Слике са колоније у Костолцу пред Смедеревцима

1 min read

„СПЕКТАР“ У СМЕДЕРЕВУ

Више од 20 уметника учествовало је на прошлогодињшој колонији коју организује костолачко Удружење уметника Спектар. Њихова дела изложена су у холу Центра за културу.

Након изложби радова у Костолцу и Пожаревцу, ово је прво приказивање поставке ван краја у коме су, током прошлог лета слике настале, а у плану су и даља гостовања.
Гостовања су једини начин да промовишемо ту колонију и наше уметнике, на тај начин она наставља да живи и дуго након што су сусрети завршени. Колоније су важне јер су уметници посебна врста људи. Њима је потребна емоција, а на таквим догађајима се сусрећу исти људи и енергија која се створи, чини да настају другачије слике него у неким другим ситуацијама, када раде самостално. На сваком делу се једноставно види да је постојала позитивна енергија док је стварано, а та енргија остаје и касније – каже Снежана Милошевић, председник Удружења ликовних уметника „Спектар“ из Костолца.
Прошле године, иначе по други пут, на колонији је био и Смедеревац, Милан Ранковић, уредник ликовног програма Центра за културу који ће претходно дружење у Костолцу из 2010. памтити као први догађај тог типа на коме је учествовао. Овога пута за собом је оставио рад геометријске апстракције који је, уз дело Душана Томашевића, пример како је „мање више“ и како се минималним интервенцијама указује на снагу слике – истиче Јулија Башић, историчар уметности и аутор пратећег каталога.
Према њеним речима, на Осмој међународној колонији Костолац 2016. окупила се знаменита група стваралаца. Ту су, пејзажном и пленер („plein-air“) сликарству склони Бато Ђокин, Ђорђе Думитру, Ђорђе Станић, Никола Чутурило, Павле Ђајић и Снежана Милошевић, или пак Михајло Јовановић и Тања Ристић чији радови истичу индивидуалност уметничког идиома.Тиме се, наставља Јулија Башић, потврђује да је пејзаж као жанр никад до краја испричана прича, а група учесника колоније Горан Стевић, Кирил Димитров, Славица Ридег, Славица Станојловић, Валерија Арсов, Владан Мицић и Владета Делетић, „ухватила се у коштац и са дефинисањем светлости, сталном невољом импресиониста с почетка 20. века“.
За осам година, кроз костолачку колонију прошло је око 250 уметника најразличитијих сензибилитета, генерација, образовања, а има и оних који су се на стваралаштво кроз дружење изнова враћали. Такође, доста је учесника из иностранства, земаља попут Македоније, Босне, Аустрије, Холандије. Нарочито се води рачуна о томе да међу њима буду и млади уметници који тек изграђују своје позиције, а којима је потребна оваква врста афирмације. Селектор је историчар уметности Ђорђе Станић.
Тешко је, али организатори успевају да се снађу: Јесте изазов сваке године организовати колонију, али средства набављамо на два начина. Најпре, учествујемо на конкурсима код невладиних организација, а нешто добијамо и од огранка ЕПС-а, то је сада ТЕ-КО Костолац, јер наша колонија почиње 6.августа на Дан рудара и отуда је њихова подршка редовна, тако смо и покренули манифестацију. Има и неколико фирми спонзора које нам такође помажу у складу са могућностима. Ето, то је начин – додаје наша саговорница.

Leave a Reply

Your email address will not be published.