће…

Све је пулсирало савршено, трг, велики град са етно изложбом, мали град са витешком и средњевековном причом, Дунавски парк са силаском на велику реку и рекреативном димензијом, концерти, вожња опен басом, или бродом Дунавом, све је било савршено, али, у праву сте потребни су нам смештајни капацитети. Не можемо ми да бринемо о томе. Хотеле би требало да остварају инвеститори и то је први следећи задатак.

Пристан?! Коначно смо ове године добили и лучког оператера?

То је још један велики догађај, добили смо лучког оператера и ми целе следеће године желимо да са њима радимо на довлачењу великих међунароадних крузера у Смедерево. Интересовање постоји и ми ћемо као и ове, целе следеће године ,, сејати семе,, у међународним крузинг круговима, који ће плодоносити већ у току 2018. године.

А 2018. је иначе година тврђава у целој Европи?

Тако је, ми ћемо заједно са Регионалним заводом за заштиту споменика радити на уређењу наше тврђаве. Почеће 2018. године како је најављено и подизање шина поред тврђаве , а требало би да почне и коначна обнова градског бедема. Ми ћемо тада да „прогледамо“ . Замислите када све кулу буду реновиране, а када се једног дана и шине уклоне, какав ћемо драгуљ у светским размерама имати! 2108-у , годину Европске бриге о иторијској и културној башитни, посветићемо конкурисању на пројектима „Креатине Европе „ и „Европе за грађане и грађанке“ којима би представили то велико богатство, каква је сигурно наша тврђава.

Leave a Reply

Your email address will not be published.