Ђаци оживели древни занат и вештину

ДВОРСКА КАНЦЕЛАРИЈА ДЕСПОТА ЂУРЂА БРАНКОВИЋА „РАДИЛА“ НАКОН ВИШЕ ОД ПЕТ И ПО ВЕКОВА:

Међу првим програмима овогодишњих светосавских свечаности била је изложба „Дворска канцеларија Деспота Ђурђа Бранковића“, постављена у смедеревском Музеју.

У улазном холу Музеја, посетиоце је најпре дочекала изложба минијатура младог Филипа Стевића који је сада већ и широј јавности Србије познат по својим несвакидашњим креацијама које настају на врху оловке.
Прва изложбена сала место је на коме ће посетиоци све до краја фебруара, моћи да погледају изложбу “Дворска канцеларија деспота Ђурђа Бранковића“. То је интересантна поставка коју чине ученички калиграфски радови, минијатуре, лигатуре и мање илуминације и радови Светозара Пајића Дијака.
Осим њега, и установе у којој су радови изложени, приређивачи су Драгана Мишић, Павле Павловић и Вишња Васиљевић. Сво троје су наставници историје и аутори пројекта реализованог прошле године, из којег је и проситекла истоимена изложба.
Пројекат је одобрен од стране Центра за промоцију науке и подржан од Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању Смедерево и Музеја у Смедереву.
Основна идеја водиља твораца пројекта „Дворска канцеларија Деспота Ђурђа Бранковића“ била је да се ученицима различитог узраста и различитих нивоа знања, представи начин рада државног апарата средњевековних владара. На конкретном примеру преписивања чувене Есфигменске повеље, коју је деспот Ђурађ Бранковић издао у манастиру Жича 1429. године, требало је оживети древни занат и племениту вештину калиграфије. Ипак, није реч о пуком преписивању и копирању, ученицима је остављена слобода да стечено знање и вештине примене и на разноразне друге начине, сходно њиховом узрасту и интересовањима.
У пројекту су учествовали наставници, учитељи и ученици од 7 до 18 година из 13 основних и средњих школа из Београда, Смедерева, Ковина и Чуруга. Од октобра до децембра 2017. одржано је више радионица у Београду, Смедереву и Скобаљу. Оно што су за то време створили, постављено је сада, поводом Светосваских свечаности у смедеревском Музеју.
Током свечаног отварања изложбе, наступили су и Црквени хор “Слога” из Смедерева и Миле Ђурђевић, ученик трећег разреда средње музичке школе “Коста Манојловић”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.