Пројекат “Побољшања услуга абдоминалних операција у пограничном региону” значајан за грађане

ОПШТА БОЛНИЦА „СВЕТИ ЛУКА“ ДОБИЈА НАЈСАВРЕМЕНИЈУ ОПРЕМУ ЗА ЛАПАРОСКОПСКУ ХИРУРГИЈУ И ДИЈАГНОСТИКУ АБДОМИНАЛНЕ ПАТОЛОГИЈЕ:

Очекује се опрема која ће бити по највишим стандардима. Реч је о 3Д лапараскопији, по којој ће смедеревска Општа болница “Свети Лука” бити јединствена у Србији. Модерна хирургија се не може замислити без једног оваквог апарата и све је више оперативних захвата који се заснивају на том најновијем оптичком систему намењеном лапароскопској хирургији. Њоме се операције безбедније изводе, јер тим који оперише добија тродимензионалну слику, што значајно олакшава спровођење хируршких интервенција, каже др Ненад Ђорђевић директор ОБ “Свети Лука” у Смедереву.

Осим са здравственим установама у Србији, менаџмент ОБ “Свети Лука” развија добру сарадњу и са установама ван наше земље. Захваљујући томе, у оквиру прекограничне сарадње Србије и Румуније, у ОБ “Свети Лука” почела је реализација пројекта који се финансира средствима Европске Уније.
Општа болница “Свети Лука” је почетком маја почела да спроводи пројекат “Побољшања услуга абдоминалних операција у пограничном региону”. Пројекат се спроводи у оквиру програма прекограничне сарадње Србије и Румуније, а реализује се у сарадњи са Универзитетом медицине и фармације “Виктор Бабес” из Темишвара. Вредност пројекта је 1.149.246,17 евра, а донација Европске Уније износи 976.859,25 евра.
Поред промоције лапароскопије, као значајно боље методе за пацијенте у односу на традиционалне хируршке процедуре, пројектом је дефинисана и набавка дела најмодерније опреме за лапароскопску хирургију. Идеја је да смедеревска Болница добије модерно опремљену операциону салу, која ће, поред хируршког стола и неопходне пратеће опреме, имати и најновију лапароскопску 3Д технологију.
– Румунија је водећа земља у Европи у искуствима са 3Д лапароскопијом, а лапароскопска опрема која подржава 3Д лапароскопију је у експанзији у Европи. Њоме се операције безбедније изводе, јер тим који оперише добија тродимензионалну слику, што значајно олакшава спровођење хируршких интервенција, каже др Ђорђевић и додаје да је у питању пројекат промоције лапароскопске хирургије као златног стандарда у лечењу различитих абдоминалних стања.
Лекари и у другим болницама у региону такође ће добити бесплатну обуку у најсавременијим техникама лапароскопске хирургије, што ће створити додатне предуслове да се пацијенти оперишу применом врхунских светских метода. Активности обуке медицинског особља биће организоване на Универзитету медицине и фармације “Виктор Бабес” у Темишвару. Медицинске дијагностике радиће се у “СпиталулуиЦлиницЈудетеан де Ургента” у Темишвару и у Општој болници “Свети Лука”, најсавременијом медицинском опремом и обученим особљем у складу са највишим стандардима.

Уз осавремењивање опреме, паралелно ће се спроводити кампања подизања свесности о учесталости, узроцима и последицама абдоминалних обољења, а оно што је врло значајно је чињеница да ће се упоредо радити и на смерницама за пацијенте. У току две године, тачније до маја 2019. године, кроз пројекат ће се реализовати преко 1.800 бесплатних медицинских прегледа и преко 825 лапароскопских хируршких интервенција за пацијенте у пограничном региону Румунија – Србија. У Смедеревској болници су већ урађени неки од хируршких захвата који припадају групи лапароскопских интервенција.
– Лапароскопија жучне кесице ради се готово рутински, обављају се лапароскопске операције дебелог црева, као и лапароскопске експлоративне операције. Надамо се да ћемо у току пројекта, који траје две године, овладати и техникама лапароскопских операција кила и слепог црева, наглашава др Ђорђевић. Он додаје да ће посебно бити значајна лапароскопска дијагностика коју до сада нису користили у болници и појашњава да је то изузетно важно код оних интервенција где хирургу није јасно о чему је тачно реч. Први корак јелапароскопска дијагностика, а нова технологија ће несумњиво омогућити лакши рад смедеревским хирурзима, од чега ће велику корист имати и пацијенти.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.