Смедеревски средњошколци – млади предузетници

1 min read

НОВ КОНЦЕПТ ОБРАЗОВАЊА

Ученици средњих школа у Смедереву су се укључили у пројекат „Млади предузетник“ Високе школе за пословну економију и предузетништво, чиме ће допринети афирмацији предузетничких вештина код омладине. Локална самоуправа успоставила је одличну сарадњу са Високом школом за послoвну економију и предузетништво из Београда, аутором овог занимљивог и корисног пројекта. O томе, за овај број Наших новина говори Миљана Кравић, члан Градског већа за просвету и образовање.

Висока школа за пословну економију и предузетништво из Београда, којој је предузетништво један од базичних студијских програма и која се последњих година намеће као лидер у овој области образовања, понудила је, препознавши економске и привредне потенцијале Смедерева, локалној самоуправи сарадњу на овом пројекту, чији је творац проф. др Звонко Брњаш, један од реномираних професора на овом факултету.
Предлог Високе школе за пословну економију и предузетништво (ВШПЕП) дочекали смо са одушевљењем, јер ћемо учешћем наших средњошколаца дати допринос позитивним друштвеним променама и напретку. Област предузетништва је на нивоу друштва препозната као питање од виталног значаја, па је Влада Републике Србије након прошле године, која је означена као година предузетништва, прогласила и читаву наредну деценију деценијом предузетништва. Образовање је темељ напретка у сваком друштву, а управо увођење оваквих садржаја у застарели формални образовни процес јесте један од начина за стварање друштвеног просперитета. Овакви пројекти, усмерени на средњошколске генерације, утичу на побољшање креативности, предузимљивости, критичког духа и самосталности код ученика, што може само представљати прави путоказ ка њиховој бољој будућности. Пројекат „Млади предузетник“ представља одличну шансу да смедеревски средњошколци препознају своје потенцијале и искажу их на делу кроз врло занимљив, интерактивни концепт, нове методе учења и наставну праксу, другачију од досадашње – каже Миљана Кравић, члан Градског већа за ресор просвете и образовања.
Град Смедерево је у пројекат укључен тако што ће пружити оперативно-логистичку подршку. У протеклом периоду локална самоуправа је била посредник између тима Високе школе за пословну економију и предузетништво и смедеревских средњих школа. У овом тренутку, након првих радионица и формирања више од петнаест тимова ученика, почиње друга фаза сарадње.
У Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево, одржаће се 14. марта велика радионица на којој ће наши ученици у раду са професорима ВШПЕП учити како да презентују своје бизнис-планове, односно како да своје предузетничке идеје искажу на најбољи начин кроз ефективно управљање временом, тимски рад и вештине комуникације. Ипак, сматрам да ће локална самоуправа највише допринети успешној реализацији пројекта укључивањем представника реалног бизниса у завршну церемонију пројекта у нашем граду, која ће се одржати 22. марта у Центру за културу Смедерево. Планирамо да позовемо представнике железаре „Хестил“, компанија „Кајзен“, „ПКЦ“, „Метех“ и друге да учествују у жирирању и одабиру најбољих тимова који ће наш град представљати на такмичењу у Београду – објашњава наша саговорница и додаје да је Смедерево, у коме је прошле године отворено 3000 нових радних места, подстицајна атмосфера у којој наши млади треба да стасавају у одговорне људе.
У времену када је потребно брзо мислити и деловати, када су истрајност, спремност на ризик и иновативност у проналажењу решења од кључне важности, овакав пројекат је вишеструко значајан и користан за наше ученике, закључује Миљана Кравић.

Leave a Reply

Your email address will not be published.