Расту деца, расту и вртићи

1 min read

НАШ ИНТЕРВЈУ >> МИРЈАНА ЋОСИЋ, ДИРЕКТОР ПУ „НАША РАДОСТ“

Бројни пројекти обележили годину на измаку. Цврчак и Дедар, фестивали, који су препознати као бренд у креативном раду за децу и са децом. Одлично је прихваћен и пројекат „Деца имају реч“ на Сусретима васпитача на Тари. Уређују се „Весели цветови“ на Царини , уз донацију од преко 10 милиона динара Фондације „Новак Ђоковић“, а у 2018. години најављује се и отварање три нова вртића, првог у Карађорђевој улици већ почетком године.

Година за нама, према мишљењу колега и шире јавности, али што је најважније родитеља деце, о којој бринемо у нашим вртићима, била је изузетно успешна, дефинисана растом и напретком – каже у изјави за Наше новине, директорка ПУ Наша радост, Мирјана Ћосић – Посебно смо поносни на сусрете васпитача, где смо били присутни заједно са васпитачима из целог региона бивше Југославије и где смо презентовали рад заједно за библиотеком, на којем смо радили годину дана под насловом „Деца имају реч“. Презентација је била на Тари, а пројекат смо реализовали заједно са библиотекаром Вишњом Рајковић – Мрдаковић, која је родитељ у нашој установи и која је помогла да реализујемо овај сјајан пројекат. Наша установа и наши васпитачи, уосталом, познати су по томе што стално истражују и проширују нове видике и хоризонте рада са децом и за децу.

Још један вредан пројекат такође је у току. Новинарима и јавности, недавно је на конферецији за медије представљен пројекат у сарадњи са Фондацијом Новака Ђоковића?

Тако је, недавно смо представили овај изузетно важан пројекат вредан више од 10 милиона динара и сада се адаптира простор и замењује се комплетна столарија и поправља кров, са заменом олука и кречењем вртића „Весели цветови“ на Царини. Сви се радују реализацији овог пројекта, васпитачи, деца, родитељи.

Ви, традционално организујете фестивале ДЕДАР и ЦВРЧАК, који су препознатљиви регионално, на мапи квалитетних фестивала за децу. Да ли сте задовољни овогодишом реализацијом тих програма и шта је још вредно помена у овом тренутку сумирања утисака?

Цврчак и Дедар су препознатљиви не само на нивоу Србије, већ и шире. Афирмишу креативност код деце и заједнички рад на бројним музичким и драмским пројектима деце и васпитача, али и родитеља и шире друштвене заједнице. Ми смо учествовали и у пројекту са позориштем ПАТОС, који је финансирало Министарство културе. Паралелно са овим радили смо и на ширењу наше основне делатности, имамо проширен број група, а за следећу годину је план да добијемо још три нова вртића. Један је у плану да се отвори почетком 2018. а остала два током наредне радне године! Ове вести веома су обрадовале родитеље, чија су деца на листи чекања. То су објекти у ценру града, свима ће бити доступни и биће задовољни.

Интересантно је да посебно бринули о тој категорији деце и родитеља, који су на листи чекања за упис у ваше вртиће…

Ми нисмо заборавили на њих, током године више пута смо организовали разна дешавања за њих, позивали смо их на дружења, упознали их са простором, васпитачима и делом активности у нашим вртићима.

Ако је 2016. годину обележио рекордан обухват деце, онда је ову годину, по нашем мишљењу обележило отварање нових вртића и смештајних капацитета за децу. Отворен је објекат „Сањалице“. Да ли сте задовољни како у том објекту све функционише?

Да, веома сам задовољна, тамо све функционише савршено, тамо се лепо живи, све је сређено и изгледа као да је овај објекат изграђен и постоји у некој много развијенијој земљи. Веома смо поносни на објекат „Сањалице“ и све што тамо деца имају на располагању.

Недавно је и на Скупштини града донета одлука да се купи простор за нови вртић, ако се не варамо, реч је простору у Карађорђевој број 58?

Да, тако је реч је о том простору и то је вртић чије сам отварање најавила већ за почетак 2018.- године. Ту ћемо имати две васпитне групе вртићке, мешовитог узраста и једне јаслице. Ту ће бити смештено максимално 80 деце, а остала два вртића биће отворена током године.

Да ли постоји нешто што је посебан део плана за наредну годину?

Осим отварања ова три вртића и ширења капацитета, наставићемо да пишемо нове пројекте и да конкуришемо за средства, потребна за отварање нових вртића. Наш најпосебнији план је да наставимо да овако добро радимо са децом и за смедеревску децу и родитеље, којима овом приликом желим да честитам Нову годину, са жељом да се овако успешно и леп дружимо у вртићима „Наше радости“.

Leave a Reply

Your email address will not be published.