Меркатор има рок да се изјасни до петка

1 min read

„СЛУЧАЈ МЕРКАТОР“

Имамо два захтева и оба су отворена понуда до краја недеље, уколико Меркатор жели да се изјасни. Уколико не, даља сарадња неће бити могућа – каже Бобан Рајић, власник фирме Цока Холдинг.

Након што су продајна места Идее у Смедереву затворена због искључења струје, читав случај је окупирао пажњу јавности у целој земљи, јер овај ланац радње има широм Србије.
Проблем је настао услед тога што за више објеката које је Цока, као власник издала Мерактору већ неко време нису плаћене закупнине ни дажбине.
Тачније, Меркатор је 2010. са Цоком склопио уговор на 15 година, за закуп објеката укупне површине 15 000 метара квадратних на подручју Подунавског и Браничевског округа.
Током 2014. ту словеначку компанију преузео је хрватски Агрокор, али Меркатор се из те приче повукао крајем прошле године, обавештавајући одговорне у Цоки да све обавезе те фирме, убудуће преузима треће лице – кипарска фирма Алтебо која према речима Бобана Рајића, директора и власника Цоке, од краја децембра не измирује обавезе.
Од чињенице да Меркатор и Алтебо имају исте правне заступнике, преко још неких других детаља, много тога остаје нејасно. Одговор на могућност да је реч о превари, било је искључење струје – практично само опомена. Два дана касније, Идеа је у Смедереву (бар на први поглед) наставила да ради уобичајено, а Рајић за наш лист објашњава да је до петка, другој страни отворен позив да прихвати понуду Цоке. А та понуда је једноставна:
Тражимо две ствари. Прва, да сарадњу наставимо као и раније са Меркатором, дакле без икаквог учешћа кипарске фирме. Јер, ми са Меркатором нисмо имали проблема, седам година су наши објекти били под њиховим закупом. Други захтев је да се измире све обавезе и дуговања настала у међувремену. Није истина тврдња да су рачуни за струју плаћени јер смо ми власници бројила и они морају да уплате новац нама, а ми потом ЕПС-у, а то се није догодило – каже за Наше новине Рајић и изражава наду да ће до краја недеље Меркатор ипак одлучити да прихвати понуду.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.