И ђаци из Липа у најстаријој смедеревској установи културе

НАСТАВЉАЈУ СЕ ОРГАНИЗОВАНЕ ПОСЕТЕ УЧЕНИКА ИЗ СЕЛА

Прошле недеље, у оквиру акције „Јасно је – и село и град“, ученици виших разреда ОШ „Вук Караџић“ из Липа, након Музеја и Тврђаве, посетили су и најстарију установу културе у Смедереву, Народну библиотеку.

Уз педагога Мирјану Ђурђевић Белошевац ђаци су обишли сва одељења библиотеке и упознали се са начином рада служби ове установе. Такође су видели нека од најдрагоценијих издања, а посебну пажњу им је привукао изузетно редак Фонд старе и ретке књиге затвореног типа (књиге из 18. и 19. века на старословенском језику), као и богата понуда најразличитијих издања на Дечијем одељењу.
И ова акција је по узору на претходне протекла успешно и нема сумње да ће и ђаци из Липа убудуће, чешће долазити у библиотеку чији би чланови желели да постану.
Наредног дана, настављен је програм „Књижевни четвртак“. Овога пута, гост је био Љубомир Сарамандић, кустос Српске куће на Крфу који је припремио предавање пропраћено приказивањем фотографија из периода Првог светског рата. Вече је отворио ученик трећег разреда средње музичке школе „Коста Манојловић“ у Смедереву, Милован Радовановић који је отпевао песму „Тамо далеко“. Љубомир је потом представио своју књигу „Ходоћашће на Крф“ и програм наставио кроз разговор са публиком, а Удружење потомака ратника је Сарамандићу том приликом уручило захвалницу.
Ове недеље, „Књижевни четвртак“ се наставља промоцијом другог романа младог Смедеревца Уроша Тимића. Подсећамо, књига „Четрдесет дана“ је религијски трилер, прича о невидљивим силама и мистичним догађајима у једном селу…

Leave a Reply

Your email address will not be published.