Будите одговорне према себи, нема разлога за страх

ТРИБИНА ДР ИГОРА ЈЕРЕМИЋА

Ово је суграђанкама поручио др Игор Јеремић на предавању у Регионалном центру за усавршавање у Смедереву. Трибина је била – пун погодак. Тема животно важна, одличан презентер и стручњак који већ и самим начином излагања одмах остварује контакт са слушаоцима и што је најважније, на предавање су дошле Смедеревке различитих генерација. Можда је највише било управо оних млађих, за које је ова тема изузетно важна.

Доктор Игор Јеремић, специјалиста гинекологије и акушерства, радиоталасне дерматохирургије и дерматоестетике, највећу пажњу је овом приликом посветио лечењу девојака које никада нису рађале, а код којих су уочена ризична стања и различите врсте преканцероза као директних последица инфекције Хуманим папилома вирусом. Како је Јеремић поручио, презентацију је конципирао тако да после тог предавања више нема никаквих дилема, нејасноћа, страха, бесомучног претраживања интернета…
Данас ХПВ инфекција представља нову епидемију, а граница узраста оних који обољевају, на жалост је све нижа. Има пацијенткиња које са 15 година имају озбиљне инфекције. Више је облика ХП вируса, од ниско од високо ризичних. Први су одговорни за настајење полних брадавица или кондилома. Често, лекари сматрају да то није толико битно. Али, оно што њима промиче јесте чињеница да је, да би дошло до преноса ХПВ инфекције довољан само један, незаштићен сексуални однос. Обично, девојка већ након првог сексуалног искуства бива заражена и често сам управо о таквим случајевима говорио на светским конгресима. Организам младе девојке, та генито – анална регија уопште није примпремљена за ХПВ инфекцију у тим годинама. Оно што је још алармантније, заправо је чињеница да су кондиломи, неретко спољна манифестација вируса који је присутан и унутра, на грлићу материце. Високоризични ХП вируси су далеко најопаснији, они су узрочници карцинома. Што је најстрашније, лекарима често промиче оваква дијагноза. Зато је моја порука увек и сада: када видите кондиломе споља, обавезно, али обавезно урадите и све остале прегледе, колпоскопију пре свега, тест Папа Николау не значи много, валидан је у свега 50% случајева. Имао сам много пацијенткиња са одличим резултатом тог теста које су уједно имале преканцерозе највећег степена или је већ наступио канцер. Кондиломи, шта год да вам причали, неће проћи. Они неће нестати сами од себе, чекањем само губите време и помажете даљи развој инфекције. И још нешто, шта год вам причали, кондиломи се преносе искључиво полним, односно путем сексуалног односа. Приче о базенима, употреби туђег веша или ВЦ шоље су чиста глупост. Постоји још један начин заразе, а то је током порођаја када се инфекција са мајке може проширити на дете – објашњава др Јеремић.
Мушкарци су у између 70% и 90% случајева носиоци и преносиоци ХП вируса, али код њих се пак, у 80% случајева неће видети ништа. Али, када би урадили брис, резултат био позитиван. Мушкарчев имунитет је далеко, далеко јачи. Код њих је инкубација и до три године. Код девојака је то од две недеље до три месеца. Када дође до тога да се инфекција види споља то значи да је у питању поодмакла фаза.
Немојте чекати, немојте губити време, реагујте одмах, ти кондиломи су заправо резевоари из којих инфекција иде даље. Већина лекара неће сматрати да је потребно да нешто учине, али ето, ви које ме сада слушате, знате истину и сада знате да не смете да дозволите да се на томе заврши. Проблем данашње медицине је што више служи фармацеутским кућама него пацијентима. Отуда „феномен“ праксе који подразумева дијагностификовање и лечење унедоглед, чак и када нема ефекта. Код нас за то постоји чувени израз, одете код лекара, он вам каже да имате „нешто“ што ћемо на даље да „пратимо“. И док ми то пратимо, а налаз је ЦИН 2 или 3 (степен дисплазије материце при чему налаз 3 упућује на јавиши ризик од канцера) инфекција напредује… Цитираћу свог професора који колегама поручује: пратите ви ваше мајке, жене и сестре колико хоћете, а пацијенткиње лечите! О чему се ради? Па на жалост, не исплати се да вас излечи. Ви ћете доћи код њега изнова и изнова и сваки пут ћете плаћати прегледе. Ја радим потпуно другачије. Нема чекања, биопсија је губљење времена ако се већ види да нешто није у реду. Моја терапија је – једна радиоталасна интервенција која траје минут. И то је то. Ја тог пацијента, на начин о коме смо мало пре причали више немам, али знам шта сам спречио – закључује Јеремић.
Његова метода је јединствена, изузетно прецизна, брза, безбедна, без икаквог ризика по будуће планиране трудноће, без крварења, у локалној анестезији и како нема никаквих компликација, жена одмах након тога наставља са редовним активностима. О томе, али и још много чему другом дуго је разговарао са окупљеним Смедеревкама, а судећи према првим реакцијама и бројним постављеним питањима, можда би требало размотрити организовање још неке, сличне трибине.

Leave a Reply

Your email address will not be published.