Смедеревска хирургија све ближа златном стандарду

1 min read

У ПЛАНУ НОВА ЛАПАРОСКОПСКА ОПРЕМА И ОБНОВА ЗГРАДЕ ПСИХИЈАТРИЈЕ

Пред Општом болницом Свети Лука у Смедереву и у овој години су нови пројекти, који ће, када буду реализовани, допринети још квалитетнијим дијагностичким услугама, лечењу, хируршким интервенцијама и операцијама. Mенаџмент болнице наставиће и рад на реализацији пројекта развоја ендоскопске и лапароскопске хирургије, а планира се и занављање опреме на Неуропсихијатријском одељењу, односно реконструкција зграде Психијатрије, саграђене 1929. године, све захваљујући средствима из Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија.

Део програма прекограничне сарадње Румунија – Република Србија, који се односи на пројекте одобрене Општој болници Свети Лука у Смедереву, приближава се финалној фази имплементације. Крајем прошле недеље смедеревску болницу посетили су чланови Координационог тима за спровођење пројеката, са задатком да заједно са актерима сагледају сву документацију неопходну за реализацију одобрених пројеката.
Подсетимо, Општој болници Свети Лука у Смедереву одобрена су два пројекта. Први се, како каже директор смедеревске болнице др Ненад Ђорђевић, односи на унапређење развоја ендоскопске и лапароскопске хирургије, а спроводи у сарадњи са Медицинским факултетом Универзитета у Темишвару, који је и водећи партнер у том пројекту.
-Основу тог пројекта чини набавка нове лапароскопске опреме за Службу опште хирургије, а тај златни стандард у лечењу различитих болести желимо и медијски да посебно промовишемо. И највећа средства у том пројекту, који је негде вредности око 400 хиљада евра, опредељена су за набавку нове лапароскопске опреме – додаје др Ђорђевић.
Суштина другог пројекта је продужење живота пацијената који болују од психијатријских, односно више неуролошких болести, јер, како каже др Ненад Ђорђевић, оне су везане за ризичне фактора понашања, а један од циљева овог пројекта је и да се промовишу здрави стилови живота.
-Лидер тог целог пројекта је Неуропсихијатријска болница Вршац, у сарадњи са Медицинским факултетом Универзитета у Темишвару, док се ми појављујемо као трећи партнер. У Смедереву је суштина тог пројекта у комплетној реконструкцији наше зграде Неуропсихијатрије, која ће након комплетне реконструкције изгледати исто као и 1929. године када је саграђена. Пројекат вреди 700 хиљада евра, а њиме је планирана и набавка дела опреме за Службу за неурологију. И трећи сегмент пројекта, који иде на наш терет, а везан је за све три болнице, односи се на тзв. Е-платформу. Реч је о мултимедијалној компјутерској платформи која ће повезивати ове три болнице у склопу пројеката везаних за Неурологију и Психијатрију, а биће од користи и за друге пројекте у оквиру Програма прекограничне сарадње између Србије и Румуније. Власник Е- платформе биће Општа болница Свети Лука у Смедереву, а самим тим и координатор дела пројекта који се односи на е-медицину – истиче др Ненад Ђорђевић.
На наше питање – шта даље следи и када треба очекивати сам финиш имплементације пројеката, др Ненад Ђорђевић каже да су посете Координационог тима учесницима пројеката завршене, тако да се сада цела пројектна документација шаље у Букурешт, где се налази Централна комисија за прекограничну сарадњу између Србије и Румуније, а оно што треба да уследи је потписивање уговора.
-Ми смо већ потписали предуговоре са водећим партнерима, а сад следи потписивање уговора између водећег партнера и Координационог тела у Букурешту, а након чина потписивања уговора већ сутрадан практично почиње реализација пројеката. Очекујемо, иначе да ће лапароскопска опрема бити набављена до краја ове, односно најкасније током прва три месеца следеће године. Овде се све планира на три месеца, односно на тромесечном нивоу, а набавка опреме је планирана у трећем тромесечју. Све, опет, умногоме зависи и од датума потписивања уговора. Уколико се уговори закључе до 1. априла онда би лапароскопска опрема требало да стигне у Смедерево до краја године. У супротном све се помера за прве месеце 2018. Код реконструкције зграде Психијатрије процедура је још комплекснија, а пут дужи обзиром да три партнера учествују у пројекту. Зато у том делу очекујемо да уговор буде потписан негде до краја маја, те да ће треће тромесечје бити кључно за почетак радова на обнови зграде Психијатрије. У сваком случају оба пројекта трају 24 месеца, што значи да би пројекти код нас требало да се реализују током 2017. и 2018. године – рекао је др Ненад Ђорђевић, директор Опште болнице Свети Лука у Смедереву.

Leave a Reply

Your email address will not be published.