Заставе Србије и Смедерева на међународном путничком пристану на Дунаву

1 min read

МИНУЛОГ ВИКЕНДА ПОЧЕЛО ЗВАНИЧНО ОПРЕМАЊЕ ПУТНИЧКОГ ПРИСТАНА У СМЕДЕРЕВУ:

Смедерево је добијањем статуса међународне путничке луке у 2017. години и званично изашло на највећи и најдужи европски ауто-пут, онај који иде од Немачке до Црног мора и који води кроз 11 еврпских земаља и преко црноморске велике воде и Босфора у Медитеран и такозвано „светско море“. Од суботе, сви велики бродови, све велике светске „беле лађе“ видеће и заставу Србије и грб Смедерева на међународном путничком пристану, где ће им убудуће бити завнична станица.

Суботње јутро на пристану на Дунаву, иако прохладно, одјекивало је жамором и звуцима рада брусних и браварских алата. Међународни путнички пристан, почео је да стиче изглед какав има у свим међународним путничким лукама у Европи и свету. Радовима су руководили представници лучког оператера, Ђердап услуга , уз сарадњу домаћина из ЈП Смедеревска тврђава.
Користимо повољне временске услове да завршимо инфраструктурне радове на међународном путничком пристану у Смедереву – каже Љубомир Шујерановић из Ђердап услуга – Данас смо почели део послова, а следеће недеље ћемо поставити царинске и полицијске пунктове.
На питање шта тачно значи инфраструктурно опремање пристана које је том приликом почело, наш саговорник објашњава: Ево, подигли смо заставе, које практично означавају да је Србија добила још један међунароадни путнчки пристан. Остали део посла није тако леп. Имамо проблема и са једним шорпањем где је очигледно било неког нелегалног привезивања. Он се накривио и ми морамо да га вратимо у правилан положај. Ту нам је много помогла ваша локална фирма „Томи трејд“ која је својом техником то урадила. Такође, веома сам захвалан градоначелници Смедерева, докторки Јасни Аврамовић, на несебичној помоћи у овом послу. Хвала и мојим сарадницима из ЈП Смедеревска тврђава, који нам значајно помажу да овај пристан што пре ставимо у функцију. Постоје међународни стандарди о воденом путничком саобраћају и ми се трудимо да их испунимо. Наутичка сезона почиње 22. марта и ми до тада морамо да будемо максимално спремни.
Тек након свега тога, стећи ће се услови да Смедерево угости туристе са бродова који ће пристизати, а Шујерановић објашњава да пун капацитет можемо да очекујемо од 2019. године. Ја сам већ имао контакте са главним тур-оператерима у земљи и иностранству. Одушевљени су сазнањем да имамо нови међународни пристан у Смедереву и они ће са своје стране учинити све да буде пристајања и у 2018. години. Пуну искоришћеност овог пристана очекукјемо тек у 2019. години, али имам уверавања од тур-оператера да ће бити пристајања већ на пролеће и оних промотовних, али и оних који могу да се наплате. Дакле имамо целу 2018. годину да испромовишемо овај међународни лучки пристан у Смедереву.
Из перспективе ЈП Смедеревска тврђава, добар део посла тек предстоји, јер њихов задатак ће бити да Смедерево учине примамљивом дестинацијом, а то се може остварити само уколико промоција потенцијала нашег града буде врхунска. Ми морамо сад да прилагодимо пристан европским стандардима. Ствар је проста, колико и тешка – морамо да учинимо све што они очекују од нас. Ослушкујемо њихове потребе, анализирамо, припремамо се. Оно што је најважније, ми смо постали изузетно примамљиви за стране туристе. Допада им се наше виногорје, историја, традиција, наравно дунавска обала и оно што прво виде са Дунава, кад наиђу великом водом ка Смедереву- велелепна тврђава. Они хоће да дођу, а ми морамо да им пружимо то што траже! Имамо фантастичну сарадњу са Ђердап услугама и Емпорио тимом, конзорцијумом који управља међународним пристаном. Наступамо заједно, они сређују технички пристан, а ми се припремамо за промоцију смедеревских туристичких потенцијала. У марту почиње наутичка сезона, а ми пре тога имамо ИТБ, међународни туристички сајам у Берлину, где ћемо послати промотивни материјал. Овај материјал се већ преводи, спремамо галерију фотографија и архиву и све ће бити спремно да понудимо наше могућности пријема турист из Европе и овим, воденим аутопутем. Такође, спремамо се и за Сајам туризма и Сајам наутике, наутичке опреме и наутичког туризма, који су две недеље после берлинског сајма… Спремни смо да наступимо врхунски и представимо Смедерево на најбољи начин – каже директор ЈП Смедеревска тврђава Горан Јовшић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.