Отворене 29. Светосавске свечаности

ПОЧЕЛА СВЕТОСАВСКА НЕДЕЉА:

Град Смедерево традиционално организује једну од најзначајнијих манифестација, Светосавске свечаности. Народна библиотека Смедерево, као најстарија културна установа у граду, активно учествује у организацији и реализацији својих пројеката. С обзиром да се Народна библиотека, по профилу своје делатности, бави прибављањем, чувањем и презентацијом свог књижевног фонда, она је и једна од првих у реду у организацији многобројних изложби на тему Светог Саве.

Ове године биће укупно13 изложби. Три ће бити организоване у централној библиотеци у граду, а осталих десет у селу.
Волимо манифестацију Светосавске свечаности. Увек учествујемо у њеној организацији и реализацији и надамо се да ће Народна библиотека Смедерева бити и остати прва међу осталима у њеном спровођењу. Треба напоменути да је наша библиотека једина установа културе која има испоставе у селима. Што се тиче наших сеоских огранака, те изложбе имају заједнички наслов “Свети Сава – пламен вере и моћ знања”. Поносни смо што наших десет огранака раде у Подунавском округу. С обзиром на акцију коју град већ неко време спроводи, ове године као и прошле, централно отварање изложбе смо сместили ван града. Прошле године смо успешно отворили изложбе у Михајловцу док ће овогодишња “Свети Сава – пламен вере и моћ знања” бити у Лугавчини рекла је Марина Лазовић, директорка Народне библиотеке Смедерево.
Поред изложби, поново је традиционално расписан литерарни конкурс, овога пута пети. Деца основних и средњих школа Подунавског округа такмиче се за награде у три категодије. Конкурс је наишао на изузетан пријем код деце па су ове године пријављена чак 123 литерарна рада.
“Морамо да се похвалимо да у оквиру Светосавских свечаности ми не само да отварамо изложбе и спроводимо акције као што су трибине, предавања и литерарни конкурси него својим огранцима обезбеђујемо савремену компјутерску опрему уз проточни интернет који ће омогућити свим нашим грађанима у руралним срединама да буду у корак са светом. Да им свака информација буде доступна као и осталима јер они то заслужују” навела је Марина Лазовић.
Она је најавила да се поред Светосавске свечаности очекује и потписивање уговора о сарадњи између града Смедерева и Економског факултета у Београду. По том уговору Народна библиотека добиће на поклон од Економског факултета, који је уједно и издавач, око хиљаду издања.

Leave a Reply

Your email address will not be published.