У Србији обучено близу 1800 припадника специјализованих јединица

ПРВИ МАРТ – МЕЂУНАРОДНИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Град Смедерево и Одељење за ванредне ситуације, организују свечаност обележавања 1. марта – Светског дана цивилне заштите.

Цивилна заштита у нашем друштву поново добија на значају и интензивно се ради на њеном јачању и враћању угледа – поручују организатори. Као примарни циљ остаје успостављање правовременог и ефикасног одговора друштва на изазове и ризике, формирањем оперативнијих снага цивилне заштите које се могу добро опремити и обучити за деловање у ванредним ситуацијама.
Облежавањем овог дана, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова Републике Србије жели да утиче на подизање нивоа свести о значају припремљености грађана и њиховом познавању безбедносних и заштитних мера у случају елементарних непогода, техничко технолошких и других несрећа и опасности.
Програмом у Смедереву предвиђено је обраћање градоначелнице др Јасне Аврамовић која је уједно и командант градског штаба за ванредне ситуације и начелника Одељења Ненада Јоцића који ће јавност упознати са детаљима о самом функционисању цивилне заштите која је код нас устројена тако да је углавном под игнеренцијом државе, али делом су за рад надлежне и локалне самоуправе.
Специјализоване јединице, њих 11, које између осталог покривају деловање у случају пожара, спасавања на води или неприступачним теренима, пружање прве помоћи, збрињавање становништва, заштите од неексплодираних убојних средстава или радијацијско хемисјко биолошка заштите, у Србији су формиране тек 2012.
Наредне године почеле су обуке и трајале закључно са 2016. За то време, кроз 71 курс прошло је 1778 припадника који ће на даље бити на располагању где год да је потребна помоћ. О свему томе, детаљније након програма заказаног за 1. март.

Leave a Reply

Your email address will not be published.