Сваки колач – мало уметничко дело

1 min read

СМОТРА „СЛАВСКИ КОЛАЧ“

У оквиру Светосавских свечаности у Градској галерији савремене уметности у Смедереву организована је “Смотра славски колач”.

Изложба такмичарског карактера указала је на значај крсне славе у црквено-народним обичајима, традицији и културном наслеђу српског народа.
Директорка Музеја у Смедереву, Татјана Гачпар, захвалила се свим учесницима на традиционалној смотри славског колача и, како каже, смотра сада већ поприма неке нове облике и добија на бројности. “Сваке године нас је све више и више. Захваљујући доброј организацији и подршци града Смедерева који је организовао све ове свечаности, ми можемо следити идеје нашег Светог Саве – а то су освајање слободе и неговање љубави” рекла је она.
“Желим од срца да вам честитам светосавске празнике. Деци и вама – вашим вредим рукама које чувају традицију. Ово је право место за излагање славских колача јер је сваки колач ремек дело за себе. Ви сте га умесиле ноћас, нисте спавале и зато свим женама које су правиле славски колач честитам на победи јер је свака од вас победила. Ми вас нећемо делити на прво, друго и треће место, то је задатак за комисију, али град Смедерево је донео одлуку да све жене позове на прославу 8. марта у ресторан Гранд. Да се провеселите и да заједно прославимо наш дан жена“ поручила је Јасна Аврамовић, градоначелница Смедерева.
Она се потом захвалила културно-уметничким друштвима и деци из Мале Крсне која чувају и негују традицију. Навела је да је у “овим тешким временима најважније сачувати корене” као и да су учеснице у среду биле најбољи амбасадори Србије.
Све учеснице добиле су захвалницу, а жири у саставу Гордана Милетић (етнолог), Владимир Поповића (свештеник) и Мирјана Радовановић (историчар уметности и библиотекар) поделио је награде у три категорије: традиционални колач, светосавски и најлепше украшени. У оквиру сваке категорије три колача су освојила по једну награду.

Leave a Reply

Your email address will not be published.