Место оживљавања зимске чаролије детињства

1 min read

СМЕДЕРЕВСКА ЧАРОБНА ЗИМСКА БАЈКА ЈЕ ПРАВА БАЈКА

Упркос невероватно топлом времену за новогдоишње и божићне празнике, клизалиште и комплекс чаробне „Зимске бајке“, свакодневно привлаче више од хиљаду посетилаца. Фантастичан амбијент, добра музика, продаја сувенира, воћа, слаткиша у етно-кућицама и средњевековна сценографија у угоститељском објекту у павиљону…

Свечано отварање чаробне зимске бајке у Смедереву, уприличено је 24. децембра, недељу дана пред Нову годину, одржавањем представе „Ледени поклон“, у којој су наступили познати млади глумци београдских позоришта. Још тада, организатори су се прибојавали пролећних температура ,,13 у децембру или било ког другог,, (парафраза Азрине песме „Пролеће, 13. у децембру“ примедба аутора). Лед се топио, фриго мајстори имали су много проблема и мука, смене су се тек уходавале, а Смедеревци навикавали на чињеницу да имају комплетну „европску зимску причу“ усред Ђурђевог града. А онда је кренуло…
Све бојазни нас из организације и домаћина, одагнало је већ позитивно искуство после новогодишњих празника – каже вршилац дужности директора ЈП Смедеревска тврђава, Горан Јовшић и додаје: Фриго мајстори су појачали системе и сада лед може да издржи ове пролећне температуре од 16 или 17 стпени, колико је било на пример, баш на Божић. Али, сада су системи подешени да могу да одржавају лед чак и на оваквим температурама и сада све функционише сјајно.
На питање колика је дневна посета на клизалишту и може ли се то упоредити са другим градовима који имају слична клизалишта, Јовшић одговара:
„Наши показатељси су значајно бољи него бројке у Панчеву на пример, који је град наше величине. Боље је него у Аранђеловцу, а посећенији смо чак и од клизалишта на Ади циганлији! Тим показатељима смо изузетно задовољни. Дневна посета је на ивици максимума, јер максимум је 100 клизача по смени, а ми намерно задржимо број клизача на 80 до 90 по смени, баш због безбедности. Дакле, дневно буде између 600 и 700 клизача, али још толико и много више прође и прошета око клизалишта, пазари нешто у кућицама, седне и освежи се у ресторану поред или обиђе Мали град смедеревске тврђаве. Иначе, смене на клизалишту су смањене са 90 на 60 минута , јер смо схватили да је сат времена сасвим довољно, пажња клизача попушта после тог периода, а нама је њихова безбедност најважнија. Зато сада прва, бесплатна смена почиње у 9 и завршава се у 10 сати, затим је пола сата паузе, па следи нова смена у 10 и 30 до 11 и 30, онда је нова полусатна пауза, па је следећа смена од 12 до 13 часова и тако редом до увече. Нама у томе значајно помажу и пријатељи из свих јавних предузећа. О музици и техници брину људи из Центра за културу, технички и радом помажу и запослени у ЈП Зеленило и гробља, ту су и момци из Спортске хале, Стамбене агенције, као и сви остали потребни радници из свих јавних предузећа. Армија људи је ангажована на овом пројекту и мене посебно радује тај дух заједништва. Дејан Миленковић и Јасмина Војиновић из Градског већа нам свакодневно помажу, а градоначелница Јасна Аврамовић је лидер у овој причи, која се показала као пун погодак у Смедереву ове зиме.
Како се и очекивало, клизалиште је место разоноде и дружења за посетиоце најразличитијих генерација. Ујутру долазе деца и најмлађи, током дана они нешто старији и озбиљнији клизачи, а увече млади, који уз сјајну музику, направе праву журку, објашњава Јовшић.
Такође, у тврђави напокон имамо и један леп угоститељски објекат који је уредио Столе Андрески, а налази се у павиљону. Ту су и кућице за продају сувенира, слаткиша, воћа, медењака…
„Све је добило пун замах, баш онако како смо прижељкивали. Гости из других градова, чак организовано долазе у Смедерево и Тврђаву и ове зиме. Ми, први пут, после дуже паузе имамо нека дешавања и зими у тврђави. Наша сувенирница поред клизалишта бележи раст продаје сувенира са обележјима града, што нам говори да долазе и људи са стране, такође много је наших гастарбајтера који доводе своје госте, странце… Ево, пре неко вече био нам је и директор ХБИС групе, Сихаи Сонг, који је дошао потпуно приватно на клизалиште са својом породицом“ – напомиње Горан Јовшић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.