Ухапшени осумњичени за проневеру, превару, фалсификовање, пореску утају…

1 min read

ОПСЕЖНА АКЦИЈА МУП-А И У СМЕДЕРЕВУ:

У Смедереву три хапшења, у Великој Плани пет.

Припадници Министарства унутрашњих послова претходне седмице, у више одвојених акција на сузбијању финансијског криминала и корупције, ухапсили су 38 особа због постојања основа сумње да су у периоду од 2008. године до данас починили више коруптивних кривичних дела. Они су буџет Републике Србије, као и буџете локалних самоуправа и друга привредна и физичка лица оштетили за више од 7,6 милиона евра. Међу њима је и неколико ухапшених из Смедерева и Велике Плане.
Припадници смедеревске полиције, у сарадњи са Вишим јавним тужилаштвом, ухапсили су запосленог у компанији „Дунав осигурање“ В. М. (1985) и још једну особу због постојања основа сумње да су починили злоупотребу положаја одговорног лица, фалсификовање службене исправе, проневеру и превару. Сумња се да је В. М. од маја 2011. до маја 2016. са осигураницима закључио 81 полису осигурања од аутоодговорности компаније „Дунав осигурање“, у које је уносио погрешне тарифне групе, третирајући возила стандарне намене као возила специјалне намене иако то нису. Тако је оштетио компанију за 2.9 милиона динара. Сумња се и да је В. М. прибавио противправну имовинску корист од 100.770 динара, тако што је новац од наплаћених премија по основу закључених полиса од аутоодговорности компаније „Дунав осигурање“, који му је поверен у раду, присвојио за себе. Другоосумњиченом Г. Р. на терет се ставља да је, лажно се представљајући као лице овлашћено за посредовање у регистрацији возила, доводио у заблуду осигуранике да су премије полисе осигурања компаније „Дунав осигурања“ за теретна моторна возила стандарне намене обрачунаване и плаћене за теретна моторна возила специјалне намене. На тај начин, Г. Р. је разлику у премији од око 1.7 милиона динара присвојио за себе.
У сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у Великој Плани, ухапшено је пет особа осумњичених да су махинацијама са фалсификованим рачунима избегли плаћање пореза и оштетили буџет Републике Србије за 2.5 милиона динара, као и друге повериоце. Због сумње да су починили кривична дела оштећење поверилаца, пореска утаја и фалсификовање службене исправе ухапшена су одговорна лица привредног друштва „Анпего роад“ Г.Р. (1971) и С.П. (1974), одговорна лица привредног друштва „Ацен“ Н.П. (1971) и В.П. (1972) и овлашћени заступник „Пекара Лоолек“ И.Р. (1983). Осумњичени се терете да су током ове године, по претходном договору, у намери да оштете друге повериоце, на основу фалсификованих рачуна, са рачуна привредног друштва „Анпего роад“ на рачун привредног друштва ”Ацен“ уплатили 12.8 милиона динара. Сумња се да су одмах по уплати, новац, у већем делу, вратили на руке одговорним лицима привредног друштва „Анпего роад“, чиме је избегнуто плаћање другим стварним повериоцима тог предузећа, као и плаћање пореза на остале приходе. Такође се сумња да је други део новца пренет на рачун ”Пекара Лоолек”.
Слободе је лишено и одговорно лице у књиговодственој агенцији ”Биланс Мира” В. П. (1974), због постојања основа сумње да је починила кривична дела злоупотреба положаја одговорног лица и пореска утаја. Сумња се да је она од јануара 2012. до јула ове године, неовлашћено са рачуна својих клијената преносила новац на рачун своје књиговодствене агенције и свој рачун. На тај начин је оштетила више привредних друштава и буџет Републике Србије за осам милиона динара.

Leave a Reply

Your email address will not be published.