Борилачки спортови „извадили“ ствар

1 min read

ШТА НАМ ДОНОСИ СПОРТСКА 2018 – ДРУГИ ДЕО

Као и претходних неколико година, и у прошлој су много више успеха од екипних спортова са лоптим имали представници борилачких спортова. Најуспешнији су били такмичари Кик бокс клуба СД Комбат. Ученици тренера Дејана Павића донели су у 2017. години нашем граду прву профи титулу у овом спорту. Крајем године у Шпанији професионални првљак света у дисциплини К1 у категорији 81 кг постао је Александар Менковић. Он је свог ривала, домаћег борца, Кристијана Тореса нокаутирао већ у другој рунди.
Следи резултат Николе Стошића који је своју, изузетно богату, колекцију медаља употпунио сребром са првенства Европе одржаном у Будимпешти. У великом финалу Никола је поклекао пред руским борцем.Пре тог меча он је био бољи од такмичара из Украјине, Ирана и Маурицијуса.
Александар и Никола су, уз одличне резултате на међународној сцени, квалитет потврдили освајањем титула првака Србије у А класи. Њиховим стопама, полако али сигурно, кренуо је јуниор Иван Хлаповић. Он се у 2017. години окитио златним медаљама у кик лајту, лоу кику, К1 и фул контакту. На све то, освојио је и титулу Балкан бест фајтера.
Од боксерских клубова издвојио се Боксерски клуб Деспот. Немања Гавриловић се окитио титулом првака државе у конкуренцији нада, четврти пут заредом, уз чињеницу да још увек, већ цетири године, не зна за пораз на домаћем рингу. Дамјан Грмуша већ шест година не да трон најбољег у Србији. Последње три године наступа за БК Деспот, а у том периоду био је најбољи у омладинској и сениорској конкуренцији.
У Боксерском клубу Смедеревац диче се резултатима Милоша Јанковића који је и ове године, трећи пут заредом стигао до титуле првака државе али су га бројне повреде да оствари боље резултате на међународном плану.
Џудо клуб Царина је у 2017. години бацио акценат на омасовљење школе џудоа! То се није одразило на резултате овог клуба. Највеће успехе је остварила Мара Павловић трећим местом на првенству Србије за млађе сениоре, петим местом на Првенству Србије за јуниоре и другим местом на Европском купу у Минхену са кадетском репрезентацијом Србије! Што се тиче најмлађих, очекујемо да понове прошлу годину, у којој смо на неколико Купова, узели пехаре за најбољу екипу! Управа клуба у саставу Слободан Ценић Драган Пал и Александар Мишић је и ове године поставила високе циљеве: три до пет државних медаља, и минимум један првак Србије, који ће учествовати на Европском првенству, где ће представљати Србију и наш град Смедерево!
Запажене резултате остварили су и представници Џудо клуба Младост Царина. У 2017. години истакле су се сестре Јована и Милица Ивановић. Јована је двострука вицешампионка србије у јуниорској и сериорској конкуренцији у категорији +78 килограма. Милица се домогла бронзе у јуниорској и сениорској конкуренцији у категорији до 78 килограма. Од надолазећих снага издвојио се Огњен Костић у конкуренцији полетараца.
Од прошле године већина смедеревских клубова прешла је у признату федерацију од стране државе и,имајући у виду конкуренцију и чињеницу да сви потајно желе да се 2020. нађу на ОИ у Токију, остварени су солидни резултате, углавном у млађим категоријама. Издвојили су се представници Карате клуба Смедеревац. На Купу Србије КК Смедеревац, у саставу: Стефан Ђокић, Марко Перовић и Александар Живановић освојили су бронзу у борбама. Марија Минић је на врло јаком турниру А класе, одржаном у Београду освојила бронзану медаљу. У теквондоу Марија Минић ( Теквондо клуб Кошава) је била друга у формама, а на ЕП је испала у другом колу где је поражена од касније првакиње Европе из Шведске, натурализоване Кореанке.
Представници другог Теквондо клуба Црвена звезда Смедерево, углавном су се надметали у млађим категоријама. На првенству Србије, крајем априла, освојили су једно злато и по три сребра и бронзе. На највише постоље попео се Старчевић. На Купу Србије освојили су три сребра и једну бронзу.
Карате Клуб ВИКТОРИС СД бележи 2017.година као најбољу годину по такмичарским резултатима од оснивања клуба. Двоје такмичара Ања Ћосо и Давид Бошчанин бранили су боје Србије на Балканском Првенству у Турској (Истанбул), на коме је Ања освојила бронзану медаљу. Четворо такмичара Викториса- Кристина Младеновић, Теодора Утвић, Ања Ћосо и Давид Бошћанин, били су учесници Светског кампа и Купа у Умагу који су водили највећи светски карате стручњаци. Чланица клуба Александра Станковић учествовала је у саставу репрезентације Србије на Балканском рвенству за јуниоре и млађе сениоре у Херцег Новом. Петоро такмичара из млађих категорија учествовали су на Међународном турниру Трбовље у Словенији (Лазар Симић, Виктор Богавац, Ања Ћосо, Давид Бошчанин, Теодора Утвић).
Тренутно у клубу тренира више од 90 младих каратиста свих узрасних категорија. Циљ за текућу годину је што већи број такмичара у репрезентативним селекцијама.
Активни и успешни у години за нама били су представници Карате клуба Јединство СД. Слично КК Викторис СД, и у КК Јединство највише пажње поклањају млађим селекцијама. Медаље су стигле са Купа Србије. Сребро у надама је припало Јовану Марковићу, док је медаљу истог сјаја у катама освојио пионир Давид Симоновић. На великом Међунродном турниру Гран при Ниша КК Јединство је у конкуренцији екипа стигао до злата. Екипу су чинили Вељко Барнић, који је екипном додао и злато у појединачној категорији, Јован Марковић и Никола Милорадовић.
Листу резултата смедеревских борилачких клубова закључићемо Карате клубом Сд Комбат. У 2017. години своју колекцију медаља увеличали су бронзом са Баланског првенства у Истамбулу. Треће место и бронзу освојио је Никола Манчић у категорији +5к килограма. Кадеткиња Теодора Милошевић била је сребрна на Купу Србије.Мушке наде у саставу Никола Манчић, Марко и Милан Миличевић били су први на шампионату Србије, а сребрни на Купу где је уместо Милана Миличевића натупао Иван Ивковић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.