Остварићу сваку изговорену реч

1 min read

ГРАДОНАЧЕЛНИЦА СМЕДЕРЕВА НА КРАЈУ ЈОШ ЈЕДНЕ ГОДИНЕ ПОРУЧУЈЕ СУГРАЂАНИМА:

Грађане молим да имају стрпљења и да знају једно – сваку изговорену реч ћу остврити, питање је само колико ће времена бити потребно, али ће бити остварено. Често слушам како се замера на томе да неке ствари трају предуго, па се одлажу, а мој одговор је, можда се на те ствари мало дуже чека, али их други нису урадили никада. Ја хоћу – поручује др Јасна Аврамовић.

У самој завршници године, тачније, крајем прошле недеље, потписан је уговор са извођачима радова за један од, за будући развој пољопривреде смедеревског краја, тако важних пројеката који чине прекретницу. Након више година, напокон ће почети изградња Удовичког платоа, односно савременог система наводњавања који ће, осим земљишта у том селу, обухватити и парцеле у Сеонама, Водњу и Петријеву.
Са извођачима смо потписали уговор за прву фазу, вредан 99 милиона динара. То смо дуго чекали, али за тако велике подухвате и процедуре су дуготрајне и често их прате проблеми нерешених имовинско правних односа. Сада је све готово и изградња Удовичког платоа ускоро може да почне. Веома се радујем томе, и подсећам да смо средства добили од Републике Србије, као и друга, веома значајна, у висини од четири милиона евра, било да је реч о новцу из републичког буџета или донацијама из других фондова. То је више пара него икада раније за Смедерево мимо градског буџета и то је велики помак – казала је др Јасна Аврамовић, напомињући да су међу осталим, значајним пројектима који ће се реализовати из трансфера, санирање школе у Сеонама, увођење енергетске ефикасности и реконструкција смедеревске Гимназије која је последњи пут у већем обиму обнављана пре скоро пола века као и реновирање Психијатрије у Општој болници.
То су све ствари које нас очекују у 2018. и за које ћемо уговре потписати. Наравно, и ту је било потребно много рада. Настојимо да уредимо простор марине, отуда пројекат прекограничне сарадње са Румунијом за изградњу затвореног базена, у плану је и градска плажа, заиста интензивно радимо на томе да тај део града буде уређен, у складу са намером да развијамо све туристичке потенцијале. Добили смо пристан, што ће такође бити прекретница за развој туризма, а добили смо и извођача радова за измештање индустријског колосека, то је фирма Штрабаг. И ту смо имали нерешене односе, још из периода када је Смедерево било власништво три велика система, Годомина, Железаре и Дунава, зато се мало каснило, али сада је и то извесно – истиче градоначелница.
Оно што следи међу првим наредним корацима јесте расписивање јавног позива за продају земље јер се очекује долазак јапанске фирме Мајком и која је како каже градоначелница, заинтересована да у нашој Слободној зони отвори фабрику. Није се, додаје Аврамовићева, одустало ни од сарадње са италијанском компанијом Ћимолаи:
Њих очекујемо у јануару. Они имају у плану фабрику на девет хиљада метара квадратних. Такође и два наша Смедеревца су заинтересована да купе земљу и граде своје објекте, као и ПКЦ, који такође планира већу производњу. Ја са њима преговарам о томе да овога пута халу не градимо ми, већ да они направе своје објекте, а преговоарам и о могућности да откупе халу коју смо изградили, то би било веома добро за нас.
Година која следи ујено ће, нампомиње градоначелница, бити и наставак великих улагања у пољопривреду. Под тим, она не подразумева само субвенције за произвођаче, већ и улагање и побољшање свега што чини добар амбијент за развој села и пољопривреде:
Све је улагање у пољопривреду, и субвенција камате пољопривредним газдинствима, набавка противградних мрежа, уређење атарских путева, то можда није директрно улагање, али по мом мишљењу све то на крају служи побољшању услова производње. Да не говоримо да је Задруга у Михајловцу добила 100 000 евра за изградњу силоса, и на тај начин има још много средстава које су наши пољопривредници добили, а која се не виде кроз градски буџет јер није у питању наш, већ новац од државе. Сада је најмање 30 наших газдинстава добило субвенције за куповину трактора, то је најновије. Па обезбеђен новац за комасацију, и то ће служити у крајњој линији, нашим селима и развоју пољопривреде.
За спорт ће, у 2018. бити опредељено 110 милиона јер се према подацима, 12 000 Смедерваца различитих генерација на неки начин бави спортом и упућено је на исти. Смедерево је подржало програм „Спорт у школама“ који подразумева да се са ђацима, мимо наставе реализују часови физичког, а за тај посао, ангажовано је 27 професора физичке културе са евиднеције незапослених. Новина је да ће убудуће, њихова месечна накнада уместо 15 000, износити 25 000. Идеја је да у нашем граду нема незапослених професора физичког без икаквог ангажмана, а као што је од раније познато у Смедереву, на бироу нема ни лекара, јер се кроз две етапе годишње, ангажују сви млади лекари који су у међувремену завршили студије. У наредној години иде се корак даље:
Од јанура креће и нова акција, запослићемо и све медицинске сестре. Има их 31 и свака ће добити посао кроз програм превентиве у руралним заједницама јер желимо да се свака рана превије, да се помогне сваком у свим селима, да не морају пацијенти да долазе до Смедерева за те основне ствари – напомиње Аврамовићева. Ове године обезбеђено је и 11 милиона за куповину земљишта на Царини преко пута храма Светог Луке, и ту ће, према речима градоначенице бити болница од 40 000 квадрата, „каква овом граду приличи“. Пројекат је урађен још 80-их година и мора се мало осавременити, али је употребљив и сведочи о томе да се у овом граду још пре четири деценије осећала потреба за другом, пространијом зградом болнице.
Такође, повећана су и средства за субвенције приликом школовања, а коригован је и досадашњи лимит по коме нису могли да учествују струденти и ђаци из породица које имају месечне приходе веће од 10 000 по члану домаћинства. Сада је та граница померена на 15 000 чиме се још већем броју ђака омогућава учешће на конкурсу за доделу средстава.
Грађане молим да имају стрпљења и да знају једно – сваку изговорену реч ћу остврити, питање је само колико ће времена бити потребно, али ће бити остварено. Често слушам како се замера на томе да неке ствари трају предуго, па се одлажу, а мој одговор је, можда се на те ствари мало дуже чека, али их други нису урадили никада. Ја хоћу. Свако добро желим грађанима Смедерева, да радосни испрате 2017. и дочекају 2018, годину од које много очекујемо, наравно, и да их здравље послужи, они већ знају да ја често кажем да здрав човек има хиљаду жеља, болестан само једну. Према томе, све можемо само ако смо здрави, то је најважније. И позивам их да дођу на Зимску бајку, биће веома лепо и надам се да ћемо таквих манифестација за све Смедеревце имати још више у наредној години – поручује др Јасна Аврамовић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.