Зором – најпре у виноград, по благослов

РИТУАЛ СВАКОГ 14. ФЕБРУАРА:

Смедеревски крај, одвајкада поднебље чокота, место је где се Свети Трифун као заштитник винограда посебно поштује, као што се поштује и она савршена равнотежа која подразумева да се у сваком тренутку, усклади и најмање треперење у природи, како би се на крају, та хармонија слила у чашу изврсног вина каква, често с правом волимо да се поносимо, праве управо смедеревски винари.
Свако ко има виноград, 14. фебруара неизоставно понавља исти обичај, а њега се држе и у Винарији Јеремић где је тај догађај много више од саме симболике:
Генерално, Свети Трифун се обележава тако што се рано ујутру уђе у виноград, ореже који чокот винове лозе и залије вином. Иако изгледа као обавезни ритуал оно је много више од тога. Испуњава нас неком посебном енергијом која је преко потребна у производњи вина. Добити је у винограду, а касније пренети на вино чину сврху овог обичаја. Вино је жива материја и изискује велику пажњу, рад и посвећеност, тек када то осети, може нас наградити добрим квалитетом. Чини ми се, када би то прескочили, читаве године би имали бојазан да неће бити све у најбољем реду – каже Славољуб Јеремић, власник Винарије Јеремић. Индивидуално се, додаје наш саговорник, тај дан обележава на разне начине, па сваки винар слави Светог Трифуна по својој жељи. Неке веће, организоване прославе свих смедеревских винара последњих година нема, али из ове винарије најављују да ће ускоро организовати један већи скуп и то у просторијама које се тренутно уређују како би ту, у нарочитом амбијенту, могле да се приређују мало веће манифестације и дочекују гости, али и колеге винари.
Иначе, произвођачи из Смедерева су део Удружења које окупља чланове из београдског рејона коме припада смедеревско виногорје, а које такође обухвата и винарије из Београда, Гроцке, Младеновца и Лазаревца. Смедеревци су, са четири представника уједно и најзаступљенији у Удружењу.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.