Рекордан број ђака учествовао на Светосавском конкурсу

1 min read

СИЈА ЈОШ ОРЕОЛ СВЕТОГА САВЕ:

Пре пет година Народна библиотека Смедерево и тадашња Подружница за српски језик и књижевност, на иницијативу председнице Миљане Кравић, која је у међувремену постала и члан Градског већа, након десетогодишње паузе, обновили су литерални, Светосавски конкурс. Овога пута, свечаност која је окупила ђаке и њихове професоре и наставнике српског језика, почела је наступом Милана Лазића, ученика МШ „Коста Манојловић“, након чега им се обратила и директорка библиотеке.
Наш задатак је да прикупљамо и чувамо књижну грађу, али и да анимирамо ширу читалачку публику, посебно децу, њима остаје благо наше културне баштине. Имамо неколико акција и традиционалних манифестација попут Читалачке значке, Стиховизије, а сада и Светосавског литералног конкурса – казала је Марина Лазовић.
Овогодишњим одзивом, организатори су и више него задовољни. Конкурс је расписан у децембру, а до предвиђеног рока, стигла су чак 123 рада:
Ове године је одзив рекордан, највећи број радова послали су ученици из школа „Димитрије Давидовић“ (64) и „Доситеј Обрадовић“ (11). Укупно је за прву и другу категорију пристигло 110 радова. Хвала колегама који су мотивисали ђаке да пишу и стварају – поручила је Људмила Вуковић сада председница Друштва (Подружница је променила назив и убудуће ће се звати Друштво за српски језик и књижевност Смедерево).
Стручна комисија у саставу Драгана Лазић, Урош Тимић, Марија Огаревић и Јелена Булајић вредновала је радове у складу са начелима обликовања књижевних дела. У првој категорији, која је обухватала млађе основце, прву награду освојио је Никола Кравић, ученик IV разреда ОШ “Доситеј Обрадовић” у Смедереву својим прозним радом „Престо га је чек’о – он га није хтео, он је нешто више срцем зажелео“. Његов ментор била је Љиљана Вранковић. Друго место припало је Душану Лалићу, (четврти разред ОШ „Димитрије Давидовић“, ментор Јасмина Симић) а треће такође ученица трећег разреда ове школе, Вишња Васић (ментор Невена Перић).
Лазар Булајић, ученик V разреда ОШ “Димитрије Давидовић” у Смедереву, првонаграђени је у категорији старијих основаца на тему „Савети Светога Саве српском роду“ (ментор Људмила Вуковић). Друго место освојила је Маша Милошевић (шести разред школе „Доситеј Обрадовић“, ментор Сузана Михајловић), док је трећепласирана Марија Величковић, (пети разред школе „Бранислав Нушић“, ментор Слађана Јоксимовић).
Међу средњошколским, најбољи је рад Стефана Благојевића, (ученика IV разреда ТТПШ “Деспот Ђурађ” из Смедерева на тему „Савиним стопама, ка Савином извору, на Савином врху“, ментор Љиљана Лазић). Друго место припало је Злати Жабарац ( четврти разред СШ „Жикица Дамјановић Шпанац“, Смедеревска Паланка, ментор Ивана Лукић), а треће Милици Прскало, (трећи разред Економско трговинска школа Смедерево, ментор Татијана Јовановић).
Народна библиотека Смедерево и Друштво за српски језик и књижевност за Подунавски округ уз велику подршку Града Смедерева, обезбедили су за најбоље учеснике конкурса медаљоне са ликом Светог Саве, вредне књиге и дипломе. Ове године дипломе су по први пут уручене и наставницима.

Leave a Reply

Your email address will not be published.